Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
  • O nás
Čítanie: Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Mak – malé zrnká s veľkým účinkom
GastroJedlá a receptyTrendy

Mak – malé zrnká s veľkým účinkom

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 11. januára 2024
8 min. čítania
Zdieľať


Makové recepty

Chcete aj vy naskočiť na vlnu makovej renesancie? Tu je zopár overených receptov. Ten prvý pochádza z kuchyne najpovolanejšej – od prezidenta šéfkuchárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojta Artza. Nájdete ho tiež v jeho vianočnej kuchárke Vojto Artz: Dokonalé Vianoce.

Makové kopýtka

Sú nielen jedným z úvodných chodov tradičného vianočného menu, svojou chuťou môžu celoročne obohatiť jedálny lístok. Zvlášť vhodné sú do sladkej raňajkové či tradičnej cateringovej ponuky.

makové kopýtka
Foto: (c) Dušan Křístek

CESTO:

500 g prelisovaných uvarených zemiakov

550 g hladkej múky

200 g masla

200 g práškového cukru

1 kypriaci prášok do pečiva

2 vajcia

nastrúhaná citrónová kôra

štipka soli

PLNKA:

350 g mletého maku

50 g slivkového lekváru

150 ml mlieka

100 g práškového cukru

škoricový cukor

vanilkový cukor

1 vajce na potretie

citrónová kôra

POSTUP:

Prelisované zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm. Každý plát potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán do stredu stočíme. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.

Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricovým cukrom, citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Makové kocky bez múky

30 kusov

7 vajec

250 g mletého maku

220 g kryštálového cukru

150 g masla

1/2 bal. prášku do pečiva

2 bal. vanilkového cukru

100 g hrozienok

čaj, rum, marhuľový džem

Poleva: 150 g čokolády na varenie + 1 PL masla + pár kvapiek oleja

Postup:

1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista. Pridáme mäkké maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vymiešame. Pridáme hrozienka, vopred namočené v čaji s rumom a mak. Bielky vyšľaháme a sneh zľahka vmiešame do makovej hmoty.

2. Vylejeme na plech s papierom a pečieme 30 minút na 190 °C. Upečený ešte teplý koláč natrieme džemom.

3. Čokoládu s maslom a pár kvapkami oleja rozpustíme. Polevu nalejeme na koláč a necháme vychladnúť.

Maková torta

(12 kusov)

CESTO:

4 žĺtky

150 g krupicového cukru

150 g masla

200 g mletého maku

na špičku noža prášku do pečiva

45 g kandizovanej citrónovej kôry

6 bielkov

práškový cukor na posypanie

POSTUP:

1. Do tortovej formy dáme papier na pečenie, ktorý jemne potrieme maslom. Vyšľaháme žĺtky s cukrom. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo a dobre zašľaháme. Vmiešame mak, prášok do pečiva a posekanú citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do makovej zmesi.

2. Cesto dáme do tortovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút.

3. Tenkým nožom oddelíme upečený korpus od formy. Vrch posypeme práškovým cukrom.

Predchádzajúca stránka12

Mohlo by sa vám páčiť

Raňajky po celý deň
 30. ročník vinárskej súťaže Vinalies Internationales prial slovenským vinárom
Čo bude na raňajky?
Martin Kurhajec: Hovorili mi, že talianska reštaurácia v Tatrách neuspeje
Celosvetové finále Bocuse d’Or – tentokrát aj so slovenským tímom!
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nasledujúci článok Nassfeld (C) Stabentheiner SKI FOR FREE v Korutánsku – na slnečnej strane Álp
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Cestovný ruchOsobnostiRozhovory

Izraelskí hostia sa vracajú do slovenských hotelov

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
28. októbra 2025
Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
METRO prináša už 25 rokov všetko pre hotely a reštaurácie pod jednou strechou

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta