Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
Čítanie: Ľubomír Šimko: Reklama, ktorá predáva
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Ľubomír Šimko: Reklama, ktorá predáva
Rozhovory

Ľubomír Šimko: Reklama, ktorá predáva

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 17. januára 2023
9 min. čítania
Zdieľať

Klasická verzus online reklama, merateľnosť, priamy predaj, influenceri, Prieskumník, trendy, tipy a slovenská realita sú témami rozhovoru s Ľubomírom Šimkom, ktorý úspešne a rád pláva vodami marketingu a kreatívnej reklamy. Na marketingu miluje dynamickosť brandže a neustálu zmenu, ktorá ho motivuje k novým nápadom a riešeniam.

- Inzercia-
Ad image

Internet kraľuje. Znamená to, že je klasická reklama mŕtva?

Určite nie je mŕtva, len je drahá. Ale tak, ako pri každom produkte, aj pri reklame je oveľa priaznivejšia cena pri dlhodobej kampani, ako pri kúpe jedného reklamného vstupu.

 Aká je účinnosť klasických druhov reklamy?

- Inzercia -
Ad image

To sa práve oproti online kampani oveľa ťažšie vyhodnocuje. Ale všeobecne platí, že do marketingu treba investovať dlhodobo. Vždy je dobré využiť čo najviac reklamných kanálov. Tak funguje reklama – z čím viac zdrojov na človeka pôsobí, tým ho viac dokáže ovplyvniť. Navyše každý kanál oslovuje inú cieľovú skupinu a má iné možnosti.

Myslíte si, že internet vytlačí klasické formy reklamy?

Určite nie. Výhodou internetovej reklamy je však okrem merateľnosti aj to, že dokáže odkazovať na priamy predaj. Používateľ, ktorému sa na internete objaví zaujímavý článok, alebo post, sa dokáže priamo prekliknúť a urobiť rezerváciu. A to je dnes v popredí – priamy nákup online.

Na čo dnes počuje slovenský klient?

Treba viac využívať online sociálne médiá, influencerov. Hľadať priame formy online predaja tak, aby hotely dokázali brať svojich hostí rezervačným portálom a neplatili zbytočne provízie.

Prejdime k internetovej reklame, konkrétne k novinkám, ktoré zaviedol na Slovensku Facebook, ako v jednej z testovacích krajín, keď sa príspevky firiem nezobrazujú na časovej osi používateľov. Ako vidíte túto zmenu?

Myslím si, že si ľudia na nový spôsob návštevy svojich obľúbených stránok zvyknú a budú si bežne prepínať Prieskumníka. Sami vidíme, že správanie sa ľudí na tejto najobľúbenejšej sociálnej sieti sa zmenilo a naši priatelia už nepridávajú toľko súkromných príspevkov. Aj ja si dnes automaticky prepnem Prieskumníka, aby som videl, čo komunikujú moje obľúbené stránky.

Ja však beriem sociálne siete ako regulérny marketingový kanál, kde si treba platiť za príspevky. V súčasnosti nič nie je zadarmo. Ceny reklamy na sociálnych sieťach sú však na Slovensku ešte veľmi prívetivé.
Nedávno sme nastavovali kampaň pre istú austrálsku firmu, a tam boli ceny neporovnateľne vyššie. Kde sme my na Slovensku platili za určitý dosah 10 eur, tam to bolo okolo 100 austrálskych dolárov.

Myslíte, že túto výhodu firmy na Slovensku využívajú?

Myslím si, že nie. Ešte stále je veľa firiem, ktoré vôbec nepoužívajú ani Facebook, Instagram ešte menej. A práve to by mohla byť jedna z ciest pre hotely.

Čo je podľa vás dôvodom?

Väčšinou je to tým, že marketing má na starosti niekto popri svojej práci. Nie je to činnosť, ktorej by sa však mal primárne venovať, iba vedľajšia popri desiatich iných. A nie sú to odborníci. Nevedia sa orientovať v nových trendoch. Ideálne je si na marketing zaplatiť agentúru alebo aspoň poradenstvo.

Čo je trendom v internetovej reklame?

V súčasnosti vzrástla obľuba influencerov. Sú to ľudia, ktorých na sociálnych sieťach sledujú tisícky fanúšikov. My sme v agentúre pracovali s influencermi už dávno, ešte pred tým, ako prišiel ich boom. Vtedy bolo množstvo z nich známych vo svojej komunite, kde sa pohybovali. Dnes je ich vplyv vďaka sociálnym sieťam širší.

Je efektivita spolupráce s influencerom merateľná?

Áno, možností je niekoľko. Napríklad sa použije špeciálny kód, ktorý komunikuje práve on. Prostredníctvom kódu zákazník dostane nejaký bonus navyše. Alebo môžeme sledovať návštevnosť na webe počas kampane, výšku tržieb a pod.

Má táto spolupráca nejaké úskalia?

Spolupráca by mala mať jasnú stratégiu. Nielen pridávať prvoplánové fotky – influencer u nás v hoteli. Samozrejme, treba poznať aj trh a výšku odmien influencerov. Nech je kampaň nielen efektná, ale aj efektívna.

Ako začať spoluprácu s influencermi?

Jedna možnosť je obrátiť sa na agentúru, ktorá s nimi spolupracuje. Druhou možnosťou je vytypovať si ich na sociálnych sieťach a osloviť.

Influencermi sú však nielen známe osobnosti, ale aj v rámci médií neznámi blogeri. Ako ich nájsť?

Treba sa spýtať svojho okolia a vytypovať si, koho by mohla sledovať vaša cieľová skupina. Alebo tráviť viac času na sociálnych sieťach, tam sa k nim dostanete. Ďalšia možnosť je navštíviť konferenciu na tému influencer marketingu, kde ich môžete aj stretnúť. Veľký efekt však môžu priniesť aj mikroinfluenceri. Nie je vždy nutné zapájať iba tých, ktorí majú desiatky tisíc followerov.

Napríklad alkoholové značky často využívajú ako influencerov barmanov. Ovplyvňujú iba ľudí, ktorí sedia u nich v bare, ale sú tým prvým človekom, s kým hostia prídu do kontaktu. Ak majú pozitívny vzťah k tej značke, tak ju hosťovi odporučia.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Hotelierka, grófka Klára Szakal von Losoncz a jej svet vo svete
Marek Harbuľák pomenúva výzvy hotelierstva
Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
Nové výzvy si ma hľadajú samy
Hotelier roka Ján Kolkus, Château Bela: Som rodený hotelier
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Husacie hody po celý rok
Nasledujúci článok Otváracia večera ZFJ bola v reštaurácii MenJu

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastroVzdelávanie

COFFEE CUP 2025: Mladí baristi predviedli symfóniu vôní.

TS
TS
16. mája 2025
Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“
Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta