Harira
Tradičná sýta marocká polievka zo strukovín
Porcie: 5
Čas prípravy: 30 minút
Alergény: 1. (ak podávame s pečivom), 9.
INGREDIENCIE:
400 g cíceru z konzervy/uvareného cíceru
700 g nasekaných paradajok v konzerve
150 g šošovice
8 dl zeleninového bujónu/vývaru
1 nožička stopkového zeleru
1 mrkva
1 cibuľa
3 PL nasekaného petržlenu
3 PL nasekaného koriandra
2 PL olivového oleja
2 ČL kukuričného škrobu
¼ ČL čierneho korenia
½ ČL mletej červenej papriky
1 ČL rímskej rasce
½ ČL kurkumy
1 ČL soli
štipka škorice
DOPLNKY:
citrónová šťava
pečivo
POSTUP:
- Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na malé kúsky.
- V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pripravenú zeleninu.
- Zasypeme škrobom.
- Vlejeme paradajky v konzerve, pridáme cícer, šošovicu a všetky koreniny, okrem petržlenu a koriandra.
- Podlejeme zeleninovým bujónom/vývarom.
- Keď začne šošovica mäknúť, pridáme petržlen a koriander.
- Po uvarení šošovice hrniec odstavíme z plameňa a časť polievky rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Môžeme podávať s pečivom a dochutiť citrónovou šťavou.
PASTIERSKY KOLÁČ so šošovicou
Tradičné anglické jedlo dobre zasýti aj v bezmäsitom variante
Porcie: 5 – 6
Čas prípravy: 80 minút
Alergény: 1., 6./8. (podľa použitého mlieka), 9.
INGREDIENCIE:
2 stonky stopkového zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 cibuľa
70 g sójového granulátu (môžeme nahradiť šošovicou)
70 g hustého paradajkového pretlaku
100 g mrazeného hrášku
160 g suchej šošovice
900 g zemiakov
1,5 dl rastlinného mlieka (sójové/mandľové/ryžové)
5 dl zeleninového vývaru/bujónu (na varenie granulátu)
5 dl zeleninového vývaru/bujónu na podlievanie
1 PL rastlinného oleja (do zemiakového pyré)
2 PL rastlinného oleja na dusenie zeleniny
2 – 3 PL hladkej múky
mleté čierne korenie
sušený petržlen
tymian
soľ
POSTUP:
- Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode, šošovicu varíme samostatne v neosolenej vode.
- Granulát uvaríme v zeleninovom vývare/bujóne do zmäknutia.
- Cibuľu, zeler, cesnak a mrkvu nakrájame nadrobno.
- 2 PL oleja rozohrejeme vo veľkej panvici. Na oleji podusíme cibuľu, následne pridáme zeler, cesnak a mrkvu. Osolíme, okoreníme a pridáme bylinky.
- Keď začne mrkva mäknúť, pridáme mrazený hrášok, paradajkový pretlak a podľa potreby podlievame vývarom.
- Po zmäknutí pridáme do panvice precedený, vyžmýkaný granulát a uvarenú šošovicu. Múku vytrepeme vo zvyšnom vývare/bujóne a nalejeme do panvice. Počkáme, kým obsah panvice prevrie a začne hustnúť.
- Ochutnáme, dochutíme podľa potreby soľou a korením. Zmes nemusí byť celkom hustá, šťava na spodku panvice je žiadaná.
- Zemiaky ošúpeme a popučíme so soľou, olejom a rastlinným mliekom.
- Zmes z panvice prelejeme do misy na zapekanie, vrch prekryjeme vrstvou zemiakového pyré a uhladíme.
- Zapečieme v rúre po dobu 20 min. pri 180 °C.
Pikantné CHILLI SIN CARNE V lahodnom BATATE
Oproti živočíšnej verzii má menej tuku
Porcie: 4
Čas prípravy: 60 minút
Alergény: 6., 8.
INGREDIENCIE:
4 malé/2 veľké bataty (možno nahradiť ryžou)
1 konzerva Bonduelle mexicana (alebo podobná)
1 konzerva krájaných paradajok
1 kocka zeleninového bujónu
1 nastrúhaná mrkva
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 dl vody
½ bal. sójového granulátu
½ PL sladkej/pálivej papriky
4 PL rastlinného oleja
1 PL kečupu
2 ČL cukru
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
holandské kakao
sójová omáčka
mletá škorica
bobkový list
čili
kúsky čokolády
soľ
Voliteľné:
limetky/citróny
jarná cibuľka
čerstvé čili
koriander
POSTUP
- Bataty umyjeme, popicháme vidličkou a pečieme 50 min. pri 220 °C.
- Sójový granulát uvaríme v bujóne podľa návodu na obale. Scedíme a prebytočnú tekutinu vyžmýkame.
- Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja. Nasypeme granulát, podlejeme sójovou omáčkou a zasypeme cukrom.
- Granulát pražíme, až kým sa nezačne pripekať. Ochutnávame a podľa potreby pridáme viac cukru alebo sójovej omáčky.
- Zvyšok oleja rozohrejeme v druhej panvici a dusíme na ňom cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú mrkvu a cesnak.
- Keď začne mrkva mäknúť, vlejeme konzervu paradajok, vodu a lyžicu kečupu. Osolíme, okoreníme, pridáme čili, petržlen, bobkový list a štipku škorice a kakaa.
- Keď zmes prejde varom a začne mierne hustnúť, vlejeme Bonduelle mexicana.
- Vmiešame granulát a pridáme koriander. Ochutnáme a dochutíme podľa preferencií.
- Bataty po upečení pozdĺžne narežeme, roztvoríme, položíme na tanier a naplníme zmesou čili.
- Ozdobíme jarnou cibuľkou, koriandrom, čerstvým čili a pokvapkáme limetkou/citrónom.
Hutné PIROHY PLNENÉ ŠAMPIŇÓNMI
Obľúbená pochúťka s hubami
Porcie: 4
Čas prípravy: 110 minút
Alergény: 1., 6./8. (podľa použitého mlieka)
INGREDIENCIE:
Na pirohy:
1 cibuľa
100 g mrazeného hrášku
375 g polohrubej múky
250 g šampiňónov
650 g zemiakov
50 ml rastlinného mlieka (sójové/mandľové/ryžové)
2 PL slnečnicového oleja
3 PL olivového oleja
8 – 9 PL vody
1 – 2 ČL octu
petržlen (čerstvý/sušený)
mleté čierne korenie
soľ
Na cviklu:
2 veľké cvikly
2 PL oleja
1 PL octu
1 cibuľa
mleté čierne korenie
soľ
Voliteľné:
1 PL lahôdkového droždia (na pirohy)
kyslá rastlinná smotana
jarná cibuľka
pažítka
POSTUP:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme do zmäknutia. Scedíme ich, prepláchneme studenou vodou a popučíme.
- Šampiňóny a cibuľu nakrájame nadrobno. Na 2 PL slnečnicového oleja orestujeme cibuľu do sklovita.
- Následne pridáme šampiňóny a hrášok. Osolíme, okoreníme, pridáme petržlen a dusíme do mäkka.
- Zmes vmiešame do popučených zemiakov.
- Vo väčšej mise vymiesime cesto z múky, 1 ČL soli, 3 PL olivového oleja a vody. Cesto bude zo začiatku drobivé, treba s ním trpezlivo pracovať. Keď sa cesto spojí, miesime ho na pomúčenej doske 8 min., potom necháme 30 min. odpočívať.
- Druhú cibuľu nakrájame na jemno a cviklu nastrúhame nahrubo.
- V panvici dusíme cibuľu na 2 PL oleja, pridáme cviklu, osolíme a okoreníme.
- Keď cvikla zmäkne, pridáme podľa chuti ocot.
- Cesto vyvaľkáme na 2 mm hrúbku a formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré plníme pripravenou zemiakovo-šampiňónovou plnkou.
- Preložíme a okraje spojíme pritlačením vidličkou.
- Vo väčšom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pirohy vkladáme do vody a varíme, kým nevyplávajú na hladinu (2 – 3 min.).
- Uvarené pirohy môžeme opražiť na panvici na troche oleja. Podávame s dusenou cviklou, pažítkou a jarnou cibuľkou, prípadne s kyslou rastlinnou smotanou.
RYŽOVÝ PUDING S HRUŠKAMI
Dezert, raňajky, sladký obed…
Porcie: 4
Čas prípravy: 45 minút
Alergény: 8. (ak použijeme orechy)
INGREDIENCIE
NA RYŽOVÝ PUDING:
2 kúsky celej škorice
5 klinčekov
1,5 cm kúsok zázvoru nakrájaný na plátky
1 hviezdička badiánu
3 hrnčeky ryžového mlieka
1 hrnček suchej ryže
1/3 hrnčeka trstinového cukru
2 hrnčeky vody
½ hrnčeka hrozienok
¼ ČL soli
DOPLNKY:
mletá škorica
oriešky
javorový sirup
drobné ovocie
hrušky
POSTUP:
- Škoricu, klinčeky, zázvor, vodu a soľ dáme do hrnca, privedieme k varu a necháme približne 15 minút jemne bublať.
- Koreniny vyberieme, pridáme ryžové mlieko, ryžu, cukor a hrozienka.
- Varíme približne 20 minút pod pokrievkou, z času na čas premiešame.
- Odkryjeme a varíme, pokiaľ nebude ryža mäkká. Ak je to nutné, pridáme trochu horúcej vody alebo rastlinného mlieka.
- Keď je ryžový puding uvarený, odstavíme ho z plameňa a rozdelíme na štyri porcie.
- Podávame ho posypaný škoricou, pokvapkaný javorovým sirupom a ozdobený orieškami a ovocím.
Zdroj: Materiál je pripravený v spolupráci s portálom Jem pre Zem www.jemprezem.sk