Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
  • en Englishsk Slovak
    sk Slovak
Čítanie: Ako by to mohlo byť…
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Komentáre > Ako by to mohlo byť…
Komentáre

Ako by to mohlo byť…

Lucia Arbetova
Lucia Arbetova
Uverejnené: 4. júla 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Mala som to šťastie, že som sa do sveta veľkého hotelierstva dostala ešte v časoch, keď bola korporátna kultúra kultúrou zameranou na rozvoj svojich zamestnancov. Boli to začiatky prívalu veľkých značiek na náš trh. Logicky, v tom čase, takmer nikto z nás nemal skúsenosti a najmä zručnosti s manažovaním sieťových hotelov. Bolo nutné rýchlo si ľudí vychovať.

Začiatok bol v otvorenej kultúre škandinávskej spoločnosti, ktorá nám tento „rýchlokurz geniality” umožnila. Spoločnosť sa vtedy vo veľkej miere zameriavala na rozvoj vlastných zdrojov. Vytvorila mentorské programy, ktoré umožňovali talentovaným a ambicióznym učiť sa od najlepších. Bola to kultúra otvorenej komunikácie a naozaj sa v nej dobre pracovalo. 

- Inzercia-
Ad image

Ale potom sa niečo zmenilo. Neviem, či to bola kríza, alebo príliv kapitálu, v korporátoch sa začalo menej dbať na ľudí a viac na čísla.

Stále bolo veľa úžasných mentorov. Aj v takých časoch dokázali skĺbiť nutné a stále popri tom svojich ľudí vychovávať a posúvať vpred.

Moja šéfka bola jedno obdobie dáma, ktorá mohla byt predlohou filmu Devil wears Prada. Charizmatická, autentická, občas trochu náladová ženská, kvôli ktorej som po večeroch doma plakávala. Nie zo zúfalstva, ale od jedu, že nechápem, čo chce. V tom bola jej genialita. Vracala vyžiadanú prácu s minimálnym komentom. A ja som prerábala. Prerábala som tak strašne veľakrát, že som bola nešťastná, chvíľkami som sa cítila neschopná, ale strkala do mňa, kým som nepochopila, ako to ma byť. A už je to moje navždy. V tom je sila a možnosti skutočného lídra.

- Inzercia -
Ad image

A poviem vám, párkrát som si to vyskúšala z druhej strany. Nie je to tam o moc ľahšie.

V dnešnej dobe sa korporátne kultúry zameriavajú hlavne na čísla a človek sa niekde stráca. Stále sa ženieme dopredu. Úplne sa pritom zabudlo na to, čo je dnešná realita našich ľudí.

Každý chce expandovať, berú sa úvery na rekonštrukcie, ktoré potom zaťažia hotel natoľko, že sa budgety pre banky kreslia „free hand”. Ale keď sa nakreslené čísla nesplnia, zlý je manažment a personál.

Ten management je často ambiciózny zelenáč, ktorý sa vydriapal hore oveľa rýchlejším spôsobom. Umožnila mu ho potreba korporátu rýchle sa zásobovať novými generálnymi manažérmi.

Za rok z reštauračného manažéra na GM, všetky vedomosti v hlave sú, ale skúsenosť nie. Žiadny background v obchode a marketingu, nezažitý room division, alebo vice versa… Skrátka bez skúsenosti, ktoré by mu v ťažkých časoch dali aspoň akú takú šancu zorientovať sa. Na tohto človeka potom ale vyvíjajú tlak, ktorý nemá šancu ustáť.

Okrem siete často komunikuje priamo s majiteľmi a to býva vysoká škola diplomacie, ktorú väčšinou prinášajú roky takýchto rozhovorov. 

Zažila som zástupcu majiteľov, ktorý bol nočná mora. Človek, ktorý napríklad veril, že internet je zlo a chcel ho zrušiť aj v hoteli. Z času načas mu prišlo vtipne spochybňovať môj nárok na auto, byt, prípadne sľúbil môjmu zamestnancovi zvýšenie platu. Zažila som majiteľa, ktorého sme museli zatajovať pred manželkou. Majiteľa, ktorý tlačil na zamestnancov, aby mu donášali… Verte mi, mala som čo robiť aj s tridsiatimi rokmi skúseností.

Netvrdím, že čašník alebo recepčná nemôžu raz byť generálnymi riaditeľmi, koniec koncov, tu ma máte. Ale chce to čas. A čas je to, čo v korporátnej kultúre často podceňujú.

Čo by sme si ale mali uvedomiť my je, že tento systém, kultúru a pocit mašinérie máme schopnosť zastaviť. Nie že pôjdeme robiť revolúciu – sú veci, ktoré nezmeníme. Voda bude vždy mokrá, nebo modré a ženy budú mať tajomstvá. Môžeme ale zabrániť tomu, aby sa to dostalo na našich zamestnancov. Či už v tom korporáte, alebo so súkromným majiteľom.

Zastavíme to u nás a môžeme ľuďom sami u seba vytvoriť autentické prostredie. Môžeme podporovať svojich ľudí v rozvoji a vytvoriť všetkým, nielen manažérom, prostredie, kde budú mať pocit spolupatričnosti a ocenenia. Kde budú vidieť, že keď bude snaha a možnosti, môžu sa u nás veľa naučiť. Generálneho riaditeľ nespravíme z každého, ale väčšina je natoľko múdrych, že to ani nechce…

Mohlo by sa vám páčiť

Recenzie naše každodenné
„Ste veľmi slabý tím! Nedržíte spolu, blamujete sa navzájom, kvôli jednej vete sa začnete hádať.“
Ako na budget?
Aj pohostinnosť má svoje hranice
Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lucia Arbetova
Dlhoročná hotelierka s bohatými skúsenosťami prevažne v sieťových hoteloch. Vo svojom profesionálnom portfóliu, v rámci ktorého prešla od nezávislých hotelov cez viacero sieťových značiek, má okrem mestských a konferenčných hotelov aj vedenie kúpeľného hotela v legendárnych Karlových Varoch. Po návrate späť do Bratislavy začala okrem hotelierstva aktívne pôsobiť aj v prezídiu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Šéfka, kolegyňa, mentorka a matka, ktorá sa s vami svojským štýlom podelí o svoje hotelierske a líderské skúsenosti, nazbierané za viac ako 30 rokov kariéry.
Predchádzajúci článok Hotelierstvo a soft skills
Nasledujúci článok Lahodné krémové rizoto
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

AktualityCestovný ruch

Rural Tour: Slovensko hosťovalo event európskeho vidieckeho turizmu

TS
TS
23. mája 2025
Potrebujete zvýšiť obsadenosť v hoteli, penzióne či rezorte?
HORECA Konferencia 2025 priniesla transformáciu aj rovnováhu
Leo Cyrzyk, riaditeľ Grand Hotela River Park, Bratislava
Gastronomy Slovakia 2025
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
en Englishsk Slovak
sk Slovak
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta