Chorvátsko sa môže pochváliť jednou reštauráciou, ktorá sa pýši dvoma hviezdami Michelin, a 12 reštauráciami, ktoré získali jednu prestížnu hviezdu Michelin, celosvetovo najvýznamnejšiu a najznámejšiu gastronomickú značku. Vyplýva to z včerajšieho oznámenia najnovšieho výberu MICHELIN pre Chorvátsko. V rámci neho sa Krug Restaurant (Split) a Cap Aureo (Rovinj) môžu pochváliť novými hviezdami.







Reštaurácia Agli Agmici z Rovinju si úspešne udržala dve hviezdičky. Reštaurácie Dubravkin put (Záhreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovník), Monte (Rovinj), Noel (Záhreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Korak (Jastrebarsko) si udržali po jednej michelinskej hviezde.

„Najnovšie vydanie sprievodcu MICHELIN potvrdilo kvalitu chorvátskej gastronómie a dokonalosť našich šéfkuchárov na celosvetovej úrovni. Chorvátska vinárska a gastronomická ponuka je neoddeliteľnou súčasťou našej celkovej turistickej ponuky. Dotvára totiž kompletný zážitok z našej krajiny pre každého hosťa, našu autenticitu a kulinárske bohatstvo. Sme radi, že kvalita ponuky sa z roka na rok zvyšuje. Je rozmanitejšia a sleduje globálne trendy bez toho, aby stratila chorvátsku autenticitu. Blahoželám všetkým, ktorí sa aj tento rok dostali do sprievodcu MICHELIN, ktorý opäť zaradil Chorvátsko medzi krajiny špičkovej gastronómie,“ povedal Tonči Glavina, chorvátsky minister cestovného ruchu a športu.
Michelin si oceňuje aj rozmanitosť profesií
Značku MICHELIN Green Star si úspešne udržali reštaurácie Zinfandel’s (Záhreb), Konoba Mate (Korčula) a Korak (Jastrebarsko). Toto ocenenie sa udeľuje reštauráciám, ktoré kladú dôraz na udržateľnosť a šetrnosť k životnému prostrediu.
„Ako hlavného partnera spoločnosti MICHELIN pre Chorvátsko nás nesmierne teší nový výber a udelenie prestížnych ocenení našim reštauráciám. Predstavuje ďalšie významné uznanie chorvátskej gastronómie. Je tiež potvrdením zvyšovania kvality, autenticity a kreativity na domácej kulinárskej scéne. Chorvátsko sa stále viac profiluje ako špičková eno-gastronomická destinácia. Výber MICHELIN je dôležitým ukazovateľom medzinárodného uznania našej ponuky. Toto ocenenie patrí nielen šéfkuchárom a tímom reštaurácií, ale aj celej destinácii. Pretože špičková gastronómia sa stáva stále dôležitejším motívom príchodu turistov a súčasťou identity Chorvátska ako krajiny bohatej, kvalitnej a udržateľnej gastronómie,“ povedal Kristjan Staničić, riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia.


Okrem toho MICHELIN zaradil na zoznam Bib Gourmand aj reštaurácie Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) a K.užina (Split). Chorvátsko sa teda môže pochváliť celkovo 12 reštauráciami s týmto ocenením, ktoré označuje podniky s kvalitným jedlom za prijateľné ceny.
Novinkou je tiež udeľovanie špeciálnych cien MICHELIN, ktoré zdôrazňujú rozmanitosť profesií a zručností, ktoré tvoria odvetvie pohostinstva. Špeciálne ocenenie MICHELIN pre mladého šéfkuchára získala Gabriela Filc z reštaurácie Nebo by Deni Srdoč, zatiaľ čo ocenenie za kvalitu poskytovaných služieb prevzala Vera Korak z reštaurácie Korak.
Cenu pre someliéra získal Dinko Lozica z reštaurácie LD Restaurant.
Ocenenia sú výsledkom inkognito návštev chorvátskych reštaurácií profesionálnymi inšpektormi MICHELIN, celosvetovo najvýznamnejším a najuznávanejším sprievodcom po reštauráciách, na ktorého stránkach bol zverejnený zoznam pre Chorvátsko.
