Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
GastroJedlá a receptyTrendy

Mak – malé zrnká s veľkým účinkom

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 11. januára 2024
8 min. čítania
Zdieľať


Makové recepty

Chcete aj vy naskočiť na vlnu makovej renesancie? Tu je zopár overených receptov. Ten prvý pochádza z kuchyne najpovolanejšej – od prezidenta šéfkuchárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojta Artza. Nájdete ho tiež v jeho vianočnej kuchárke Vojto Artz: Dokonalé Vianoce.

Makové kopýtka

Sú nielen jedným z úvodných chodov tradičného vianočného menu, svojou chuťou môžu celoročne obohatiť jedálny lístok. Zvlášť vhodné sú do sladkej raňajkové či tradičnej cateringovej ponuky.

makové kopýtka
Foto: (c) Dušan Křístek

CESTO:

500 g prelisovaných uvarených zemiakov

550 g hladkej múky

200 g masla

200 g práškového cukru

1 kypriaci prášok do pečiva

2 vajcia

nastrúhaná citrónová kôra

štipka soli

PLNKA:

350 g mletého maku

50 g slivkového lekváru

150 ml mlieka

100 g práškového cukru

škoricový cukor

vanilkový cukor

1 vajce na potretie

citrónová kôra

POSTUP:

Prelisované zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm. Každý plát potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán do stredu stočíme. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.

Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricovým cukrom, citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Makové kocky bez múky

30 kusov

7 vajec

250 g mletého maku

220 g kryštálového cukru

150 g masla

1/2 bal. prášku do pečiva

2 bal. vanilkového cukru

100 g hrozienok

čaj, rum, marhuľový džem

Poleva: 150 g čokolády na varenie + 1 PL masla + pár kvapiek oleja

Postup:

1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista. Pridáme mäkké maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vymiešame. Pridáme hrozienka, vopred namočené v čaji s rumom a mak. Bielky vyšľaháme a sneh zľahka vmiešame do makovej hmoty.

2. Vylejeme na plech s papierom a pečieme 30 minút na 190 °C. Upečený ešte teplý koláč natrieme džemom.

3. Čokoládu s maslom a pár kvapkami oleja rozpustíme. Polevu nalejeme na koláč a necháme vychladnúť.

Maková torta

(12 kusov)

CESTO:

4 žĺtky

150 g krupicového cukru

150 g masla

200 g mletého maku

na špičku noža prášku do pečiva

45 g kandizovanej citrónovej kôry

6 bielkov

práškový cukor na posypanie

POSTUP:

1. Do tortovej formy dáme papier na pečenie, ktorý jemne potrieme maslom. Vyšľaháme žĺtky s cukrom. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo a dobre zašľaháme. Vmiešame mak, prášok do pečiva a posekanú citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do makovej zmesi.

2. Cesto dáme do tortovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút.

3. Tenkým nožom oddelíme upečený korpus od formy. Vrch posypeme práškovým cukrom.

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
Gurmán Award 2024: Najlepšie hotelové reštaurácie sú v Tatrách
V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
Otváracia večera ZFJ bola v reštaurácii MenJu
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nasledujúci článok Nassfeld (C) Stabentheiner SKI FOR FREE v Korutánsku – na slnečnej strane Álp
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastroVzdelávanie

Vianočná hostina talentov – Gastro Vianoce 2025 Piešťany

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
9. decembra 2025
Každý deň môže byť úžasný. Vyskúšajte pozitívne ranné rituály
Na Štrbskom Plese otvorili zimnú sezónu spustením novej lanovky
Od nákupov k partnerstvu: Cesta potravín v Čataji do siete Môj obchod
Do rozvoja horských stredísk investovali pred sezónou milióny eur

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta