Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Stravou k zdraviu
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Stravou k zdraviu
Gastro

Stravou k zdraviu

red.
red.
Uverejnené: 8. novembra 2022
5 min. čítania
Stravou k zdraviu. Snímka: Pexels
Zdieľať

Kombinácia potravín, ktorá znižuje cukor v krvi aj hmotnosť diabetika, si získala obrovskú popularitu aj u širokej verejnosti. Vedľajším benefitom NFI protokolu je totiž výrazné chudnutie v krátkom čase, a to bez hladovania a jojo efektu. Navyše funguje úplne u každého, pretože využíva chemické procesy počas trávenia, ktoré máme všetci rovnaké.

Stravovanie na báze chemickej interakcie potravín zmenilo životy tisícov diabetikov po celom svete, a denne k nim pribúdajú ďalší. NFI protokol im nielen stabilizoval cukrovku 2. typu a mnohým ukončil antidiabetickú liečbu, ale priniesol aj pridružené benefity. Sú nimi pokles krvného tlaku, úprava hladín cholesterolu a triacylglycerolov, a v neposlednom rade zníženie telesnej hmotnosti aj o viac ako 20 –­ 30 kg.

- Inzercia-
Ad image

Čo je NFI protokol?

Ako vznikol NFI protokol? O prvom impulze hovorí jeho spoluautorka biomedicínska vedkyňa Zuzana Plevová, ktorá v tom čase pracovala v Imperial College London NHS Trust: „V Londýne som často navštevovala rôzne gastronomické podujatia a exhibície. Na jednej z nich som narazila na prednášku o tzv. plant based diet, stravovaní na rastlinnej báze a jeho benefitoch pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou 2. typu. Nové poznatky nás s partnerom ako vedcov viedli k myšlienke využitia chemických interakcií v potravinách pri odstraňovaní inzulínovej rezistencie u diabetikov 2. typu. Tak sa začala zdĺhavá cesta vývoja NFI protokolu.“

Jedna vec je mať skvelý nápad a druhá ho zrealizovať. „Po návrate na Slovensko sme začali spoluprácu s MUDr. Lejavovou, ktorá bola zhodou okolností aj diabetologičkou môjho príbuzného Petra, dlhoročného diabetika 2. typu s výraznou nadváhou a začínajúcou neuropatiou. S váhou približujúcou sa k 100 kg bol ochotný urobiť čokoľvek, aby zlepšil svoj stav dennej rutiny inzulínových injekcií a veľkého množstva tabletiek. Rozhodol sa NFI protokol vyskúšať. Pod lekárskym vedením MUDr. Lejavovej sa nám úspešne podarilo znížiť jeho hmotnosť o 29 kilogramov a vysadiť antidiabetickú liečbu. Petrovi sa úplne zmenil život a naďalej si udržiava dosiahnuté výsledky. Bol tak prvým pacientom, za ktorým nasledovali mnohí ďalší.“

- Inzercia -
Ad image

Výsledky pacientov na NFI protokole upútali aj pozornosť docenta Martinku, primára Národného endokrinologického a diabetologického ústavu (NEDU) Ľubochňa, zakladateľa a prezidenta Slovenskej diabetologickej asociácie (SDiA). Po zdĺhavých logistických prípravách v januári 2019 zaradili prvých pacientov NEDU na NFI protokol, a stále pribúda počet pacientov, ktorí chcú so svojím chronickým stavom niečo urobiť. NFI je dnes už v diabetologickej komunite pojmom, využívajú ho desiatky diabetológov na Slovensku, program podporuje poisťovňa Dôvera. Za posledné tri roky znovu a znovu dokázal, že cukrovku možno spomaliť a lieky odstrániť aj u tých, ktorí touto chorobou trpia dlhoročne.

Vzhľadom na to, že vedľajším účinkom NFI protokolu je výrazná strata hmotnosti, modifikovali autori stravovania NFI diétne plány aj pre nediabetickú populáciu s nadváhou, resp. obezitou.

Čím sa NFI líši od ostatných diét?

NFI protokol nie je diéta v pravom slova zmysle, ide skôr o zdravý životný štýl. A čo je dôležité – nerátate kalórie, ani sacharidové jednotky.

  • NFI neobmedzuje prijaté kalórie, nepočíta sacharidové jednotky.
  • Momentálne pozostáva zo 68 rastlinných potravín.
  • Je individualizovaný. To znamená, že je nutrične nastavený presne podľa individuálnych parametrov pacienta s ohľadom na jeho vek, váhu či pohlavie.
  • Využíva suroviny bežne dostupné v supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou.

Diétny plán je časovo limitovaný

Stravovanie podľa tohto stravovacieho plánu netrvá navždy. U diabetikov je to zvyčajne 13 – 26 týždňov, pri chudnutí asi 10 týždňov. U diabetických pacientov je, samozrejme, nevyhnutné, aby informovali svojho diabetológa o začatí využívania NFI protokolu a konzultovali s ním úpravu diabetologickej liečby.

Po ukončení NFI protokolu nenastáva jojo efekt, keďže stravovanie nefunguje na princípe kalorického obmedzenia. Po jeho ukončení ľudia len prirodzene pokračujú v zdravom štýle stravovania, na ktoré si už zvykli.

Po ukončení diéty predpísaný plán nemusíte ďalej dodržiavať. Aby ste si udržali novú kvalitu života, je vhodné sa aj naďalej stravovať racionálne. Preto prišla na trh naša kniha www.stravoukzdraviu.sk

Vedci sa spojili s odborníkmi na gastronómiu, a tí pretavili nové stravovacie zvyklosti do úžasných, chutných až luxusných receptov každého druhu do knihy Stravou k zdraviu, Ako zvíťaziť nad cukrovkou 2. typu a schudnúť. Nájdete v nej nielen princípy a pravidlá NFI protokolu, ale aj tipy, návody a skvelé rady, ako prispôsobiť bežné recepty vašim novým stravovacím zvyklostiam.

Viac informácií nájdete a knihu zakúpite na: www.stravoukzdraviu.sk

PR

Mohlo by sa vám páčiť

Nesmrteľný TATARÁK. Pompéznosť jedla zavŕšte pri zákazníkovom stole namiešaním na mieru
V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
Obohaťte ponuku letných drinkov uprostred sezóny
Láska k ohňu môže mať rôzne podoby
Kofola kupuje ďalšie tradičné značky, vstupuje do pivného segmentu
OZNAČENÉ:ChudnutieLiečba cukrovky stravou
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Krízy prajú odvážnym
Nasledujúci článok Menu à la Tichá noc
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta