Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
GastroJedlá a receptyTrendy

Mak – malé zrnká s veľkým účinkom

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 11. januára 2024
8 min. čítania
Zdieľať

Voľakedy patril takmer do každej záhrady, kde boli na jeho pestovanie vhodné podmienky. Mak sa pravidelne objavoval aj na tanieroch. Makové šúľance, lokše, slivkové gule, štrúdle a záviny, na Vianoce zase štedrák, ale aj bratislavské makové rožky.

Naši predkovia mak jedli pravidelne a asi sotva vedeli, že jedia takmer zázračnú potravinu.

Modré zrnká (lebo modrý mak je najrozšírenejší, aj keď existujú aj ďalšie tri odrody) patria medzi najzdravšie potraviny, aké sa u nás pestujú. Makové zrnko obsahuje asi 42 % tukov, 20 % bielkovín, 6% minerálnych látok 24 % sacharidov. Najmä je však jedným z najbohatších zdrojov vápnika, má ho až dvanásťkrát viac ako má mlieko a tri krát toľko ako syry. Dokonca je lepšie vstrebávateľný než vápnik z mlieka. Hovorí sa, že jedna polievková lyžica maku denne slúži ako prevencia proti osteoporóze. Okrem toho obsahuje mak aj ďalšie prospešné zložky, ako sú zdravé tuky, bielkoviny, vláknina a vitamíny.

Maková renesancia

V Európe tradícia pestovania maku pochádza najmä z bývalého Rakúsko-Uhorska, prípadne Nemecka, kde sa zachovala doteraz. Napríklad susedné Česko je najväčším svetovým pestovateľom maku, pestujú asi tretinu svetovej produkcie. O prvenstvo súťažia s Tureckom, ktoré vypestuje ďalšiu tretinu.

Mak bol posledné roky u nás zaznávanou potravinou. Nevedno prečo, ale túto superpotravinu sme sme vytlačili na perifériu jedálneho lístka. Svoje zlaté časy tak zažíva iba okolo vianočných sviatkov… V poslednom čase však zažíva predsa len renesanciu. Predáva sa aj vo forme oleja, likéru, múky, kúpiť si môžete kúpiť aj makovú čokoládu, zmrzlinu, destilát, alebo aj kozmetiku. Obohatiť tak môžete nielen svoj jedálny lístok, ale aj ponuku darčekových predmetov o originálne produkty.

Mak je tradičnou slovenskou surovinou. Preto ak chcete ponúkať makové jedlá a výrobky vo najvyššej kvalite, siahnite po tradične ručne zberanom maku. „Ručný zber je pre kvalitu maku a udržania čerstvosti kľúčový,“ hovorí tradičná pestovateľka známeho Maku z Jarnej Gabriela Čechovičová. Mak môže zhorknúť a stratiť svoju príťažlivú farbu a chuť neraz ako dôsledok strojového spracovania, ale aj nesprávnej manipulácie.

Používať mak v kuchyni sa teda určite oplatí a to nielen v tradičných kombináciách ako používali naše babky, staré mamy a starenky. Výborný je aj v kombinácii so škoricou, jablkami, slivkami a slivkovým lekvárom, višňami, vanilkou alebo medom. Často sa dáva do bezlepkových koláčov, kde nahrádza múku. Ak radi experimentuje, môžete ho vyskúšať skombinovať aj s kokosom alebo slaným karamelom. Už spomínanú odporúčanú lyžicu denne si môžete dať do tvarohu, jogurtu alebo pudingu či smoothie.

Aby nezhorkol

Ak ste sa rozhodli, že mak zaradíme do svojho jedálnička, samozrejme, namieste je otázka, ako ho zachovať čo najdlhšie čerstvý a zabezpečiť, aby nezhorkol. Mak totiž obsahuje veľa olejových zložiek, ktoré pri dlhom a nesprávnom skladovaní horknú. Preto sa tiež odporúča kupovať si celý a nie mletý mak, ten zhorkne rýchlejšie. Ak ho chceme použiť napríklad do koláčov, odporúča sa mlieť ho na makovom mlynčeku nie rozdrviť napríklad v mlynčeku na kávu.

Aby mak nezhorkol, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad:

1. Správne ho skladovať – to znamená na tmavom, chladnom a suchom mieste. Ideálne v hermeticky uzavretej nádobe bez prístupu vzduchu a svetla.

2. Mlieť ho až tesne pred použitím a len také množstvo, ktoré potrebujeme.

3. Nadbytočný mletý mak zmraziť. Ak ho zomelieme viac, možno ho tiež zmraziť. Po rozmrazení chutí takmer ako čerstvo zomletý.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Zimný festival jedla 2025 začína, ochutnajte novinky!
Festival gurmánov odštartoval, prekvapila šiška v parfume a biely mak
Trh s rastlinnými alternatívami rastie aj napriek krízam
Komorná HORECA konferencia pre vašu inšpiráciu
Úspech Žilinčanky na EuroSkills 2025 v Dánsku
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nasledujúci článok Nassfeld (C) Stabentheiner SKI FOR FREE v Korutánsku – na slnečnej strane Álp
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Manažment

Efektívna porada. Vyhnite sa chybám na mítingoch

Peter Seemann
Peter Seemann
19. novembra 2025
Hotelierka roka 2024 Michaela Pospiš Grančičová: „Hotelierstvo musí mať človek v srdci.“
Zimnú sezónu odštartoval Tatranský ľadový dóm na Hrebienku
Incoming na Slovensku. Zvýšime našu atraktívnosť pre zahraničie?
Poznáme víťaza prestížnej ankety HOTELIER ROKA 2024

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta