Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: V Poprade hosťovala najlepšia talianska šéfkuchárka
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > V Poprade hosťovala najlepšia talianska šéfkuchárka
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

V Poprade hosťovala najlepšia talianska šéfkuchárka

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 2. júla 2023
4 min. čítania
Zdieľať

V rámci projektu LadyChef bola v júni vzácnou hosťkou držiteľka klasickej aj zelenej hviezdy Michelin, Najlepšia talianska šéfkuchárka roku 2017 Caterina Ceraudo z Kalábrie.

Nositeľky deviatich hviezd od Michelina, víťazka Bocuse d Or, najlepšia šéfkuchárka sveta aj nositeľka radu Britského impéria – šéfkuchárky ovenčené týmito oceneniami už varili v Poprade v rámci projektu LadyChef na pozvanie manželov Sisákovcov.

- Inzercia-
Ad image

Na Slovensku hegemónia mužov trvá

Projekt vytvorili pred piatimi rokmi s cieľom upriamiť pozornosť na špičkové šéfkuchárky a vyvrátiť tak názor, že ženy majú kraľovať v kuchyniach len doma, alebo v školských či v závodných jedálňach. Vo svete to dávno neplatí – ak by sme porovnali počet šéfkuchárok a počet hviezdičiek od Michelina, ktoré dostali, vyšlo by nám, že sú široko-ďaleko úspešnejšie, ako ich mužskí kolegovia.

Na Slovensku je však špičková gastronómia stále výlučne mužskou záležitosťou, jednou z veľmi mála výnimiek je Zuzana Sisáková, šéfkuchárka rodinnej reštaurácie Víno & Tapas v Poprade-Spišskej Sobote.

Spolu s manželom preto pozývajú svetové šéfkuchárky, aby spolu počas jedného alebo dvoch degustačných večerov vytvorili menu „štyroch rúk“. To znamená, že časť varí hosťujúca šéfkuchárka a časť hostiteľka Zuzana Sisáková.

- Inzercia -
Ad image

Udržateľný Michelin z Kalábrie

Ako sme v úvode spomenuli, v Poprade už boli šéfkuchárky so všetkými možnými oceneniami. Hosťka, ktorá tu bola v júni, však bola jedinečná, teda aspoň čo sa ocenení týka. Prvýkrát v Poprade privítali niekoho, kto má od Michelina nielen klasickú červenú hviezdičku (teda kvetinku, ktorú nazvali hviezda), ale aj zelenú hviezdu, za udržateľnú gastronómiu.

Caterina Ceraudo dostala hviezdu Michelin ako 26-ročná. Odvtedy si ju už 10 rokov drží.

Touto šéfkuchárkou bola Caterina Ceraudo z kalábrijskej vidieckej reštaurácie Datillo. Podnik je súčasťou rodinného vinárstva Ceraudo. Vyštudovaná enologička dostala michelinskú hviezdu ako 26-ročná a už 10 rokov si ju drží. V roku 2017 sa navyše stala najlepšou šéfkuchárkou Talianska. Minulý rok pribudla jej podniku aj zelená hviezdička za udržateľnosť. Tú má v Taliansku len 49 reštaurácií (klasických je v Taliansku asi 500).

Kritériami pre získanie boli podľa C. Ceraudo napríklad to, že všetky suroviny z ktorých varia, si sami dopestujú alebo dochovajú, resp. ich získavajú z najbližšieho okolia. Tiež produkujú minimum odpadu, pretože takmer všetko sa v kuchyni spracuje, sú energeticky nezávislí, energiu získavajú z fotovoltiky. Zohľadňuje sa aj ekonomická udržateľnosť a „blaho“ zamestnancov. Niektorí vo firme Cateriny a jej otca pracujú už 40 rokov.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

EURÓPSKE kolo kuchárskej súťaže BOCUSE D‘OR pozná víťaza
Máte svoje obľúbené víno? Dajte mu hlas v súťaži a vyhrajte ho!
 30. ročník vinárskej súťaže Vinalies Internationales prial slovenským vinárom
Zimný festival jedla 2025: Rekordný ročník plný gurmánskych zážitkov
Máte do 26 rokov? Využite možnosť odbornej praxe vo Švajčiarsku
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Hotel a deti
Nasledujúci článok Hotelierstvo a soft skills
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

HotelyRozhovory

TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 

PR
PR
2. júna 2025
Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta