Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Hotely a reštaurácie čakajú na pomoc štátu
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Hotely a reštaurácie čakajú na pomoc štátu
Aktuality

Hotely a reštaurácie čakajú na pomoc štátu

red.
red.
Uverejnené: 1. februára 2023
3 min. čítania
Zdieľať

Už takmer rok zápasia ubytovacie zariadenia a gastro prevádzky s rozsiahlymi negatívnymi dopadmi energetickej krízy. Najnovšie prieskumy Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) potvrdzujú, že prežitie viac než polovice z nich je závislé od štátnej pomoci. Napriek tomu, že podniky mohli v minulom roku žiadať o kompenzácie za mesiace august a september, výzvu, ktorá by pokrývala obdobie od októbra až decembra minulého roka ministerstvo hospodárstva doposiaľ nezverejnilo. Mnohé prevádzky tak stoja pred otázkou, ako a z čoho tento mesiac extrémne účty za energie zaplatia.

Foto: Unsplash/ Antony Indraus

- Inzercia-
Ad image

Z aktuálneho prieskumu AHRS o cenách elektrickej energie a plynu v období od októbra do decembra minulého roka vyplýva, že v danom čase nakupovala takmer polovica prevádzok energie za výrazne vyššie ako zastropované ceny. Pri plyne išlo o približne štvrtinu prevádzok. Mnohí podnikatelia pritom zistili skutočné náklady a výšku cien za nakupované energie až po doručení zúčtovacích faktúr, a tak musia v krátkej lehote doplatiť vysoké nedoplatky. Počet takýchto prevádzok pritom opäť výraznejšie vzrástol už v úvode tohto roka, kedy mnohým z nich skončili garantované zmluvy so svojimi dodávateľmi. Od januára je tak až polovica gastro a ubytovacích zariadení nútená nakupovať energie za spotové či trhové ceny. „Dodávatelia energií dnes, pochopiteľne, odmietajú uzatvárať zmluvy na dlhšie obdobie. Takýto stav podniky zmeniť nedokážu. Viac ako 90 % prevádzok pôsobiacich v HoReCa sektore tvoria malé a stredné podniky, ktorých vyjednávacia pozícia nie je dostatočná na zabezpečenie takýchto podmienok,“ upozorňuje prezident AHRS, Marek Harbuľák.

Problémom pre domáce gastro a hotelierstvo je aj samotná výška cenových stropov energií. Zastropované ceny totiž predstavujú až trojnásobok ceny, ktorú prevádzky platili pred rokom. Napriek tomu, že množstvo hotelov, penziónov a reštaurácií spadá z hľadiska počtu zamestnancov či obratov do kategórie malých a stredných podnikov, z hľadiska spotreby energií nepatria do režimu tzv. chránených podnikov, ktoré dostávajú zálohové platby s prepočtom len do výšky zastropovaných cien energií. Tieto podniky teda v praxi musia zaplatiť neraz sedem až desaťnásobne vyššie zálohové platby ako v minulom roku. „Mnohé z týchto podnikov pritom v súčasnosti ešte navyše stále splácajú dlhy z pandemického obdobia. Spolu s vysokými zálohami za energie tak čelia problémom s cash flow. Nie je v ich silách zaplatiť vysoké zálohy dodávateľom energií a zároveň splácať dlžné sumy štátu. Tu musí začať okamžite konať štát,“ zdôrazňuje Harbuľák.

Práve z tohto dôvodu sa asociácia ešte minulý týždeň obrátila na ministra hospodárstva a požiadala ho o urýchlené zverejnenie výzvy na kompenzáciu vysokých cien energií aj za obdobie mesiacov október až december 2022. Stanovisko ministra k tejto veci však HoReCa sektor doposiaľ nedostal. „Na základe medializovaných informácií o čerpaní kompenzácií podnikov za obdobie august až september vyplatilo ministerstvo hospodárstva žiadateľom o kompenzáciu celkovo 107 miliónov eur. To predstavuje len zhruba tretinu alokovanej sumy pre tento účel, čo považujeme za nedostatočné,“ uzatvára prezident AHRS.

- Inzercia -
Ad image

Zdroj: AHRS

Ilustračné foto: Unsplash/ Marten Bjork

Mohlo by sa vám páčiť

Zážitkové vlaky v Trnavskom kraji
DoubleTree by Hilton Košice v TOP päťke najlepších hotelov DoubleTree v regióne EMEA
AI v cestovnom ruchu a hotelierstve
Svetlo noci vianočnej v Smoleniciach
Netradičné stretnutie pod Chopkom
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Zachráni zníženie DPH pre reštauračné a stravovacie služby branžu?
Nasledujúci článok Ministerstvo dopravy a výstavby SR od nového roka zmenilo názov
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

HotelyRozhovory

TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 

PR
PR
2. júna 2025
Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta