Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Objednajte si a „Rozbaľte to“, znie plán na záchranu gasto prevádzok
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Objednajte si a „Rozbaľte to“, znie plán na záchranu gasto prevádzok
GastroKoncepty

Objednajte si a „Rozbaľte to“, znie plán na záchranu gasto prevádzok

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 19. marca 2021
7 min. čítania
Zdieľať

Asi 1500 ľudí si pozrelo online diskusiu s témou Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie. Organizátorom bola značka Mattoni, cieľom propagácia iniciatívy s názvom „Rozbaľte to“, zameraná na podporu stravovacích zariadení.

Preklenúť aktuálne náročné obdobie podnikom pomáhajú najmä donášky jedál domov a výdajné okienka. Obrovskou pomocou pre gastro sektor by však bolo aj 100 miliónov eur, ktoré preň zo štátnych peňazí požaduje uvoľniť ministerstvo dopravy. Aj také sú závery online diskusie „Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie“ organizovanej iniciatívou „Rozbaľte to“, v ktorej sa v polovici marca stretli zástupcovia gastro odvetvia aj štátu.

- Inzercia-
Ad image

Diskusie za zúčastnili Radúz Dula – generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy, Marek Harbuľák – generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska,
Oto Kóňa – gastro podnikateľ, spoluautor iniciatív Kompaspomoci.sk a Stále máme chuť, Vojto Artz – šéfkuchár, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Martin Korbelič – šéfkuchár, ambasádor iniciatívy „Rozbaľte to“ a za organizátora Karol Ponesz – country manažér spoločnosti Mattoni 1873 Slovensko. Diskusiu si cez platformu Zoom a live streamy na facebookových profiloch Mattoni a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pozrelo približne 1 500 ľudí, najmä z gastro sektora. Za iniciatívou „Rozbaľte to“ stojí značka minerálnej vody Mattoni. Iniciatíva vyzýva Slovákov, aby si objednali jedlo zo svojich obľúbených podnikov, „rozbalili“ si ho doma a podporili tak pandémiou skúšané gastro prevádzky. 

Podľa februárového prieskumu iniciatívy „Rozbaľte to“ chýbajú otvorené podniky 68 percentám Slovákov. Diskusia sa venovala aj 12 mesiacom prežitých v pandemických opatreniach a víziám gastro prevádzok do budúcna. Ako poznamenal country manažér spoločnosti Mattoni 1873 Slovensko Karol Ponesz, v dnešnej dobe je nesmierne dôležité, aby verejnosť vyjadrila podporu odvetviu, ktoré pandémia zasiahla veľmi tvrdo: „Nie je nám ľahostajné, že slovenské reštaurácie sú už dlhé mesiace bez práce, zákazníkov aj príjmov, a že mnohé už museli aj natrvalo zatvoriť. Všetci môžeme gastro podnikom pomôcť tým, že si z nich objednáme jedlo, ktoré nám s láskou pripravia. Som rád, že sme v Mattoni 1873 v rámci iniciatívy ‚Rozbaľte to’ vytvorili priestor na diskusiu zástupcov gastro sektora a štátu, aby spoločne hľadali riešenia“.

Keďže kvôli pretrvávajúcim protipandemickým opatreniam reštaurácie v blízkej budúcnosti nepočítajú s úplným otvorením, donáška domov a výdajné okienka sú pre ne jediným spôsobom, ako si aspoň čiastočne uchovať príjmy. Podniky, ktoré dnes tento typ služieb neposkytujú, doslova bojujú o prežitie. Na dôležitosť podpory gastro sektora zo strany verejnosti upozorňuje Oto Kóňa, gastro podnikateľ a spoluautor iniciatív Kompaspomoci.sk a Stále máme chuť: „Keď si v súčasnej situácii z reštaurácie objednáte obľúbené jedlo, môžete ju tým zachrániť pred krachom. Podniky, ktoré teraz aj vďaka donáškam jedál majú tržby okolo nuly, sú víťazmi pandémie. Zamestnancom tiež donášky dávajú radosť z práce. To, že môžu zákazníkom poskytovať svoje služby, kuchárov napĺňa a v tejto ťažkej dobe pôsobí aj ako psychohygiena. Jedným dychom ale treba dodať, že pre množstvo podnikov v malých mestách, na dedinách či v turistických destináciách nie je donáška možnosť a netrpezlivo čakajú na strategickú štátnu pomoc“.

- Inzercia -
Ad image

Zástupcovia gastro sektora, v ktorom pracuje asi 100-tisíc ľudí, sa v diskusii zhodli, že pomoc, ktorú štát dosiaľ poskytol podnikom, nie je dostačujúca. Opatrenia na podporu gastro sektora podľa nich prichádzajú neskoro a neustále sa upravujú, vyplácanie pandemických príspevkov mešká a chýbajú rokovania so štátom na najvyššej úrovni. Ako reagoval Radúz Dula, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy, systém štátnej pomoci je zložitý a prepája viacero inštitúcií: „O finančnú podporu nás doposiaľ požiadalo 6500 gastro podnikov, pričom vybaviť nám zostáva už len 900 žiadostí. Na to, aby sme reštauráciám mohli vyplatiť kompenzácie za druhú vlnu pandémie, musíme počkať na ministerstvo financií. Pre cestovný ruch od neho požadujeme 100 miliónov eur. Keď nám ministerstvo financií tento balík schváli, vyplácanie kompenzácií sme schopní spustiť do týždňa.“

Napriek súčasnej neľahkej situácii, ktorá sa pre slovenské reštaurácie stala každodennou realitou, diskutujúci sú presvedčení o tom, že záujem zákazníkov o ich služby sa po odznení pandémie vráti na pôvodnú, ak nie vyššiu úroveň. Naznačujú to aj čísla z leta 2020, keď sa opatrenia po prvej vlne koronavírusu uvoľnili a tržby reštaurácií boli vyššie než pred vypuknutím nákazy. Po otvorení reštaurácií však môže nastať problém s personálom, keďže mnohí pracovníci gastro sektora sa pre náročnú situáciu rozhodli odísť do iných odvetví a už pracujú ako kuriéri, taxikári, v skladoch či vo výrobe. Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, preto nádej vkladá aj do študentov v gastro sektore: „Všetkých študentov, z ktorých budú kuchári, čašníci či iní zamestnanci v našom odvetví, by som chcel povzbudiť, aby neklesali na duchu. Situácia v gastre momentálne nie je dobrá, ale prídu lepšie časy, keď mladých ľudí, zapálených pre profesiu, budeme veľmi potrebovať. Náš sektor sa nezaobíde bez šikovných pracovníkov a vzťah k tomuto remeslu by sme mali začať budovať už u žiakov na základných školách“.

 Diskutujúci sa zhodli na tom, že keď sa reštaurácie znovu naplno otvoria, zákazníci si budú vyberať. „Vidíme to často v dejinách, keď k najväčším inováciám a vývoju došlo často po tragických a traumatických udalostiach. Moja predpoveď trendov je skôr akousi nádejou. Myslím a dúfam, že naj trendom roku 2021 bude práve stolovanie v reštauráciách, pri stoloch, kde bude plno dobrých ľudí všade okolo vás, ideálne bez rúšok,“ povedal Vojto Artz, šéfkuchár a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Reštaurácie to však v tomto ťažkom období nezvládnu bez podpory zákazníkov. Zástupcovia gastro odvetvia, a rovnako aj štátu, preto povzbudzujú Slovákov, aby si objednávali kvalitné jedlá zo svojich obľúbených podnikov donáškou domov či cez výdajné okienko, k čomu ich nabáda iniciatíva „Rozbaľte to“.

Online iniciatíve „Rozbaľte to“, ktorá je spojená s webstránkou www.rozbalteto.sk, venovala značka Mattoni všetok svoj online priestor počas marca. Iniciatíva vyzýva ľudí, aby odfotili svoju objednávku, pridali #rozbalteto a označili podnik, ktorý podporili. Všetky príspevky #rozbalteto sa postupne zobrazujú aj na webstránke, kde tak vzniká unikátna galéria podnikov, ktoré to nevzdali.

 

Mohlo by sa vám páčiť

Otváracia večera ZFJ bola v reštaurácii MenJu
Gastronomy Slovakia sa zúčastnilo 400 hostí
Gurmáni tešte sa, Zimný festival jedla štartuje
Majstrovstvá somelierov SR 2023 majú svojho víťaza
Trh s rastlinnými alternatívami rastie aj napriek krízam
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Aby vám hosť aj zamestnanec dôverovali
Nasledujúci článok Chystajte poháre, máme VÍNO ROKA 2021®!
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta