Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
AktualityOsobnostiRozhovoryRozhovory

Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové

red.
red.
Uverejnené: 24. júla 2024
14 min. čítania
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Zdieľať

Martin Novotný je v pozícii generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) už päť mesiacov. Za taký krátky čas významne prispel k naštartovaniu aktivít a projektov v rámci asociácie i celého sektora. Počas tohto obdobia sa konala jarná HORECA konferencia, zrodil sa nový web asociácie, obnovila sa súťaž Hotelier roka a začala sa komunikácia s novým ministerstvom. V rozhovore pre časopis HOTELIER sa zameriame na to, aké inovácie hýbu svetom hotelierstva a gastronómie, čo poháňa spoluprácu v sektore a aký význam má pripojenie Slovenska k iniciatíve HOTELSTARS Union.   

Ste generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) päť mesiacov, no už teraz máte toho veľa za sebou. Aké najdôležitejšie iniciatívy a projekty sa vám podarilo naštartovať?

- Inzercia-
Ad image

Je pravda, že tých päť mesiacov bolo veľmi dynamických. Jednou z prvých veľkých udalostí bola príprava a realizácia jarnej HORECA konferencie, ktorá priniesla množstvo inšpirácií a podnetov pre našich členov. Okrem toho sme spustili nový web asociácie, ktorý je teraz moderný, prehľadný, plne responzívny a ponúka množstvo užitočných informácií a nástrojov pre našich členov. Veľmi ma teší aj obnova súťaže Hotelier roka. Vyhlásili sme ju po trojročnej prestávke a už teraz je zrejmé, že je to výborná motivácia pre našich členov k dosahovaniu výnimočných výsledkov. Členov AHRS sme tiež prekvapili viacerými novinkami z oblasti digitalizácie.

Len nedávno, v máji 2024, sa konal 28. ročník HORECA konferencie – prvej pod vašou taktovkou. Ako ju hodnotíte?

Jarná HORECA konferencia bola pre nás všetkých významným míľnikom. Hodnotím ju veľmi pozitívne, nielen pre mimoriadnu účasť členov, partnerov a vystavovateľov, ale najmä preto, lebo sme dosiahli viacero dôležitých cieľov.

- Inzercia -
Ad image

Udržateľnosť, digitalizácia v sektore hotelierstva a gastronómie. Toto boli niektoré z tém konferencie. Akých ďalších oblastí ste sa dotkli?

Hlavné témy konferencie sa zamerali na inovatívne spracovanie dostupných dát o preferenciách a správaní klienta. Účastníkov zaujalo využitie umelej inteligencie (AI) ako kľúčového nástroja automatizácie a efektivity. Témou bola aj aktualizácia podmienok získavania zamestnancov z radov občanov tretích krajín. Diskutovali sme o nových trendoch, ktoré formujú náš sektor, a aj o tom, ako sa môžeme prispôsobiť meniacim sa požiadavkám trhu a očakávaniam zákazníkov.

Jarná HORECA konferencia, foto: AHRS/ Peter Brichta

Spomenuli ste, že ste dosiahli viacero dôležitých cieľov. Viete nám ich priblížiť?

Jedným z výsledkov mojej práce v asociácii je implementácia a spustenie nového webu AHRS, ktorý teraz ponúka moderné a používateľsky prívetivé rozhranie. Web je spracovaný tak, aby poskytoval našim členom aktuálne informácie, nástroje a podporu, ktorú potrebujú pre svoje podnikanie.

Ďalším je digitalizácia fungovania našej asociácie. Predstavil som novú digitálnu platformu na manažovanie členskej základne, ktorá umožní efektívnejšie riadenie a komunikáciu s našimi členmi na novej úrovni. Táto platforma tiež zahŕňa Digitálnu kartu členov AHRS, ktorá uľahčí prístup k výhodám a službám asociácie.

Kľúčovým medzníkom bolo znovu obnovenie súťaže Hotelier roka po troch rokoch odmlky.

Presne tak, ide o súťaž, ktorá motivuje našich členov k dosahovaniu excelentnosti. Obnovenie súťaže Hotelier roka bolo pre nás strategickým rozhodnutím. Súťaž má dlhoročnú tradíciu a bola vždy významným motivačným prvkom pre našich členov. Verím, že prinesie novú motiváciu a inšpiráciu pre našich členov.

Na aké novinky sa v súťaži môžeme pripraviť?

Nový formát súťaže Hotelier roka prinesie niekoľko významných zmien a vylepšení. Aktualizovali sme kritériá hodnotenia, aby lepšie zohľadňovali súčasné trendy a inovácie v sektore. V praxi to znamená, že hodnotíme nielen finančné výsledky a kvalitu služieb, ale aj inovatívne prístupy, udržateľnosť a spoločenský prínos.

S akými očakávaniami idete do tejto súťaže?

Očakávame silné nominácie a tešíme sa na proces výberu víťaza za rok 2023 a jeho vyhlásenie na jesennej HORECA konferencii v novembri 2024. Verím, že súťaž pomôže zviditeľniť výnimočné hotely a ich manažérov, ktorí prispievajú k rozvoju a zvýšeniu kvality nášho sektora. Dúfam tiež, že súťaž posilní pocit komunity medzi našimi členmi a podporí ich v neustálom zlepšovaní a inovovaní svojich služieb. V konečnom dôsledku chceme prispieť k zvýšeniu úrovne slovenského hotelierstva a prilákať viac návštevníkov, ktorí budú spokojní s kvalitou služieb, ktoré na Slovensku nájdu.

O tom, že inovácie sú kľúčové pre budúcnosť mnohých odvetví, vrátane hotelierstva a gastronómie, sa už hovorí nejaký čas. Ktoré inovácie považujete za najdôležitejšie práve pre HORECA sektor?

Inovácie sú naozaj nevyhnutné pre udržanie konkurencieschopnosti a zlepšovanie kvality služieb v HORECA sektore. Medzi najdôležitejšie inovácie, ktoré dnes hýbu naším odvetvím, patria nástroje umelej inteligencie (AI), automatizácia, digitalizácia a dôkladné vyhodnocovanie spotrebiteľských dát. Každá z týchto oblastí prináša svoje špecifické výhody a prínosy.

Faktom je, že umelá inteligencia má v HORECA sektore široké využitie. Viete uviesť konkrétne príklady?

V hoteloch môže pomôcť s personalizáciou služieb, čo znamená, že na základe historických dát a preferencií hostí dokáže hotel ponúknuť služby šité na mieru. Napríklad AI môže analyzovať rezervácie a správanie hostí, aby odporučila špecifické aktivity, reštaurácie či služby, ktoré by mohli byť pre nich zaujímavé. V reštauráciách môže AI pomôcť s optimalizáciou menu, predikciou dopytu a znížením plytvania potravinami. Systémy AI môžu analyzovať predajné dáta a navrhnúť zmeny v menu na základe obľúbenosti jedál či sezónnych trendov.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Tržby hotelov a penziónov vlani prekročili 600 miliónov eur
Jasná otvára prvé zjazdovku z Chopku, lyžovačka začína v Tatranskej Lomnici.
Proces prijímania zamestnancov v gastrosektore sa zjednoduší
Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Aké sú tajomstvá úspechu menších ubytovateľov?
OZNAČENÉ:Asociácia hotelov a reštaurácií SlovenskaMartin Novotný
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Nasledujúci článok Pizza a víno? Určite áno! Taliani by nevymysleli jedlo, ktoré sa k vínu nehodí
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta