Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
GastroJedlá a receptyTrendy

Mak – malé zrnká s veľkým účinkom

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 11. januára 2024
8 min. čítania
Zdieľať

Voľakedy patril takmer do každej záhrady, kde boli na jeho pestovanie vhodné podmienky. Mak sa pravidelne objavoval aj na tanieroch. Makové šúľance, lokše, slivkové gule, štrúdle a záviny, na Vianoce zase štedrák, ale aj bratislavské makové rožky.

Naši predkovia mak jedli pravidelne a asi sotva vedeli, že jedia takmer zázračnú potravinu.

- Inzercia-
Ad image

Modré zrnká (lebo modrý mak je najrozšírenejší, aj keď existujú aj ďalšie tri odrody) patria medzi najzdravšie potraviny, aké sa u nás pestujú. Makové zrnko obsahuje asi 42 % tukov, 20 % bielkovín, 6% minerálnych látok 24 % sacharidov. Najmä je však jedným z najbohatších zdrojov vápnika, má ho až dvanásťkrát viac ako má mlieko a tri krát toľko ako syry. Dokonca je lepšie vstrebávateľný než vápnik z mlieka. Hovorí sa, že jedna polievková lyžica maku denne slúži ako prevencia proti osteoporóze. Okrem toho obsahuje mak aj ďalšie prospešné zložky, ako sú zdravé tuky, bielkoviny, vláknina a vitamíny.

- Inzercia-
Ad image

Maková renesancia

V Európe tradícia pestovania maku pochádza najmä z bývalého Rakúsko-Uhorska, prípadne Nemecka, kde sa zachovala doteraz. Napríklad susedné Česko je najväčším svetovým pestovateľom maku, pestujú asi tretinu svetovej produkcie. O prvenstvo súťažia s Tureckom, ktoré vypestuje ďalšiu tretinu.

Mak bol posledné roky u nás zaznávanou potravinou. Nevedno prečo, ale túto superpotravinu sme sme vytlačili na perifériu jedálneho lístka. Svoje zlaté časy tak zažíva iba okolo vianočných sviatkov… V poslednom čase však zažíva predsa len renesanciu. Predáva sa aj vo forme oleja, likéru, múky, kúpiť si môžete kúpiť aj makovú čokoládu, zmrzlinu, destilát, alebo aj kozmetiku. Obohatiť tak môžete nielen svoj jedálny lístok, ale aj ponuku darčekových predmetov o originálne produkty.

- Inzercia -
Ad image

Mak je tradičnou slovenskou surovinou. Preto ak chcete ponúkať makové jedlá a výrobky vo najvyššej kvalite, siahnite po tradične ručne zberanom maku. „Ručný zber je pre kvalitu maku a udržania čerstvosti kľúčový,“ hovorí tradičná pestovateľka známeho Maku z Jarnej Gabriela Čechovičová. Mak môže zhorknúť a stratiť svoju príťažlivú farbu a chuť neraz ako dôsledok strojového spracovania, ale aj nesprávnej manipulácie.

Používať mak v kuchyni sa teda určite oplatí a to nielen v tradičných kombináciách ako používali naše babky, staré mamy a starenky. Výborný je aj v kombinácii so škoricou, jablkami, slivkami a slivkovým lekvárom, višňami, vanilkou alebo medom. Často sa dáva do bezlepkových koláčov, kde nahrádza múku. Ak radi experimentuje, môžete ho vyskúšať skombinovať aj s kokosom alebo slaným karamelom. Už spomínanú odporúčanú lyžicu denne si môžete dať do tvarohu, jogurtu alebo pudingu či smoothie.

Aby nezhorkol

Ak ste sa rozhodli, že mak zaradíme do svojho jedálnička, samozrejme, namieste je otázka, ako ho zachovať čo najdlhšie čerstvý a zabezpečiť, aby nezhorkol. Mak totiž obsahuje veľa olejových zložiek, ktoré pri dlhom a nesprávnom skladovaní horknú. Preto sa tiež odporúča kupovať si celý a nie mletý mak, ten zhorkne rýchlejšie. Ak ho chceme použiť napríklad do koláčov, odporúča sa mlieť ho na makovom mlynčeku nie rozdrviť napríklad v mlynčeku na kávu.

Aby mak nezhorkol, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad:

1. Správne ho skladovať – to znamená na tmavom, chladnom a suchom mieste. Ideálne v hermeticky uzavretej nádobe bez prístupu vzduchu a svetla.

2. Mlieť ho až tesne pred použitím a len také množstvo, ktoré potrebujeme.

3. Nadbytočný mletý mak zmraziť. Ak ho zomelieme viac, možno ho tiež zmraziť. Po rozmrazení chutí takmer ako čerstvo zomletý.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Remeslo má zlaté dno – Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš
Trh s rastlinnými alternatívami rastie aj napriek krízam
Odštartujte letnú sezónu novými atraktívnymi drinkami
Bratislavské hotely ocenili najšikovnejších praktikantov
Francúzov nadchli bryndzové halušky, tvrdí šéfkuchár Vlado Morochovič
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nasledujúci článok Nassfeld (C) Stabentheiner SKI FOR FREE v Korutánsku – na slnečnej strane Álp
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityRegióny

Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom

TS
TS
8. augusta 2025
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
Letná sezóna 2025: Návštevnosť rastie, no výzvy pretrvávajú
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta