Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
GastroJedlá a receptyTrendy

Mak – malé zrnká s veľkým účinkom

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 11. januára 2024
8 min. čítania
Zdieľať


Makové recepty

Chcete aj vy naskočiť na vlnu makovej renesancie? Tu je zopár overených receptov. Ten prvý pochádza z kuchyne najpovolanejšej – od prezidenta šéfkuchárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojta Artza. Nájdete ho tiež v jeho vianočnej kuchárke Vojto Artz: Dokonalé Vianoce.

Makové kopýtka

Sú nielen jedným z úvodných chodov tradičného vianočného menu, svojou chuťou môžu celoročne obohatiť jedálny lístok. Zvlášť vhodné sú do sladkej raňajkové či tradičnej cateringovej ponuky.

- Inzercia-
Ad image
makové kopýtka
Foto: (c) Dušan Křístek

CESTO:

500 g prelisovaných uvarených zemiakov

- Inzercia -
Ad image

550 g hladkej múky

200 g masla

200 g práškového cukru

1 kypriaci prášok do pečiva

2 vajcia

nastrúhaná citrónová kôra

štipka soli

PLNKA:

350 g mletého maku

50 g slivkového lekváru

150 ml mlieka

100 g práškového cukru

škoricový cukor

vanilkový cukor

1 vajce na potretie

citrónová kôra

POSTUP:

Prelisované zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm. Každý plát potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán do stredu stočíme. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.

Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricovým cukrom, citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Makové kocky bez múky

30 kusov

7 vajec

250 g mletého maku

220 g kryštálového cukru

150 g masla

1/2 bal. prášku do pečiva

2 bal. vanilkového cukru

100 g hrozienok

čaj, rum, marhuľový džem

Poleva: 150 g čokolády na varenie + 1 PL masla + pár kvapiek oleja

Postup:

1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista. Pridáme mäkké maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vymiešame. Pridáme hrozienka, vopred namočené v čaji s rumom a mak. Bielky vyšľaháme a sneh zľahka vmiešame do makovej hmoty.

2. Vylejeme na plech s papierom a pečieme 30 minút na 190 °C. Upečený ešte teplý koláč natrieme džemom.

3. Čokoládu s maslom a pár kvapkami oleja rozpustíme. Polevu nalejeme na koláč a necháme vychladnúť.

Maková torta

(12 kusov)

CESTO:

4 žĺtky

150 g krupicového cukru

150 g masla

200 g mletého maku

na špičku noža prášku do pečiva

45 g kandizovanej citrónovej kôry

6 bielkov

práškový cukor na posypanie

POSTUP:

1. Do tortovej formy dáme papier na pečenie, ktorý jemne potrieme maslom. Vyšľaháme žĺtky s cukrom. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo a dobre zašľaháme. Vmiešame mak, prášok do pečiva a posekanú citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do makovej zmesi.

2. Cesto dáme do tortovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút.

3. Tenkým nožom oddelíme upečený korpus od formy. Vrch posypeme práškovým cukrom.

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?
Varíme sezónne. Ako chutí jar?
Zachráni branžu nižšia DPH?
Gastro Vianoce 2024 v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nasledujúci článok Nassfeld (C) Stabentheiner SKI FOR FREE v Korutánsku – na slnečnej strane Álp
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

DodávateliaInteriér/Exteriér

Dizajnové trendy: 10 dôvodov pre zelenú stenu v hoteli

Advertoriál
Advertoriál
4. júna 2025
Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality
TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta