Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Aj pohostinnosť má svoje hranice
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Hotely > Aj pohostinnosť má svoje hranice
HotelyKomentáre

Aj pohostinnosť má svoje hranice

Lucia Arbetova
Lucia Arbetova
Uverejnené: 19. mája 2023
6 min. čítania
Aj pohostinnosť má svoje hranice
Zdieľať

Krátky príbeh o tom, že aj pohostinnosť má svoje medze, alebo ako som vyhodila hosťa…

Počas svojho riaditeľovania som prešla pár štácií a vyskúšala si aj kúpeľný hotel. Mala som to šťastie, že som zažila Karlove Vary v časoch, keď ešte boli kúpeľným mestom, hojne navštevovanom turistami, ktorí sa tam chodili liečiť. Vary sú a vždy budú mojim druhým domovom, často a rada sa tam vraciam a mesto a jeho atmosféra mi dali obrovské množstvo skúseností.

- Inzercia-
Ad image

Dovtedy som mala skúsenosť iba s mestskými a konferenčnými hotelmi, keď prišla ponuka odísť do Varov, neváhala som, aj kvôli možnosti naučiť sa viesť rezort.

Vary boli kúzelné miesto s veľmi špecifickou klientelou. My, čo už túto robotu robíme nejaký piatok, vieme, že takmer každá národnosť má určité špecifiká. Každý si dáva pozor na niečo iné a zhruba už vieme, čo môžeme čakať. Ale o tom inokedy.

Vo Varoch sa radi sťažovali. Na všetko a z princípu. Títo klienti však ani tak nechceli nápravu, povedzme si takto medzi nami, oni to väčšinou boli naozaj „chobotiny“, tento typ klientely sa jednoducho potreboval posťažovať. Urobiť scénku na recepcii, prípadne v balneu a vydupať si stretnutie s vedením. Bol to full servis kúpeľný hotel s lekármi, procedúrami, veľká časť našich „sťažovateľských” stretnutí sa odohrávala s klientom v župane, keď ste len tŕpli, aby mu z neho niečo nevykuklo… ale stretli ste sa s nimi a oni boli šťastní, spokojní, že sa im dostalo pozornosti a problém zázračne zmizol😉 

- Inzercia -
Ad image

Na 99,9 % to malo rovnaký priebeh.

Až nám raz prišla „madam”. Ubytovala sa s vnučkou a od prvého momentu bol problém. Párky na raňajkách mali málo obsahu mäsa, paradajky boli bez chuti, porcie na obed a večeru boli malé, skrátka, ešte kým mi rupli nervy, bolo to niekoľko masáží zdarma.

A pani stále nebola spokojná, svoje názory diskutovala s inými hosťami, presviedčala ich, že takto to byť nemá. Len pre úplnosť, priemerná dĺžka pobytu u nás bola 14 dní, povedali by ste si, dosť času na to všetko vychytať a hosť musí odísť spokojný…na 99,9 % to tak bolo. Mali sme 80 % vracajúcich sa klientov, asi sme to fakt vedeli… okrem tejto pani.

Ako to už býva „za čím pôjdeš, to aj nájdeš” po pár dňoch sa raz večer stal fakt prúser a pani sa nám zasekla vo výťahu. Bolo to už večer, pohotovosť tam bola hneď a pani bola do 15 minút vonku, ale ten cirkus, čo potom urobila nám priniesol niekoľko ďalších sťažností na hluk. Vtedy som už začala byť zľahka nervózna, ale sklopila som uši, bola to naša chyba, výťah bol náš.

Kto ste niekedy boli vo Varoch, viete, že ležia v nádhernom údolí, zo všetkých strán obkolesené lesmi a čuduj sa svete, v tých lesoch žijú zvieratká… Kopec zvierat, ktoré asi úplne nechápu, že tie hotely nie sú pre nich. A medzi najčastejších návštevníkov patria netopiere. Všade, aj v 5* hoteloch, oni asi tie netopiere nevedia čítať…

A áno, pani si nechala celý deň otvorený balkónik, bolo krásne, čo sa asi tak môže stať… well, stalo sa to, že po návrate do izby si tam troch takých čiernych fešákov našla. Boli sme na to zvyknutí, netopieriky sme ako vždy odchytili, pustili naspať do lesa, je to príroda.

Ale pani vedela, že my špiny, sme jej to spravili naschvál a spustila na môj personál na recepcii takú kadenciu nadávok a urážok, že sa červenal aj najstarší matador, ktorý si tam odkrútil pár desaťročí. V noci mi volali zdesení recepční a čašníci, že je to už skrátka moc…

Celú noc som premýšľala, čo urobím a ráno som urobila rozhodnutie, s ktorým som veľmi bojovala. Zavolali sme do cestovky, ktorá pani poslala a požiadali ich, aby jej našli iný hotel. Tak, či tak, u nás nebola spokojná, všetko bolo zlé a celý personál z nej už bol na prášky. Neprosili sme, požiadali sme! Bez akýchkoľvek storno poplatkov, nechali sme si iba sumu za odbývané noci a ponúkli sme im k pani aj krabicu koláčov.

A tu nastal ďalší problém. Pani cestovke tvrdila, že je všetko v najlepšom poriadku a ona chce ostať. Bolo to prvýkrát v mojom živote a po takmer 30 rokoch v hoteli, keď som povedala DOSŤ!

Nie, pani u nás neostane! Nie je spokojná, obťažuje ostatných klientov, uráža a stresuje personál, trvala som na tom, že ju cestovka presťahuje do iného hotela. Reálne som vyhodila hosťa… Pani samozrejme odchádzala s krikom a vyhrážaním sa všetkým možným od inšpekcie až po nevyliečiteľné choroby, ale neustúpila som. 

Môžem vás uistiť, že vzťah s cestovkou to ani v najmenšom neohrozilo, pani bola po tejto skúsenosti v novom hoteli (hoc menej prestížnom) ticho ako myška a moji ľudia boli v kľude.

Hosť vždy bol a bude našou absolútnou prioritou, pripúšťam, že nie sme bezchybní, ale vždy sme ochotní situáciu napraviť, aby bol hosť spokojný. Ale ani fakt, že nám platí nedáva nikomu právo terorizovať personál, ktorý sa o neho s najlepším úmyslom stará. Nikdy predtým, ani potom som nič podobné neurobila, ale na toto rozhodnutie som dodnes pyšná😉

Mohlo by sa vám páčiť

Hotelov s históriou pribúda
Keď sú zamestnanci rovnako dôležití ako hostia
Goralské Vianoce pod Beliankami
Spestrite deťom pobyt vo vašom hoteli, penzióne či rodinnom parku
Emocionálna inteligencia a hotelierstvo
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lucia Arbetova
Dlhoročná hotelierka s bohatými skúsenosťami prevažne v sieťových hoteloch. Vo svojom profesionálnom portfóliu, v rámci ktorého prešla od nezávislých hotelov cez viacero sieťových značiek, má okrem mestských a konferenčných hotelov aj vedenie kúpeľného hotela v legendárnych Karlových Varoch. Po návrate späť do Bratislavy začala okrem hotelierstva aktívne pôsobiť aj v prezídiu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Šéfka, kolegyňa, mentorka a matka, ktorá sa s vami svojským štýlom podelí o svoje hotelierske a líderské skúsenosti, nazbierané za viac ako 30 rokov kariéry.
Predchádzajúci článok Mirror Bar Mirror Hospitality Expo 2023
Nasledujúci článok Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta