Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
  • en Englishsk Slovak
    sk Slovak
Čítanie: Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Interview gastro > Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?
GastroInterview gastroKonceptyNápojeProduktyRozhovory

Rumová kultúra. Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 10. apríla 2023
5 min. čítania
Zdieľať

„Degustáciu rumu začínate ovoniavaním. Ak však strčíte nos do pohára ako pri vínach, pri treťom poháriku si odpálite čuch a necítite nič,“ hovorí Roberto Resmer, rumový a cigarový ambasádor The Cuba Libre Rum & Cigar House.

- Inzercia-
Ad image
Roberto Resmer

Pitie pravých rumov je rituálom, ktorý je možno viac o životnom štýle ako o drinku…

Naším zámerom je naozaj viesť ľudí k vychutnaniu si prítomného okamihu. Celá koncepcia našich prevádzok, v ktorých nájdete okolo 130 druhov rumov z celého sveta a 60 druhov ručne šúľaných cigár, je postavená na myšlienke poskytnutia jedinečnej chvíle v jedinečnom priestore. Áno, ide o životný štýl. Každý rum má svoje opodstatnenie, pokiaľ si nájde svoju klientelu – doslova splnil svoje poslanie. Podobne naše poslanie je splnené, ak si hosť čas strávený u nás vychutná. S našimi hosťami často vzniká až priateľský vzťah, mnohí k nám posielajú svojich kolegov. Inými slovami – s úsmevom prichádzate, s úsmevom odchádzate.

V akej cenovej kategórii sa tieto rumy pohybujú?

- Inzercia -
Ad image

Od 3,50 eura do 250 eur za pohárik.

A Zacapa, ktorý považujete za najlepší na svete?

Ten je za 10 eur, ale závisí to od mesta, kde ho podávame a taktiež či je čistý, alebo podávaný spôsobom Perfect Serve.

Aký je rozdiel medzi vašimi jednotlivými prevádzkami na Slovensku? Pije inak Bratislavčan ako Prešovčan?

Zásadnejší rozdiel medzi nimi nie je, rozdiel je skôr vo vekových kategóriách. Skúšali k nám chodiť aj stredoškoláci, ktorí ešte nemali 18 rokov, ktorých sme, samozrejme, usmernili v zmysle, že ich čas ešte neprišiel. Dnes sú z nich naši pravidelní zákazníci a občas si s úsmevom spomenieme na obdobie, keď to s nami skúšali. Často sa hovorí, že človek má problém s alkoholom. Ja hovorím, že človek má problém bez alkoholu… Všetko má svoje opodstatnenie. Ako hovorili naši predkovia – ak všetko dokážete užívať s mierou, tak to má svoj význam.

Čím sa vyznačuje kultúra pitia na Slovensku?

Zistil som, že ľudia po vypití alkoholu zvyknú piť tzv. brzdu – zapíjať. Na otázku, prečo to robia, mi väčšinou povedali: lebo mi to nechutí. A to mi je čudné. Prečo piješ niečo, čo ti nechutí, je ti z toho zle a ešte si ochotný za to zaplatiť? Asi tu niečo nebude v poriadku. My sme preto radšej išli cestou vyššej kvality, menšieho množstva alkoholu a najmä užitia si danej chvíle.

Aký je trend párovania jedla a pitia v bare?

Buď používame náš projekt perfect serve v podobe malých pokrmových drobností, ktoré slúžia na zvýraznenie alebo doladenie chuťového zážitku, alebo aj pochutiny, ako pražené mandle, oriešky a podobne. Organizujeme eventy, kde kombinujeme alkohol s jedlom buď u nás, alebo v partnerských zariadeniach. Takýchto akcií sme už zrealizovali množstvo, prvá bola v košickom hoteli Dukát. Jedlá majú vždy ducha gastronómie krajiny, z ktorej pochádzajú jednotlivé rumy, a tie s nimi párujeme.

Máte svojich kuchárov?

Máme aj svojich kuchárov, lebo v rámci našej skupiny máme aj reštaurácie, puby a podobne, ale tento typ akcií vždy robíme so šéfkuchárom partnerskej reštaurácie, kde daný event prebieha. Jedlo je parketa daného šéfkuchára a rumy sú moja parketa.

Kde napríklad ste takéto degustácie organizovali?

V Košiciach, na Táloch v hoteli Partizán, na golfových turnajoch, v Rakúsku, v Poľsku v jednom z najznámejších hotelov, kde nám pripravili čokolády vhodné k našim rumom. Hostia majú veľmi radi tento typ akcie.

Spomeniete si na nejaké zaujímavé zážitky z vašich ciest za rumom?

Jednoznačne najsilnejším zážitkom je vždy osobná návšteva destilérií. Asi najväčší zážitok mám z Mexika, kde sme si pri degustácii tequily od barmana vypýtali citrón a soľ. Keď sme pri druhej fľaši našu požiadavku zopakovali, tak sa nás barman opýtal, čo to robíme. Odpovedali sme, že tak sa pije tequila a on, že odkedy. Takže to bola zaujímavá skúsenosť, že na celom svete som pil tequilu s citrónom a soľou, ale v Mexiku sa tak vôbec nepije.

Ste pre dané značky dovozcami?

Nie sme dovozcovia, na Slovensku jedna spoločnosť asi ani nie je schopná zabezpečiť všetky značky. Nové značky vznikajú doslova každý deň, rumy teda nakupujeme od dovozcov. Ale ako jedni z prvých na Slovensku prevádzkujeme rumový internetový obchod, kde sme zoskupili asi 400 druhov rumu. Snažíme sa ponúkať novinky a limitované edície, ktoré dokážeme zabezpečiť vďaka našim kontaktom vo svete. Napríklad pred dvomi rokmi sme v Bratislave ako prví na svete ponúkli Dictador abyss, ktorého bolo vyrobených iba 46 fliaš, a my sme mali v ponuke šesť. Až potom bola jeho svetová premiéra vo Francúzsku. 

Text: Lea Lisá
Foto: Fusion group SK a redakcia

Mohlo by sa vám páčiť

Poznáme víťaza Rastlinného produktu roka 2023
Spúšťame prvý Veľký HORECA prieskum na Slovensku!
Lyžiarsky šampión Adam Žampa je „hotelák“ telom i dušou
Žilina pripravuje skvelých odborníkov pre gastronómiu
Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
OZNAČENÉ:cigaraCuba Libredrinkkonceptnápojrum
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Bystrická Vínšpacírka spojí 40 vinárov
Nasledujúci článok Jedna zimná sezóna končí, druhá začína

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Gastronomy Slovakia 2025

Lea Lisá
Lea Lisá
17. mája 2025
COFFEE CUP 2025: Mladí baristi predviedli symfóniu vôní.
Executive chef Róbert Hudák: „Keď sa chcem ´vyblázniť´, idem variť na Zelenu Puntu“
Transformácia, ktorá rozhodne o budúcnosti HoReCa sektora
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyhlásila HORECA HVIEZDY 2024
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
en Englishsk Slovak
sk Slovak
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta