Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Ako na budget?
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Komentáre > Ako na budget?
Komentáre

Ako na budget?

Lucia Arbetova
Lucia Arbetova Uverejnené: 7. augusta 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Viem, že som vám sľúbila článok o národnostných špecifikách hotelových hostí, ale realita hotelového života ma ponorila po krk do budgetového procesu a bum bác. Prišla mi pod nos pracovná ponuka. Všeobecná, nie priama, ale so záujmom som si pozrela ich požiadavky na GMa. Prisahám bohu, jediné, čo tam nebolo napísané, bolo absolvovanie Hogwarts akadémie.

Toto všetko sa od nás dnes očakáva. Pobavilo ma to síce dobre, ale spomenula som si na budget a viem, že ma moja najväčšia tohtoročná bitka ešte len čaká.

- Inzercia-
Ad image

Z mojej skúsenosti sú tieto procesy z roka na rok bizarnejšie. Moji priatelia sa pri slove budget chytajú za hlavu a som zdrojom veľkej zábavy… Podľa nich budgetujem stále.

V korporátnom svete boli budgety vždy lahôdka. Pamätám si na časy, keď sme budgetovali v exceli a trvalo to niekoľko mesiacov. Verzia 01 vždy ponúkla, na čo si trúfneme a verzia final bola o tom, na čo by sme si mali trúfnuť. Boli to ping-pongové zápasy, ale s trochou skúseností, znalosti trhu a pripravenou argumentáciou sa nám darilo brzdiť ambicióznych majiteľov, prípadne head officu. 

- Inzercia -
Ad image

Dnes budgetujeme v BI (business intelligence) nástrojoch. Je to neporovnateľne pohodlnejšie, rýchlejšie a prehľadnejšie. V posledných rokoch sa už ani ten proces stanovovania cieľov nepodobá excelovej ére. Absurdný obraz dokreslila „kolegyňa” z brandže, ktorá sa pri víne práve z toho procesu „zložila”. Dostala predpísané revenue, GOP a keď tú ambicióznu predstavu predýchala a nakreslila, na obhajobe dostala aj tak naložené. A budget sa navyšoval. Skomplikovalo sa to ale aj faktom, že tieto inteligentné nástroje majú nepreberné množstvo reportov, ktorými vás vedia na obhajobe zaskočiť. „Hmmm, takže plánujete nárast xy, ale vysvetli mi, prečo ti výška priemerného účtu v F & B klesá?!”

V takých momentoch mi exploduje mozog. Reálne nie som schopná odpovedať a dostanem samu seba do situácie, že radšej prikývnem a ani neotvorím ústa. Občas si totiž naozaj nie som istá tým, čo by z nich vyliezlo a predsa len, mám tú robotu rada.

Momentálne sa na to znovu pripravujeme, tak ako každý rok, tento rok mám ale po prvýkrát pocit, že sa mi do toho, ale že fakt nechce. Biznisu sa darí, netvrdím, že sa mu nebude dariť ďalej a viac, z čoho mám už dnes žalúdočnú neurózu sú náklady.

- Inzercia-
Ad image

Náklady všeobecne, výplaty konkrétne.

Všetci veľmi dobre vieme, v akej situácii sme, ako odvetvie. 

Priemerný plat v HORECA je stále podstatne nižší ako v iných odvetviach a v kombinácii s infláciou to pre nás začína byť vážnym problémom. Ak by sme reálne zohľadnili všetky aspekty, náklady na mzdy by nám vzrástli minimálne o 20 %. A stále by sme ale neboli ani len vo vrchnej polovici rebríčku na pracovnom trhu. A všetci vieme, ako asi na tento “šialený nápad” zareagujú vlastníci a nadriadení.

Neexistuje toľko!

Stále neplníte budget, tak prečo pridávať?!

Ľuďom už dávame toľko benefitov, vieme, že peniaze ako motivátor nefungujú!

Prípadne moje obľúbené: Vo všetkých odvetviach je predsa nedostatok zamestnancov! Keď mi to totiž povie expert na revenue, mám potrebu vysvetliť mu, že ten zákon dopytu a ponuky, ktorý tak úspešne využívame, funguje aj v iných situáciách. Táto je pre nás dosť nebezpečná a nemáme šancu ju vyhrať.

Vďaka benefitom môžeme dosiahnuť, že u nás ľudia ostanú, hoci by inde mali viac. Benefit neudrží zamestnanca, ktorému ostane z výplaty akurát tak na prežitie. A pripadá mi ponižujúce dohadovať sa o päťdesiat-sto eurovom navýšení na človeka s osobou s Rolexami na ruke…

Nie som si istá, ako toto všetko spracujem, tu by sa mi naozaj šiklo to vzdelanie z Hogwortu a čarovný prútik.

Každopádne si držím palce, držím ich aj vám a budem rada, keď sa podelíte s vašimi tipmi a trikmi😉

Mohlo by sa vám páčiť

„Ste veľmi slabý tím! Nedržíte spolu, blamujete sa navzájom, kvôli jednej vete sa začnete hádať.“

Tanec na vaječných škrupinách

Na detailoch záleží

Emocionálna inteligencia a hotelierstvo

Ako by to mohlo byť…

Lucia Arbetova 7. augusta 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Lucia Arbetova
Dlhoročná hotelierka s bohatými skúsenosťami prevažne v sieťových hoteloch. Vo svojom profesionálnom portfóliu, v rámci ktorého prešla od nezávislých hotelov cez viacero sieťových značiek, má okrem mestských a konferenčných hotelov aj vedenie kúpeľného hotela v legendárnych Karlových Varoch. Po návrate späť do Bratislavy začala okrem hotelierstva aktívne pôsobiť aj v prezídiu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Šéfka, kolegyňa, mentorka a matka, ktorá sa s vami svojským štýlom podelí o svoje hotelierske a líderské skúsenosti, nazbierané za viac ako 30 rokov kariéry.
Predchádzajúci článok Odparkuj, nasadni a odvez sa
Nasledujúci článok Úspešná prvá polovica leta
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
Najčítanejšie
Aktuality

Reakcia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska na zistenia Finančnej správy

TS TS 25. septembra 2023
Ako chutí jeseň
Týmto vchodom prechádzajú najlepší zamestnanci na svete
Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Komentáre

„Ste veľmi slabý tím! Nedržíte spolu, blamujete sa navzájom, kvôli jednej vete sa začnete hádať.“

13. septembra 2023
Komentáre

Tanec na vaječných škrupinách

22. augusta 2023
Komentáre

Na detailoch záleží

15. augusta 2023
Komentáre

Emocionálna inteligencia a hotelierstvo

17. júla 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Registrovať Stratili ste heslo?