Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Škola pre život: Oddychové zóny a nové trendy vo vzdelávaní
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Škola pre život: Oddychové zóny a nové trendy vo vzdelávaní
OsobnostiRozhovoryVzdelávanie

Škola pre život: Oddychové zóny a nové trendy vo vzdelávaní

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 16. marca 2025
7 min. čítania
Zdieľať

Pred tromi rokmi prevzal na Hotelovej akadémii v Liptovskom Mikuláši žezlo od bývalej riaditeľky školy Kataríny Uličnej Peter Pirončiak. Škola bola zabehnutá, úspešná a vo výbornej kondícii, takže veľké zmeny nepotrebovala. Aké novinky priniesol nový riaditeľ?

Aké zmeny nastali na škole od vášho nástupu?

Školu som prevzal v stabilnej a veľmi dobrej kondícii, takže zásadné zmeny neboli potrebné. Keďže na škole pôsobím už od roku 1992, mám k nej osobný vzťah a poznám jej silné stránky aj oblasti, kde máme priestor napredovať. Mojím cieľom bolo vytvoriť príjemné a motivujúce prostredie pre študentov aj učiteľov. Verím, že škola by mala byť miestom, kde sa každý cíti dobre, kde môže rásť a rozvíjať svoj talent.

- Inzercia-
Ad image

Môžete uviesť konkrétne príklady?

Jednou z hlavných zmien, ktorú sme zaviedli, sú oddychové zóny v školských pavilónoch. Dnešní mladí ľudia sú vystavení veľkému stresu a chceli sme im poskytnúť priestor, kde si môžu na chvíľu vydýchnuť, dobiť energiu a cítiť sa komfortne. Je úžasné vidieť, ako tieto zóny ožili – študenti ich využívajú na rozhovory, oddych aj štúdium. Oddychové zóny sa tešia veľkej obľube. Žiaci tu môžu hrať spoločenské hry, kalčeto, stolný tenis, alebo len tak si posedieť.

Ďalšou dôležitou novinkou je kafetéria, ktorá je nielen miestom na občerstvenie, ale aj centrom neformálnych stretnutí. Chceli sme vytvoriť priestor, kde sa môžu študenti a učitelia stretávať v príjemnej atmosfére, čo prospieva nielen ich nálade, ale aj vzájomným vzťahom. Naša škola sa dlhodobo profiluje ako odborné vzdelávacie centrum v oblasti hotelierstva, gastronómie a obchodu. Naši žiaci sa vzdelávajú v študijných odboroch, ako sú hotelová akadémia, služby v cestovnom ruchu, obchodný pracovník a pracovník marketingu. Každý z nich je zostavený tak, aby reagoval na potreby trhu práce a poskytol študentom pevný základ do budúcnosti.

- Inzercia -
Ad image

Okrem toho máme aj učebné odbory, ktoré sa sústreďujú na praktické profesie ako kuchár, čašník, cukrár a ďalšie odborné pozície. V dnešnej dobe je veľký dopyt po kvalitných odborníkoch, a preto sú naši absolventi veľmi žiadaní – nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Veľkú pozornosť venujete aj duálnemu vzdelávaniu. Ako funguje?

Duálne vzdelávanie je pre nás kľúčovým prvkom odborného vzdelávania. Umožňuje žiakom získať cenné skúsenosti priamo v praxi, čo im otvára dvere k lepším pracovným príležitostiam. Spolupracujeme s renomovanými hotelmi a reštauráciami v Jasnej a Vysokých Tatrách, kde sa naši študenti učia od najlepších v odbore. Máme tiež partnerov v menších lokalitách, dokonca máme aj partnerov v štátnych inštitúciách ako napríklad nemocnica v Litovskom Mikuláši. Vďaka tomu vieme žiakom ponúknuť kvalitatívne rôzne zariadenia, kde môžu získavať prax. Tento systém prináša výhody pre všetky strany – študenti získavajú skúsenosti a zamestnávatelia si môžu vychovať vlastných odborníkov. Spolupráca s našimi partnermi je veľmi dobrá, vychádzame skvelo.

Nie vždy funguje spolupráca školy s praxou k spokojnosti zúčastnených. Čo myslíte, prečo sa vám v tejto oblasti darí?

Ja osobne som človek, ktorý vníma vzťahy ako zásadnú vec. Vzťahy musia byť v prvom rade profesionálne, odborné, ale musí tam byť aj určitá chémia. Takisto je dôležité, aby sa od začiatku vzťahy nastavili dobre, pozitívne, k obojstrannej spokojnosti. Vďaka tomu, že s našimi partnermi vychádzame dobre, snažíme sa s nimi komunikovať, pýtať sa na problémy, ktoré majú. Stretávame sa aj neformálne pri káve, povieme si, aké sú problémy, ako spolupráca funguje z pohľadu každého z nás. Je veľkou pomocou, že okrem profesionálnych vzťahov udržiavame aj takéto partnerské vzťahy. Veľkým prínosom je, že hlavná majsterka školy je v úzkom kontakte s našimi partnermi. Mapuje prácu žiakov na pracoviskách. Zaujíma sa o to, ako prebieha táto prax, aké majú problémy, čo dosahujú. Toto sú veľmi užitočné informácie, ktoré potom vieme zmapovať, zhodnotiť a pracovať na nich.

Úspech teda spočíva v dlhodobých vzťahoch a dôvere. Cieľom je, aby zo spolupráce profitovali obe strany. Pre hotely sú potom naši žiaci pomocou a pre nich je to najlepší štart do kariéry.

Okrem odborného vzdelávania sa škola angažuje aj v projektoch. Na čom aktuálne pracujete?

Momentálne sa tešíme na Erasmus+, ktorý nám umožní vyslať študentov a pedagógov na stáže do zahraničia. Táto skúsenosť im dá nový pohľad na hotelierstvo a gastronómiu, získať medzinárodné skúsenosti je dnes veľkou výhodou.

Okrem toho tento rok v spolupráci s Tatranským klubom SZKC organizujeme prvý ročník Gastro Liptov, súťaže pre mladých kuchárov a cukrárov. Uskutoční sa 20. marca a zúčastnia sa jej žiaci rôznych škôl, presné propozície nájdu záujemci na našej webovej stránke. Chceme podporiť talentovaných študentov a umožniť im ukázať, čo dokážu. Naša škola sa dlhodobo teší z úspechov svojich žiakov na rôznych typoch súťaží. Atmosféra takýchto akcií je vždy plná energie a nadšenia, čo je pre študentov neoceniteľný zážitok.

Máte aj vlastné pracovisko praktického vyučovania. Ako funguje?

Áno, máme školskú reštauráciu Mladosť, kde sa študenti učia v reálnom prostredí. Nie je to len cvičenie – pracujú so skutočnými zákazníkmi, riešia skutočné situácie a osvojujú si všetko, čo budú potrebovať vo svojej kariére. Tento systém je pre nich neoceniteľný, pretože teória je dôležitá, ale až prax robí z človeka profesionála.

Vy osobne máte blízky vzťah k hotelom. Čo si na nich najviac všímate?

Som vášnivý fanúšik hotelového prostredia. Mám rád najmä mestské hotely s väčšou kapacitou. Keď prídem do hotela, okamžite si všímam profesionalitu personálu – najmä na recepcii. Prvý dojem je nesmierne dôležitý a ak recepčný neprejaví záujem alebo nie je dostatočne ústretový, hotel v mojich očiach stráca na kvalite. Z architektonického hľadiska si všímam najmä lobby, mám rád pekné veľké vstupné priestory.

Stretávate sa pri svojich cestách aj s bývalými študentmi?

Áno, a je to vždy skvelý pocit! Naši absolventi pracujú na rôznych pozíciách v hoteloch po celom Slovensku, najmä vo Vysokých a Nízkych Tatrách, ale aj v zahraničí. Mal som to šťastie ich náhodou stretnúť aj tam. Vidieť ich úspešných, spokojne pracujúcich a vášnivo oddaných svojmu odboru je najväčším zadosťučinením, aké si ako pedagóg môžem priať.

Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši tak naďalej zostáva miestom, kde sa budujú kariéry a kde sa z vášne pre hotelierstvo stáva realita.

Mohlo by sa vám páčiť

Marek Daňo: Vždy sa snažím zistiť, čo hostia potrebujú a hľadám riešenia, ako to spraviť
Hotelierka, grófka Klára Szakal von Losoncz a jej svet vo svete
Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Tomáš Sokologorský: Čo ma posúva ako hoteliera
Erasmus a duálne vzdelávanie formujú ďalšiu generáciu hotelierov
OZNAČENÉ:Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Hotel ACADEMIA Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
Nasledujúci článok 10 špeciálnych zimných drinkov na zahriatie
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

GastroNápojeTrendy

Elegancia v pohári – to sú TOP koktaily roku 2025

red.
red.
20. júna 2025
Leto s deťmi aj bez. Ponuka nielen pre rodiny
Zážitkové golfové ihriská ako súčasť moderného hotelového konceptu
Mário Bajs: Som VYJEDNÁVAČ
KNIHY, ktoré umocnia zážitok z pobytu
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta