Posledný rok je všetko inak, ako doteraz, preto nás ani neprekvapí, že každoročný Zimný festival jedál sa tentoraz odohrával v lete v termíne 14. jún až 18. júl 2021. Letnú edíciu ZFJ ochutnávalo celé Slovensko a jej cieľom bolo tiež napomôcť reštartu zážitkovej kuchyne.
Tohtoročnou snahou festivalu bolo, prihliadnuc na momentálnu situáciu, najmä napomôcť reštartu zážitkovej gastronómie, ktorú ponúkajú tie najlepšie reštaurácie Slovenska vybrané a hodnotené bedekrom Gurmán na Slovensku. Situácia v gastre a cestovnom ruchu by sa po ukončení obmedzení COVID dala prirovnať k svetovej kríze 30. rokov 20. storočia. Obrovské množstvo prevádzok skrachovalo, a aj tie, ktoré to prežili vďaka entuziazmu a zapáleniu pre svoju profesiu, majú teraz obrovský problém s nedostatkom personálu.
Aj napriek tomu sa rozhodlo 17 reštaurácií zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Pre porovnanie je to o 50 % menej reštaurácií ako pred COVIDom. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku rôznych menu festivalových reštaurácií. Aj na ľudí však doľahla táto hrozná doba a festivalu sa zúčastnilo 3 240 hostí, čo je iba 40 % z posledného Zimného festivalu jedla z roku 2020.
„Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro, a spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ, partnersky podporila festival cez svoje brandy S. Pellegrino a Champagne Laurent Perrier. Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.
Hlavný mediálny partner RTVS a partneri: Rádio Vlna, Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo.
Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2021 stali:
V sekcii Chute regiónov najviac zaujali divoká srnka, feniklová sušienka zo sladu, jablkovo-hrozienkový gél, dehydrované srnčie srdce – UFO – Bratislava, grilovaný chrbát z králika, karotkové pyré, hráškové krupoto, pečený kaleráb, topinamburové velouté, ligurčeková pena – Albrecht – Bratislava a terina z údeného pstruha z domáceho chovu s riečnymi rakmi, marinované v koňaku a podávané na bylinkách z lesných lúk – Afrodita – Čereňany.
Ktoré Ikonické jedlo si pochvaľovalo najviac gurmánov? Bola to terina z foie gras a údeného kolena, marhuľová horčica, nakladaná červená cibuľa, domáca maslová brioche – Slávia – Košice. Ďalej zaujali chuck roll USDA, zemiakové cannelloni, čierne korenie – Carnevalle – Bratislava a tatarák z hovädzej sviečkovice s citrónovým olejom, krémovým teľacím špikom údeným na dubovom dreve a čiernym kaviárom – Mlyn 108 – Modra.
V kategórii Kuchárova voľba dominovali grilovaný filet z úhora riečneho, grilovaný ananás a šalát z grilovaného kelu so sezamovým dresingom a údenou slaninou – OhniskO fire & dinning – Košice, aburi nigiri – hovädzia sviečková s foie gras, gari, wasabi, wakame šalátom, tuna tataki s hubami a tamago omeletou – KAZUMI – Bratislava a údený hovädzí jazyk, pečené pirohy s kapustou zo Šváboviec, ľadový šalát, pažítka – Moment bistro – Batizovce.
Festivalovým dezertom sú podľa voľby hostí tento rok dva. Jeden domácky a druhý, naopak, veľmi sofistikovaný. Tvarohové šišky zo sladovej múky s malinovou zmrzlinou a mätovou šľahačkou – Hostinec – Košice a trilógia domácich praliniek – Mlyn 108 – Modra.
Nováčikom festivalu sa stala reštaurácia KAZUMI Bratislava, ktorá svojím menu zaujala takmer 300 hostí.
Foto: archív ZFJ