Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
AktualityOsobnostiRozhovoryRozhovory

Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové

red.
red.
Uverejnené: 24. júla 2024
14 min. čítania
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Zdieľať

Martin Novotný je v pozícii generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) už päť mesiacov. Za taký krátky čas významne prispel k naštartovaniu aktivít a projektov v rámci asociácie i celého sektora. Počas tohto obdobia sa konala jarná HORECA konferencia, zrodil sa nový web asociácie, obnovila sa súťaž Hotelier roka a začala sa komunikácia s novým ministerstvom. V rozhovore pre časopis HOTELIER sa zameriame na to, aké inovácie hýbu svetom hotelierstva a gastronómie, čo poháňa spoluprácu v sektore a aký význam má pripojenie Slovenska k iniciatíve HOTELSTARS Union.   

Ste generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) päť mesiacov, no už teraz máte toho veľa za sebou. Aké najdôležitejšie iniciatívy a projekty sa vám podarilo naštartovať?

- Inzercia-
Ad image

Je pravda, že tých päť mesiacov bolo veľmi dynamických. Jednou z prvých veľkých udalostí bola príprava a realizácia jarnej HORECA konferencie, ktorá priniesla množstvo inšpirácií a podnetov pre našich členov. Okrem toho sme spustili nový web asociácie, ktorý je teraz moderný, prehľadný, plne responzívny a ponúka množstvo užitočných informácií a nástrojov pre našich členov. Veľmi ma teší aj obnova súťaže Hotelier roka. Vyhlásili sme ju po trojročnej prestávke a už teraz je zrejmé, že je to výborná motivácia pre našich členov k dosahovaniu výnimočných výsledkov. Členov AHRS sme tiež prekvapili viacerými novinkami z oblasti digitalizácie.

Len nedávno, v máji 2024, sa konal 28. ročník HORECA konferencie – prvej pod vašou taktovkou. Ako ju hodnotíte?

Jarná HORECA konferencia bola pre nás všetkých významným míľnikom. Hodnotím ju veľmi pozitívne, nielen pre mimoriadnu účasť členov, partnerov a vystavovateľov, ale najmä preto, lebo sme dosiahli viacero dôležitých cieľov.

- Inzercia -
Ad image

Udržateľnosť, digitalizácia v sektore hotelierstva a gastronómie. Toto boli niektoré z tém konferencie. Akých ďalších oblastí ste sa dotkli?

Hlavné témy konferencie sa zamerali na inovatívne spracovanie dostupných dát o preferenciách a správaní klienta. Účastníkov zaujalo využitie umelej inteligencie (AI) ako kľúčového nástroja automatizácie a efektivity. Témou bola aj aktualizácia podmienok získavania zamestnancov z radov občanov tretích krajín. Diskutovali sme o nových trendoch, ktoré formujú náš sektor, a aj o tom, ako sa môžeme prispôsobiť meniacim sa požiadavkám trhu a očakávaniam zákazníkov.

Jarná HORECA konferencia, foto: AHRS/ Peter Brichta

Spomenuli ste, že ste dosiahli viacero dôležitých cieľov. Viete nám ich priblížiť?

Jedným z výsledkov mojej práce v asociácii je implementácia a spustenie nového webu AHRS, ktorý teraz ponúka moderné a používateľsky prívetivé rozhranie. Web je spracovaný tak, aby poskytoval našim členom aktuálne informácie, nástroje a podporu, ktorú potrebujú pre svoje podnikanie.

Ďalším je digitalizácia fungovania našej asociácie. Predstavil som novú digitálnu platformu na manažovanie členskej základne, ktorá umožní efektívnejšie riadenie a komunikáciu s našimi členmi na novej úrovni. Táto platforma tiež zahŕňa Digitálnu kartu členov AHRS, ktorá uľahčí prístup k výhodám a službám asociácie.

Kľúčovým medzníkom bolo znovu obnovenie súťaže Hotelier roka po troch rokoch odmlky.

Presne tak, ide o súťaž, ktorá motivuje našich členov k dosahovaniu excelentnosti. Obnovenie súťaže Hotelier roka bolo pre nás strategickým rozhodnutím. Súťaž má dlhoročnú tradíciu a bola vždy významným motivačným prvkom pre našich členov. Verím, že prinesie novú motiváciu a inšpiráciu pre našich členov.

Na aké novinky sa v súťaži môžeme pripraviť?

Nový formát súťaže Hotelier roka prinesie niekoľko významných zmien a vylepšení. Aktualizovali sme kritériá hodnotenia, aby lepšie zohľadňovali súčasné trendy a inovácie v sektore. V praxi to znamená, že hodnotíme nielen finančné výsledky a kvalitu služieb, ale aj inovatívne prístupy, udržateľnosť a spoločenský prínos.

S akými očakávaniami idete do tejto súťaže?

Očakávame silné nominácie a tešíme sa na proces výberu víťaza za rok 2023 a jeho vyhlásenie na jesennej HORECA konferencii v novembri 2024. Verím, že súťaž pomôže zviditeľniť výnimočné hotely a ich manažérov, ktorí prispievajú k rozvoju a zvýšeniu kvality nášho sektora. Dúfam tiež, že súťaž posilní pocit komunity medzi našimi členmi a podporí ich v neustálom zlepšovaní a inovovaní svojich služieb. V konečnom dôsledku chceme prispieť k zvýšeniu úrovne slovenského hotelierstva a prilákať viac návštevníkov, ktorí budú spokojní s kvalitou služieb, ktoré na Slovensku nájdu.

O tom, že inovácie sú kľúčové pre budúcnosť mnohých odvetví, vrátane hotelierstva a gastronómie, sa už hovorí nejaký čas. Ktoré inovácie považujete za najdôležitejšie práve pre HORECA sektor?

Inovácie sú naozaj nevyhnutné pre udržanie konkurencieschopnosti a zlepšovanie kvality služieb v HORECA sektore. Medzi najdôležitejšie inovácie, ktoré dnes hýbu naším odvetvím, patria nástroje umelej inteligencie (AI), automatizácia, digitalizácia a dôkladné vyhodnocovanie spotrebiteľských dát. Každá z týchto oblastí prináša svoje špecifické výhody a prínosy.

Faktom je, že umelá inteligencia má v HORECA sektore široké využitie. Viete uviesť konkrétne príklady?

V hoteloch môže pomôcť s personalizáciou služieb, čo znamená, že na základe historických dát a preferencií hostí dokáže hotel ponúknuť služby šité na mieru. Napríklad AI môže analyzovať rezervácie a správanie hostí, aby odporučila špecifické aktivity, reštaurácie či služby, ktoré by mohli byť pre nich zaujímavé. V reštauráciách môže AI pomôcť s optimalizáciou menu, predikciou dopytu a znížením plytvania potravinami. Systémy AI môžu analyzovať predajné dáta a navrhnúť zmeny v menu na základe obľúbenosti jedál či sezónnych trendov.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Čím aktuálne žijeme: Peter Marek, prevádzkový riaditeľ Kaštieľa Pálffy:
Atrakciou trnavského leta je Srandoň
SLOVAKIA TRAVEL: Slovensko vstupuje na severské trhy
Wyndham Hotels & Resorts kúpila značku Vienna House
Ako prežiť v gastronómii? Inšpirujte sa na Gastrolove!
OZNAČENÉ:Asociácia hotelov a reštaurácií SlovenskaMartin Novotný
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Nasledujúci článok Pizza a víno? Určite áno! Taliani by nevymysleli jedlo, ktoré sa k vínu nehodí
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityCestovný ruch

EXPO 2025 OSAKA: Slovenská expozícia prilákala už milión návštevníkov

TS
TS
21. júna 2025
Elegancia v pohári – to sú TOP koktaily roku 2025
Mário Bajs: Som VYJEDNÁVAČ
Leto s deťmi aj bez. Ponuka nielen pre rodiny
Zážitkové golfové ihriská ako súčasť moderného hotelového konceptu
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta