Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Ako chutí leto II.
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Jedlá a recepty > Ako chutí leto II.
Jedlá a recepty

Ako chutí leto II.

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 20. júla 2023
5 min. čítania
Zdieľať

Nikdy do roka nemajú šéfkuchári toľko možností na kreativitu ako v lete. V lete je zelenina zelenšia, chuť plnšia, ovocie sladšie, hostia spoločenskejší, kuchyňa vynachádzavejšia. Neobmedzme sa na pár jedál, ktoré točíme dookola každé leto. Využime plné priehrštie bohatstva, ktoré dáva ľahký letný čas.

V prvej časti o letnej kuchyni sme si prešli sezónnu ponuku v oblasti ovocia a zeleniny. Dnes je to mäso a ryby, bez ktorých si nevieme predstaviť letnú dovolenku. Prinášame vám konkrétne tipy na šaláty z letných surovín a zapekané zeleninové jedlá. Nezabudneme ani na letné polievky a sladkú bodku za letným obedom.

- Inzercia-
Ad image

Niet nad emóciu ryby grilovanej vcelku

Z morských rýb je na leto odporúčam najmä čerstvú makrelu, tmavú tresku, pražmu, ostrieža, platesu, čerstvého tuniaka a morského ďasa. Tiež je vhodné vrátiť sa vo väčšej miere k našim rybám leta, ako sumec, šťuka, ostriež, úhor.

Výborné je údenie. Dobre vyúdený úhor alebo sumec, to je fakt skutočná delikatesa. Obľube hostí sa po celý rok teší sumček africký, ktorý sa chová u nás v Handlovej. Na popularite mu pridáva filet je bez kostí. Je to sumec, mäso z neho je priam ideálne na údenie pretože má vyšší obsah tuku a práve tento tuk spôsobuje po vyúdení na bukovom dreve fantastickú symbiózu zladenia chutí. Na studené predjedlo sa hodí so smotanovým chrenom a pečivom, alebo na kocky nakrájaná čerstvá uhorka s čerstvým kôprom a kyslou smotanou. Filety sumčeka dobre absorbujú marinády. Tepelná úprava je jednoduchá – rybu sprudka opečieme na oleji alebo prepustenom masle a následne necháme dôjsť v zostatkovom teple. Ako prílohu odporúčam skaramelizované kúsky fenikla pokvapkané čerstvou citrónovou šťavou.

Niet nad emóciu ryby grilovanej vcelku, naplnenej estragónom a pokvapkanej citrónovou šťavou. Spomienkou z detstva ročníkov skôr narodených je vôňa varených rakov. Táto pochúťka sa vracia na stoly reštaurácií vďaka račím farmám.

- Inzercia -
Ad image

Šaláty z letných surovín

Medzi obľúbené letné šaláty patria šalát s letnou zeleninou a hydinou; šalát s grilovaným syrom, olivami a letnou zeleninou; šalát z kuskusu, paradajok a mäty, šalát z mixu listov s nátierkou z brokolice a cesnaku; šalát z grilovanej papriky, cukety a baklažánu alebo mexický kurací šalát.

Preliv na šalát:

Olej, bylinky, ocot a cukor rozmixujeme ponorným mixérom pri vysokých otáčkach. Vznikne hustá emulzia, do ktorej na záver zašľaháme kyslú smotanu alebo jogurt.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Varíme sezónne. Sólo pre zemiaky
Lahodné krémové rizoto
Sýte recepty bez mäsa
Chcete sa odlíšiť? Ponúknite švajčiarske národné jedlo, zážitkové FONDUE!
Varíme sezónne. Ako chutí jar?
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Lucia Arbetová:  Čo ma posúva ako hotelierku
Nasledujúci článok Osrblie ako skvelý tip na výlet
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta