Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Najnovšie správy
Neupratujte ako doma
Housekeeping
Recenzie naše každodenné
Hotely Komentáre
Bešeňová
Liptov pestrý ako vlkolínske domy
Aktuality Regióny
Erika Matwij
Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Rozhovory
Petícia za spravodlivú DPH
Gastro
Aa
  • Aktuality
  • Téma
    • Ekonomika
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
    TémaZobraziť viac
    Neupratujte ako doma
    29. mája 2023
    Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej
    23. mája 2023
    Už nikdy viac „v našom hotely…“
    22. mája 2023
    Čím aktuálne žijú hotelieri?
    17. mája 2023
    Lovebrand
    15. mája 2023
  • Rozhovory
    RozhovoryZobraziť viac
    Erika Matwij
    Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
    25. mája 2023
    Marek Harbuľák pomenúva výzvy hotelierstva
    6. apríla 2023
    Lukáš Špilák: Túžil robiť raňajkového čašníka, dnes riadi luxusný hotel
    29. marca 2023
    Jaroslav Kubaľa: Rád nechám ľudí „zahviezdiť“
    13. januára 2023
    Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
    7. decembra 2022
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Recenzie naše každodenné
    26. mája 2023
    Aj pohostinnosť má svoje hranice
    19. mája 2023
    Zákulisie hotelov
    Život je zmena
    12. mája 2023
    Mestské hotely BHP s novým vedením
    11. mája 2023
    Lifestylové hotely
    16. apríla 2023
  • Gastro
    GastroZobraziť viac
    Petícia za spravodlivú DPH
    24. mája 2023
    Mirror Bar
    Mirror Hospitality Expo 2023
    18. mája 2023
    Viete správne prestierať?
    17. mája 2023
    Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla
    16. mája 2023
    Ilustračné foto: Unsplash/ Stefan Schauberger
    Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?
    9. mája 2023
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
    Jordánsko, Wadi Rum
    23
    Blízka exotika s letenkou za stovku. Ale pozor, je návyková!
    22. apríla 2023
    Lifestylové hotely
    16. apríla 2023
    Hotelovým svetom
    14. apríla 2023
    Slovák si na dovolenke dopraje
    23. marca 2023
  • O nás
Čítanie: Objednajte si a „Rozbaľte to“, znie plán na záchranu gasto prevádzok
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Aktuality
  • Téma
  • Hotely
  • Rozhovory
  • Zo sveta
  • Gastro
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Gastro > Koncepty > Objednajte si a „Rozbaľte to“, znie plán na záchranu gasto prevádzok
GastroKoncepty

Objednajte si a „Rozbaľte to“, znie plán na záchranu gasto prevádzok

Zlatica Kramarová
Zlatica Kramarová Uverejnené: 19. marca 2021
7 min. čítania
Zdieľať

Asi 1500 ľudí si pozrelo online diskusiu s témou Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie. Organizátorom bola značka Mattoni, cieľom propagácia iniciatívy s názvom „Rozbaľte to“, zameraná na podporu stravovacích zariadení.

Preklenúť aktuálne náročné obdobie podnikom pomáhajú najmä donášky jedál domov a výdajné okienka. Obrovskou pomocou pre gastro sektor by však bolo aj 100 miliónov eur, ktoré preň zo štátnych peňazí požaduje uvoľniť ministerstvo dopravy. Aj také sú závery online diskusie „Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie“ organizovanej iniciatívou „Rozbaľte to“, v ktorej sa v polovici marca stretli zástupcovia gastro odvetvia aj štátu.

Diskusie za zúčastnili Radúz Dula – generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy, Marek Harbuľák – generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska,
Oto Kóňa – gastro podnikateľ, spoluautor iniciatív Kompaspomoci.sk a Stále máme chuť, Vojto Artz – šéfkuchár, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Martin Korbelič – šéfkuchár, ambasádor iniciatívy „Rozbaľte to“ a za organizátora Karol Ponesz – country manažér spoločnosti Mattoni 1873 Slovensko. Diskusiu si cez platformu Zoom a live streamy na facebookových profiloch Mattoni a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pozrelo približne 1 500 ľudí, najmä z gastro sektora. Za iniciatívou „Rozbaľte to“ stojí značka minerálnej vody Mattoni. Iniciatíva vyzýva Slovákov, aby si objednali jedlo zo svojich obľúbených podnikov, „rozbalili“ si ho doma a podporili tak pandémiou skúšané gastro prevádzky. 

Podľa februárového prieskumu iniciatívy „Rozbaľte to“ chýbajú otvorené podniky 68 percentám Slovákov. Diskusia sa venovala aj 12 mesiacom prežitých v pandemických opatreniach a víziám gastro prevádzok do budúcna. Ako poznamenal country manažér spoločnosti Mattoni 1873 Slovensko Karol Ponesz, v dnešnej dobe je nesmierne dôležité, aby verejnosť vyjadrila podporu odvetviu, ktoré pandémia zasiahla veľmi tvrdo: „Nie je nám ľahostajné, že slovenské reštaurácie sú už dlhé mesiace bez práce, zákazníkov aj príjmov, a že mnohé už museli aj natrvalo zatvoriť. Všetci môžeme gastro podnikom pomôcť tým, že si z nich objednáme jedlo, ktoré nám s láskou pripravia. Som rád, že sme v Mattoni 1873 v rámci iniciatívy ‚Rozbaľte to’ vytvorili priestor na diskusiu zástupcov gastro sektora a štátu, aby spoločne hľadali riešenia“.

- Inzercia -
Ad image

Keďže kvôli pretrvávajúcim protipandemickým opatreniam reštaurácie v blízkej budúcnosti nepočítajú s úplným otvorením, donáška domov a výdajné okienka sú pre ne jediným spôsobom, ako si aspoň čiastočne uchovať príjmy. Podniky, ktoré dnes tento typ služieb neposkytujú, doslova bojujú o prežitie. Na dôležitosť podpory gastro sektora zo strany verejnosti upozorňuje Oto Kóňa, gastro podnikateľ a spoluautor iniciatív Kompaspomoci.sk a Stále máme chuť: „Keď si v súčasnej situácii z reštaurácie objednáte obľúbené jedlo, môžete ju tým zachrániť pred krachom. Podniky, ktoré teraz aj vďaka donáškam jedál majú tržby okolo nuly, sú víťazmi pandémie. Zamestnancom tiež donášky dávajú radosť z práce. To, že môžu zákazníkom poskytovať svoje služby, kuchárov napĺňa a v tejto ťažkej dobe pôsobí aj ako psychohygiena. Jedným dychom ale treba dodať, že pre množstvo podnikov v malých mestách, na dedinách či v turistických destináciách nie je donáška možnosť a netrpezlivo čakajú na strategickú štátnu pomoc“.

Zástupcovia gastro sektora, v ktorom pracuje asi 100-tisíc ľudí, sa v diskusii zhodli, že pomoc, ktorú štát dosiaľ poskytol podnikom, nie je dostačujúca. Opatrenia na podporu gastro sektora podľa nich prichádzajú neskoro a neustále sa upravujú, vyplácanie pandemických príspevkov mešká a chýbajú rokovania so štátom na najvyššej úrovni. Ako reagoval Radúz Dula, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy, systém štátnej pomoci je zložitý a prepája viacero inštitúcií: „O finančnú podporu nás doposiaľ požiadalo 6500 gastro podnikov, pričom vybaviť nám zostáva už len 900 žiadostí. Na to, aby sme reštauráciám mohli vyplatiť kompenzácie za druhú vlnu pandémie, musíme počkať na ministerstvo financií. Pre cestovný ruch od neho požadujeme 100 miliónov eur. Keď nám ministerstvo financií tento balík schváli, vyplácanie kompenzácií sme schopní spustiť do týždňa.“

Napriek súčasnej neľahkej situácii, ktorá sa pre slovenské reštaurácie stala každodennou realitou, diskutujúci sú presvedčení o tom, že záujem zákazníkov o ich služby sa po odznení pandémie vráti na pôvodnú, ak nie vyššiu úroveň. Naznačujú to aj čísla z leta 2020, keď sa opatrenia po prvej vlne koronavírusu uvoľnili a tržby reštaurácií boli vyššie než pred vypuknutím nákazy. Po otvorení reštaurácií však môže nastať problém s personálom, keďže mnohí pracovníci gastro sektora sa pre náročnú situáciu rozhodli odísť do iných odvetví a už pracujú ako kuriéri, taxikári, v skladoch či vo výrobe. Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, preto nádej vkladá aj do študentov v gastro sektore: „Všetkých študentov, z ktorých budú kuchári, čašníci či iní zamestnanci v našom odvetví, by som chcel povzbudiť, aby neklesali na duchu. Situácia v gastre momentálne nie je dobrá, ale prídu lepšie časy, keď mladých ľudí, zapálených pre profesiu, budeme veľmi potrebovať. Náš sektor sa nezaobíde bez šikovných pracovníkov a vzťah k tomuto remeslu by sme mali začať budovať už u žiakov na základných školách“.

- Inzercia-
Ad image

 Diskutujúci sa zhodli na tom, že keď sa reštaurácie znovu naplno otvoria, zákazníci si budú vyberať. „Vidíme to často v dejinách, keď k najväčším inováciám a vývoju došlo často po tragických a traumatických udalostiach. Moja predpoveď trendov je skôr akousi nádejou. Myslím a dúfam, že naj trendom roku 2021 bude práve stolovanie v reštauráciách, pri stoloch, kde bude plno dobrých ľudí všade okolo vás, ideálne bez rúšok,“ povedal Vojto Artz, šéfkuchár a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Reštaurácie to však v tomto ťažkom období nezvládnu bez podpory zákazníkov. Zástupcovia gastro odvetvia, a rovnako aj štátu, preto povzbudzujú Slovákov, aby si objednávali kvalitné jedlá zo svojich obľúbených podnikov donáškou domov či cez výdajné okienko, k čomu ich nabáda iniciatíva „Rozbaľte to“.

Online iniciatíve „Rozbaľte to“, ktorá je spojená s webstránkou www.rozbalteto.sk, venovala značka Mattoni všetok svoj online priestor počas marca. Iniciatíva vyzýva ľudí, aby odfotili svoju objednávku, pridali #rozbalteto a označili podnik, ktorý podporili. Všetky príspevky #rozbalteto sa postupne zobrazujú aj na webstránke, kde tak vzniká unikátna galéria podnikov, ktoré to nevzdali.

 

Mohlo by sa vám páčiť

Petícia za spravodlivú DPH

Mirror Hospitality Expo 2023

Viete správne prestierať?

Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla

Smart kuchyňa bez odpadu. Budúcnosť, či utópia?

Zlatica Kramarová 19. marca 2021
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Zlatica Kramarová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Aby vám hosť aj zamestnanec dôverovali
Nasledujúci článok Chystajte poháre, máme VÍNO ROKA 2021®!
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
Obľúbené z nových
HotelyKomentáre

Recenzie naše každodenné

L. A. L. A. 26. mája 2023
Neupratujte ako doma
Naozaj sa najhoršie podniká s rodinou?
Petícia za spravodlivú DPH
Liptov pestrý ako vlkolínske domy
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Gastro

Petícia za spravodlivú DPH

24. mája 2023
Mirror Bar
AktualityEventy, súťaže, oceneniaGastro

Mirror Hospitality Expo 2023

18. mája 2023
GastroKoncepty

Viete správne prestierať?

17. mája 2023
GastroKoncepty

Rybárstvo ako bašta oddychu aj výborného jedla

16. mája 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov

© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.

Odstránené zo zoznamu na čítanie

Vrátiť
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Stratili ste heslo?