Makové recepty
Chcete aj vy naskočiť na vlnu makovej renesancie? Tu je zopár overených receptov. Ten prvý pochádza z kuchyne najpovolanejšej – od prezidenta šéfkuchárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojta Artza. Nájdete ho tiež v jeho vianočnej kuchárke Vojto Artz: Dokonalé Vianoce.
Makové kopýtka
Sú nielen jedným z úvodných chodov tradičného vianočného menu, svojou chuťou môžu celoročne obohatiť jedálny lístok. Zvlášť vhodné sú do sladkej raňajkové či tradičnej cateringovej ponuky.
CESTO:
500 g prelisovaných uvarených zemiakov
550 g hladkej múky
200 g masla
200 g práškového cukru
1 kypriaci prášok do pečiva
2 vajcia
nastrúhaná citrónová kôra
štipka soli
PLNKA:
350 g mletého maku
50 g slivkového lekváru
150 ml mlieka
100 g práškového cukru
škoricový cukor
vanilkový cukor
1 vajce na potretie
citrónová kôra
POSTUP:
Prelisované zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm. Každý plát potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán do stredu stočíme. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.
Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricovým cukrom, citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Makové kocky bez múky
30 kusov
7 vajec
250 g mletého maku
220 g kryštálového cukru
150 g masla
1/2 bal. prášku do pečiva
2 bal. vanilkového cukru
100 g hrozienok
čaj, rum, marhuľový džem
Poleva: 150 g čokolády na varenie + 1 PL masla + pár kvapiek oleja
Postup:
1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista. Pridáme mäkké maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vymiešame. Pridáme hrozienka, vopred namočené v čaji s rumom a mak. Bielky vyšľaháme a sneh zľahka vmiešame do makovej hmoty.
2. Vylejeme na plech s papierom a pečieme 30 minút na 190 °C. Upečený ešte teplý koláč natrieme džemom.
3. Čokoládu s maslom a pár kvapkami oleja rozpustíme. Polevu nalejeme na koláč a necháme vychladnúť.
Maková torta
(12 kusov)
CESTO:
4 žĺtky
150 g krupicového cukru
150 g masla
200 g mletého maku
na špičku noža prášku do pečiva
45 g kandizovanej citrónovej kôry
6 bielkov
práškový cukor na posypanie
POSTUP:
1. Do tortovej formy dáme papier na pečenie, ktorý jemne potrieme maslom. Vyšľaháme žĺtky s cukrom. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo a dobre zašľaháme. Vmiešame mak, prášok do pečiva a posekanú citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do makovej zmesi.
2. Cesto dáme do tortovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút.
3. Tenkým nožom oddelíme upečený korpus od formy. Vrch posypeme práškovým cukrom.