Býva už dobrou tradíciou, že gastronomický rok na Slovensku začína Zimný festival jedla. Reštaurácie po celom Slovensku sa predháňajú, aby pripravili to najlepšie, čo ich jedálniček ponúka. V poradí 12. ročník prináša pre vás rekordných 54 reštaurácií, v ktorých od 11. januára do 23. februára 2025 môžete ochutnať špeciálne festivalové menu.
Pripravte sa na hojné a rôznorodé menu z celého Slovenska, ktoré vás iste potešia. Opäť vás na svoje pochúťky pozývajú hviezdy slovenskej gastronómie ako UFO, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Doma u nás, Kaviareň Slávia, IASAI, Au Café, BISTRONOMY či Hotel Lomnica. Rovnako aj osvedčené gurmánske adresy: Carnevalle, Nostalgie, Leberfinger, KAZUMI, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál, Hotel Hviezdoslav či Zylinder.
Prezentovať sa budú noví talentovaní kuchári z reštaurácií ako Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc. Okrem klasických reštaurácií vám odporúčame vyskúšať aj prestížne hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hoteli Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel PRI MLYNE z Lozorna, či Francúzska reštaurácia Hotela Devín****. Kompletný zoznam reštaurácií nájdete TU
Novinka z minulého roka sa osvedčila a tešiť sa na ňu môžete aj tento rok. Jolly Jocker v podobe 2- michelinskej reštaurácie Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska sa zapojí so svojim Bistrom Platán.
Ako funguje Zimný festival jedla ?
Festival funguje na princípe rezervácií do vybraných reštaurácií z celého Slovenska
- Hosť si na stránke ZFJ zaregistruje svoje konto.
- Následne si vyberie zo zoznamu reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku, pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3-4 jedál, vína a minerálnej vody. Porovná jednotlivé menu, a to, ktoré ho najviac osloví, tam si rezervuje degustáciu.
- Nájde si v kalendári voľné miesta a potvrdí svoj počet miest.
- Vyberie spôsob platby a potvrdí.
- Ak platil kartou, nájde si okamžite vo svojom konte Degustačný kupón vo forme PDF. Stiahne si ho do mobilu alebo vytlačí! Pretože ním v reštaurácii ZAPLATÍ. Ak platil prevodom, tak si ho nájde vo svojom konte do 24 hodín.
Trojchodové menu je vo všetkých reštauráciách v cene 32 € alebo 35 €. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú štvorchodové menu v cene 55 €. Počty miest v každej reštaurácii sú limitované. Nie každá ponúka možnosť rezervácie na každý deň, preto si treba rezerváciu uskutočniť čo najskôr.
Radoslav Nackin: Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 15 – 20 %
Organizátorom Zimného festivalu jedla (ZFJ) je Radoslav Nackin, vydavateľ bedekra a časopisu Gurmán na Slovensku, Thuries Academy, Školy varenia pre gurmánov vo Svätom Jure či medzinárodného sympózia Gastronomy Slovakia. Priblíži nám tohtoročné novinky, štatistiky, ale aj to, ktoré reštaurácie si vyberá on.
Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?
Áno, vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30%. V zahraničí sú to skôr mestské festivaly s oveľa väčšou návštevnosťou ako hostí na celom Slovensku. Napríklad Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale v priebehu 14 dní príde až 100 000 návštevníkov. Je to spojené aj s festivalom na pláži, akýmsi non stop picknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 – 7 000 hostí, čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 50 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 15 – 20 %
Novinky a prekvapenia
V minulých ročníkoch bol súčasťou ZFJ aj bohatý sprievodný program, napríklad gastrobusy, vďaka ktorým mohli hosti ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách Slovenska. Čaká nás aj tento rok nejaké prekvapenie?
Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom iba návod ako na to, a teraz si vedia gurmáni aj sami urobiť pekný výlet a rezervovať zaujímavé reštaurácie v rámci jedného dňa. Pre ročník 2025 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom – šéfkuchárom reštaurácie UFO, kuchárom roka 2020 na Slovensku. Pripravujeme ešte jeden takýchto výnimočný kurz. Info o ňom nájdete v „Sprievodných akciách“ na stránke festivalu. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí.
Atraktívne sú aj Gurmánske pobyty, ktoré ponúkajú hotelové zariadenia zapojené do ZFJ. Ponúkajú zvýhodnenú cenu na ubytovanie a k tomu festivalovú večeru vo svojej reštaurácií. Je to veľakrát veľmi výhodné a stojí zato si takýto pobyt rezervovať.
Už tradične budeme organizovať aj Gurmánske víkendy so Champagne Laurent Perrier vo vybraných festivalových reštauráciách v jeden víkend v danom regióne Slovenska. Znamená to, že hosť dostane k svojmu menu navyše aj pohár Champagne.
Ďalšou novinkou je Taste&Drive v spolupráci s našim partnerom BAVARIA TT, ktorý poskytne svoje nové modely BMW k dispozícii hosťom počas Champagne víkendov k ich prezretiu a hlavne ako svoj „Gurmánsky taxi“ na odvoz domov z degustácie. Vybrali sme štyri stanovištia pri festivalových reštauráciách Au Café, BUBBLES, CLOUD Hotela Hilton a Francúzsku reštauráciu Hotela Devín – všetko v Bratislave. Viac informácií nájdete v sekcii BMW Signature.
Každoročná gastroturistika
A na záver osobná otázka: Ako si vy vyberáte rezervácie do reštaurácie?
Ako organizátor mám výhodu, že pri výbere reštaurácií do festivalu som od začiatku a tak už vopred mám nejaké svoje tipy. Nepopieram, že by som najradšej vyskúšal všetky, pretože každoročne ponúkajú šéfkuchári výborné menu. Ja to vždy rozdelím do viacerých skupín. Máme svoje klasiky, kde určite chceme ísť s priateľkou. Nové reštaurácie chceme ochutnať s deťmi a potom mám aj nejaké obchodné stretnutia a hostí, ktorých pozývam na miesta, ktoré sú zážitkom vo všetkých smeroch – od miesta samotnej reštaurácie, jej charizmy a samozrejme kvality menu. Je to moja každoročná Gastro turistika – a o tom je vlastne Zimný festival jedla. Spoznať Slovensko aj takouto formou.
Hlavnými partnermi podujatia sú Slovakia Travel, FUN rádio, KON – RAD s. r. o. – dodávateľ S.Pellegrino a Acqua Panna, BAVARIA TT, ERB, LUNTER a Startitup.