Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
  • O nás
Čítanie: Výpoveď! Aj tú musí hotelier zvládať…
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Komentáre > Výpoveď! Aj tú musí hotelier zvládať…
Komentáre

Výpoveď! Aj tú musí hotelier zvládať…

Lucia Arbetova
Lucia Arbetova
Uverejnené: 5. januára 2024
4 min. čítania
Zdieľať

Každé povolanie prichádza s balíkom výhod a povinností. Človek môže z celého srdca milovať svoju prácu a stále ho jej malá časť môže oberať o spánok. Nenávidím výpovede, či ich od ľudí dostávať, alebo im ich dávať…

Verím, že výpovede nikto z nás nemá rád, ja ale hovorím o leveli 100. Keď by som si mala vybrať medzi obhajobou budgetu v banke, alebo daním výpovede (zamestnancovi), idem do banky. 

Samozrejme, keď som v tej situácii, snažím sa ju urobiť takou ľudskou, ako to okolnosti dovoľujú. Napriek tomu ma to stojí pár dní spánku a duševnej pohody.

Keď sa predstavy rozchádzajú

Mám určité morálne zásady a predstavu o tom, ako by mal fungovať podnik, ktorý legálne zastrešujem. Pokiaľ sa niekoho predstavy nezhodujú s tými „firemnými”, je mi jasné, že nie je správne, aby u nás ostával. To ale ešte neznamená, že je neschopný, že nie je odborník a že ho inde neprivítajú s otvorenou náručou… Túto rafinovanú taktiku som si za tie roky vykultivovala natoľko, že ma takmer upokojuje.

Moje malé predpeklie

Keď prišla pandémia, toto bolo pre mňa najťažšie. Absolútne bez debaty a bez konkurencie. Posadiť si postupne pred seba takmer polovicu svojich ľudí a sledovať, ako sa jeden po druhom v kresle pred vami zmenšujú keď pochopia, že je to naozaj, bolo také moje malé predpeklie. 

S každým jedným som plakala a každý z nich pochopil, že nemám na výber…

Tomuto sa už nikdy nič nevyrovná. Hneď po poslednom pohovore som sa zrútila. Zavolala som môjmu šéfovi a povedala som mu, že to bolo poslednýkrát v živote, čo som niečo také urobila. A vypila som fľašu vodky.

„Fight or flight”

Presne si ale pamätám aj každú ranu do žalúdka, keď mi nečakane prišiel dať výpoveď nejaký kľúčový človek.

Nie je to hnev, ani závisť, skôr taká prirodzená „fight or flight” reakcia, ktorá po pár chvíľach ustúpi. Ale tých pár chvíľ je fuj… Mala som šťastie, že som väčšinou dobrých ľudí „stratila“ keď sa posunuli vyššie. A ja si rada myslím, že som im na ceste pomohla… Ale vždy je tam najprv tá rana.

Stalo sa…

Pred pár rokmi som ale zažila situáciu, ktorá k tej covidovej pocitovo nemala ďaleko.

V kancelárii som si našla uplakanú mladú ženu, takú hysterickú, že mi trvalo asi päť minút zistiť, o čo vlastne ide.

Urobila chybu. Vystavila kamarátovi doklad, ktorý si on chcel nechať preplatiť v práci. Bola na ňom ale tá chyba. Tá spôsobila, že učtáreň v jednej firme zavolala do učtárne v druhej firme a zvyšok si domyslíte… a podľa všetkého sa to nestalo iba raz. Mladá, blbá, bola u mňa pár rokov.

Strávila som jeden a pol dňa na telefóne. Konatelia, právnici, majitelia, dookola tie isté otázky, to isté vysvetľovanie, uisťovanie a hlavne apelovanie na všetkých, aby upustili od trestného stíhania. Suma, na ktorú sa prišlo bola rádovo v stovkách. Dosť na výpoveď, ale nebolo nutné ničiť jej život.

Trvalo mi to skoro dva dni, ale presvedčila som ich. 

Mladú ženu som musela poriešiť, ako sme sa dohodli. Nebolo to príjemné, ani krátke. Fakt, že ju nebudú žalovať trochu pomohol. Rozlúčili sme sa.

Mala som dobrý pocit, že som vec v rámci možností vyriešila tak hladko, ako to len šlo.

Tá mladá žena cestou z hotela domov potratila… Nechcela ešte nahlasovať zamestnávateľovi, že je tehotná. Stále mám pocit, že som situáciu vyriešila najhladšie ako to šlo, musela som sa ale zmieriť aj s tým, že v príbehoch iných ľudí niekedy môžem vyzerať ako záporná postava.

A to je ďalší dôvod, prečo neznášam výpovede…

Mohlo by sa vám páčiť

Menej môže byť niekedy aj viac
Ako na budget?
Mňa už nič neprekvapí! Naozaj?
Aj pohostinnosť má svoje hranice
Hotel a deti
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lucia Arbetova
Dlhoročná hotelierka s bohatými skúsenosťami prevažne v sieťových hoteloch. Vo svojom profesionálnom portfóliu, v rámci ktorého prešla od nezávislých hotelov cez viacero sieťových značiek, má okrem mestských a konferenčných hotelov aj vedenie kúpeľného hotela v legendárnych Karlových Varoch. Po návrate späť do Bratislavy začala okrem hotelierstva aktívne pôsobiť aj v prezídiu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Šéfka, kolegyňa, mentorka a matka, ktorá sa s vami svojským štýlom podelí o svoje hotelierske a líderské skúsenosti, nazbierané za viac ako 30 rokov kariéry.
Predchádzajúci článok Hostinec Palatín, Kaštieľ Pálffy Gurmáni tešte sa, Zimný festival jedla štartuje
Nasledujúci článok Liptov Ride 2023 štart Registrácia na Liptov Ride 2024 začína
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!

red.
red.
29. októbra 2025
Izraelskí hostia sa vracajú do slovenských hotelov
Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta