V Bratislave odštartoval jubilejný 30. ročník veľtrhu cestovného ruchu na Slovensku – ITF SLOVAKIATOUR spojený s veľtrhom gastronómie DANUBIUS GASTRO 2025. Aké novinky priniesol?
Od štvrtka 30. januára do soboty 1. februára, ožije bratislavské výstavisko cestovateľskými inšpiráciami, na veľtrhu sa predstaví 80 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Chorvátska, Kuby, Maďarska, Poľska, Slovinska a Tuniska. Ako pri slávnostnom otvorení zdôraznil minister cestovného ruchu Dušan Keketi, cestovný ruch je novodobý fenomén, ktorý na Slovensku zamestnáva viac ako 100 tisíc ľudí, rozvíja regióny a podporuje propagáciu Slovenska v zahraniční.
Cestovný ruch tento rok dominuje
Tohtoročnou novinkou veľtrhu je dominantné postavenie slovenského cestovného ruchu. Zúčastňujú sa ho všetky krajské ako aj oblastné organizácie cestovného ruchu. „Prezentujeme celé Slovensko na jednom mieste, je to skutočne unikátny koncept,“ zhodnotil minister Dušan Keketi. Šéf agrorezortu Richar Takáč vyzdvihol dôležitosť vzniku samostatného ministerstva cestovného ruchu. „Slovensko má čo ponúknuť tak v oblasti cestovného ruchu ako aj v gastronómii,“ zdôraznil pri otvorení veľtrhov.
„SLOVAKIA TRAVEL prichádza na veľtrh s jasnou a cielenou víziou. Propaguje Slovensko ako atraktívnu turistickú destináciu, ktorá ponúka unikátne zážitky a priestor na aktívny či pasívny oddych. Sú to napríklad naše termálne pramene spolu s kúpeľmi, ktoré sú ideálnym miestom na relax. Pri spojení zaujímavej kultúry s možnosťou prehliadky hradov a zámkov, športom či turistikou v nádhernej prírode, návštevou historických miest, zážitkom z folklórnych tradícií či ochutnávkou kvalitnej gastronómie, máme na Slovensku v oblasti cestovného ruchu čo ponúknuť,“ zhodnotila generálna riaditeľka národnej organizácie pre propagáciu cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL Ivana Vala Magátová.
Veľtrh ponúkne tipy na zaujímavé turistické destinácie a cestovateľské dobrodružstvá, lokality na aktívnu dovolenku, ale aj na relax. Sprevádza ho bohatý program. Vo výstavnom priestore SLOVAKIA TRAVEL čaká na návštevníkov napríklad degustáciu chutných gastronomických špecialít či vynikajúcich slovenských vín. Nádych tradičných remesiel si hostia budú môcť vyskúšať účasťou na workshope modrotlače. Lákadlom bude aj možnosť urobiť si fotografiu vďaka fotostene z Lomnického štítu. V piatok a v sobotu sú pripravené zábavné súťaže o skvelé ceny, kulinárske shows v podaní víťazov Pečie celé Slovensko. Návštevníkov potešia aj vystúpenia folklórnych skupín, autogramiády slovenských športovcov, výzva pre zdravé Slovensko v podaní Maroša Molnára, ale aj prezentácia remeselných pivovarov a mnoho ďalšieho.
Danubius Gastro 2025
DANUBIUS GASTRO je ideálnym miestom pre milovníkov dobrého jedla, kávy, vína či drinkov. Zároveň ponúka komplexný výber pre HO-RE-CA segment, vrátane profesionálneho prístrojového vybavenia, nábytku, obalových materiálov a reklamy.
Medzi sprievodné podujatia patria Skills Slovakia Gastro Junior Cup, ukážky profesionálnych kuchárov zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC), prezentácia menu tímu Bocuse d´Or Slovakia, po návrate so svetového, finále súťaže Bocuse d´Or v Lyone, prezentácia menu Národného tímu kuchárov a cukrárov pred odchodom na Európske semifinále celosvetovej súťaže Global Chefs Challenge, Kuchárska show členov Žilinského klubu SZKC. Záver programu patrí v nedeľu verejnosťou obľúbenej šou Varenie s deťmi.