Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Zimu si pochvaľujú tí s dobrými produktami aj pre nelyžiarov
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > Zimu si pochvaľujú tí s dobrými produktami aj pre nelyžiarov
AktualityCestovný ruch

Zimu si pochvaľujú tí s dobrými produktami aj pre nelyžiarov

red.
red.
Uverejnené: 21. marca 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Tohtoročná zimná sezóna bola ako na hojdačke – raz zima, potom zas extrémne teplo. Pochvaľujú si najmä tí, ktorí majú dobré produkty aj pre nelyžiarov.

Obsah
Extrémy počasiaPráca s cenou sa vyplácaVysoké Tatry obsadené

V horských rezortoch sa naplno rozbehla zimná sezóna až začiatkom tohto roka, čo znamenalo nielen lyžovanie, ale aj relax v akvaparkoch a wellness zariadeniach. Kým vo väčšine stredísk mierne stúpala návštevnosť domácej klientely, zahraničných hostí bolo menej. Vývoj zahraničnej návštevnosti Slovenska stále výrazne zaostáva v porovnaní s číslami pred pandémiou, objavili sa však hostia z pobaltských krajín a Rumunska. Hlavnú sezónu zachránili, najmä vo väčších strediskách, návštevníci z Poľska, ktorí prišli v rovnakom počte ako pred pandémiou. Domáci hostia uprednostňujú kratšie alebo jednodňové pobyty, viac šetria, ale dovolenku si doprajú.

- Inzercia-
Ad image

Extrémy počasia

Zimné strediská mali tohtoročnú sezónu ako na hojdačke, najmä vďaka počasiu. Do Vianoc bolo chladno, čo pomohlo zasnežiť strediská a pripraviť ich na Vianoce a Silvester. Od polovice januára extrémne teplé počasie výrazne zhoršilo podmienky na lyžovačku a malo vplyv aj na návštevnosť. Spôsobilo to pokles lyžiarov v hoteloch, lepšie na tom boli strediská, ktoré ponúkali zaujímavé produkty aj pre nelyžiarov. To jasne ukazuje, že horské strediska sú navštevované nielen kvôli lyžovačke, ale pre pobyt na horách a v prírode.

- Inzercia-
Ad image

Práca s cenou sa vypláca

Domácich návštevníkov ovplyvnili najmä horšie podmienky počas vianočných sviatkov a v januári, jarné prázdniny dopadli podľa očakávaní. Vo väčšine rezortov v polovici marca ukončili sezónu, lyžuje sa už iba v strediskách s vyššou nadmorskou výškou. Aj táto zima potvrdila, že strediská musia investovať do efektívneho a dostatočne silného systému zasnežovania a využiť každú periódu chladného počasia na zasneženie. Pri vysokých cenách energií to zásadne ovplyvňuje náklady na prevádzku strediska, ako aj výsledné ceny. Tie rezorty, ktoré pracujú viac s cenami (väčšie rozdiely medzi silnými a slabými dňami), hlásia celkovo lepšiu návštevnosť. Záujem zahraničných lyžiarov bol mierne nižší, ale potvrdila sa obrovská výhoda Slovenska voči všetkým susedným krajinám, pretože viaceré naše strediská sú vyššie položené a lepšie odolávajú výkyvom počasia.

Vysoké Tatry obsadené

Vo Vysokých Tatrách bola a stále je situácia najlepšia, o tento región je tradične najväčší záujem: „Rok 2023 sa rozbehol raketovo, niektoré strediská či hotely už uvádzajú obsadenosť rovnajúcu sa roku 2019 a ´lepším rokom´. Keďže zimné prázdniny sa v okolitých krajinách a na Slovensku prelínajú, obsadenosť stúpala už v januári. Ubytovatelia už v prvej polovici januára hlásili takmer 50 %-nú obsadenosť, v období jarných prázdnin bola obsadenosť na úrovni približne 70 %. Najsilnejším obdobím sú vždy prázdniny bratislavského, nitrianskeho a trnavského kraja, mnohé ubytovacie kapacity boli v daný týždeň rezervované na takmer 90 %. K pozitívnemu trendu prispievali výborné snehové podmienky,“ zhodnotila vývoj Lucia Blašková, výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry.

- Inzercia -
Ad image

Zdroj: ZCR
Foto: archív redakcie

Mohlo by sa vám páčiť

Kampaň Kreatívne mestá strednej Európy propaguje tri slovenské mestá
Bratislavské letisko prináša 38 pravidelných leteckých spojení
Zima na Liptove bude výhodnejšia
Jozef Ivanič, Hotel Lesná: Ak chceš niečo zmeniť, musíš sa najprv zmeniť sám
Ako rozbehnúť v hoteli digitalizáciu?
OZNAČENÉ:LyžovačkaStrediskáVysoké TatryZimná sezóna
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Dvojaká sadzba DPH na potraviny znevýhodňuje skupiny spotrebiteľov
Nasledujúci článok Michaela z klipu Happy späť na Lomničáku!
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Cestovný ruch

Kempovanie zažíva na Slovensku boom

red.
red.
14. augusta 2025
Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta