Obľúbené miesto rekreácie na východnom Slovensku, vodná nádrž Domaša mala nezvyčajný začiatok leta. Po suchej jari a odčerpávaní vody bola hladina nádrže výrazne nižšia, ako po minulé roky. Dokonca aj obľúbená výletná loď Bohemia zostala na suchu. Toto leto kvôli nízkej hladine nepremáva. Nevýhoda však môže byť aj výhodou. Tento rok sa môžete napríklad z hotela Zelená Lagúna, jediného štvorhviezdičkového hotela pri Domaši, dostať po brehu nádrže až k spomínanej Bohemii, čo pri normálnom stave vody nie je mysliteľné.
Prechádzka okolo Domaše
Nižšia hladina vody nikoho v lete neteší, na druhej strane, ako hovorí Silvia Manduľáková, generálna riaditeľka hotela Zelená Lagúna, kvalitu služieb a dianie pri nádrži až tak veľmi neovplyvní. V Zelenej Lagúne funguje aj napriek nižšej hladine vody pláž aj s terasou, ktorá je nad ňou a komu by sa nechcelo do prírodnej vody, tak je tu veľký hotelový bazén, pri ktorom sa dá slniť aj vonku.



Výpadok výletných plavieb a programy, ktoré sa na lodi po minulé roky robili sa úplne nahradiť nedá. Poskytovatelia služieb, obce aj OOCR (Oblastná organizácia cestovného ruchu) Horný Zemplín sa však snažia a organizujú množstvo akcií a podujatí.


Tiež okolie Domaše poskytuje veľa možností na výlety. Samozrejme, najpohodlnejšie je ešte stále prísť vlastným autom, ale už existujú aj organizátori, ktorí vedia malým skupinkám výlety do okolia zorganizovať aj vrátane dopravy.
Pre milovníkov koňakov a vinohradníckej oblasti Tokaj
V samotnom hoteli majú novinku, ktorá poteší najmä milovníkov francúzskych koňakov a tokajských vín. V hoteli pribudol koňakovo-tokajský klub. Organizujú tam degustácie francúzskych koňakov, ale aj degustácie vín z obidvoch strán Tokaja – slovenskej aj maďarskej. Silvia Manduľáková sa okrem hotelierky totiž stala v roku 2023 aj majiteľkou vinárstva v Malej Tŕni na vinohradníckej oblasti Tokaj a vína z obidvoch jej sa rozhodla priniesť aj do hotela.

„Považujem to za akési prepojenie Horného Zemplína, kde leží Domaša a Dolného, kde sa nachádza vinohradnícka oblasť Tokaj. Myslím, že z medzinárodného hľadiska je to najvýznamnejšia vinohradnícka oblasť u nás, pretože termín Tokaj poznajú milovníci vína všade,“ vysvetľuje.
Esencia je viac ako vinárstvo
Svoj projekt nazvala Esencia Silvia a schválne doň nedala termín vinárstvo. Súčasťou je aj ubytovanie pre 8 osôb uprostred vinohradov. Vinárstvo, vinohrady a ubytovanie majú byť len jedna súčasť projektu – ďalšou je ovocný sad, ktorý vysádzajú,
Na produktoch z neho si budú môcť pochutnať hostia v hoteli. Tak, ako si už teraz môžu pochutnávať na produktoch zo 4 hektárov vinohradov. Na raňajky si tu možno dať čistú hroznovú šťavu, je je aj v nápojovom lístku. Nájdete tam aj vína Esencia Silvia z tokajských odrôd Lipovina, Muškát a Furmint (okrem putňových, tie nerobia) a reduktívne vína z odrôd Furmint, Muškát žltý a Lipovina, ale aj hroznovicu. Tento rok pribudne aj vlastné perlivé víno, u nás známe ako frizzante. Tokajská oblasť je ideálna pre biele aromatické odrody, ktoré dobre reagujú na tzv. „ušľachtilú pleseň“ (Botrytis cinerea), potrebnú pri výrobe tokajských výberov. „Vlastné červené vína nemáme, aj keď sa hostia na ne pýtajú, lebo vo vinohradníckej oblasti Tokaj nie sú povolené modré odrody,” hovorí S. Manduľáková. Dodáva, že plánom je doplniť a pestovať teplomilné ovocné stromy.



Čo viedlo hotelierku (a pôvodným povolaním pedagogičku) k tomu, že sa začala venovať aj inému odvetviu? Vysvetľuje, že k zamysleniu ju priviedla epidémia koronavírusu. „Uvedomila som si, že hotelierstvo je zraniteľný biznis. Počas odstaveného hotela boli mojimi hlavnými myšlienkami sebestačnosť a udržateľnosť. Dnes ako hotel s vlastnou pôdou ponúkame hosťom produkty priamo z nášho hospodárstva a zároveň posilňujeme sebestačnosť hotela,“ vysvetľuje S. Manduľáková.