Nikdy do roka nemajú šéfkuchári toľko možností na kreativitu ako v lete. V lete je zelenina zelenšia, chuť plnšia, ovocie sladšie, hostia spoločenskejší, kuchyňa vynachádzavejšia. Neobmedzme sa na pár jedál, ktoré točíme dookola každé leto. Využime plné priehrštie bohatstva, ktoré dáva ľahký letný čas.
V prvej časti o letnej kuchyni sme si prešli sezónnu ponuku v oblasti ovocia a zeleniny. Dnes je to mäso a ryby, bez ktorých si nevieme predstaviť letnú dovolenku. Prinášame vám konkrétne tipy na šaláty z letných surovín a zapekané zeleninové jedlá. Nezabudneme ani na letné polievky a sladkú bodku za letným obedom.
Niet nad emóciu ryby grilovanej vcelku
Z morských rýb je na leto odporúčam najmä čerstvú makrelu, tmavú tresku, pražmu, ostrieža, platesu, čerstvého tuniaka a morského ďasa. Tiež je vhodné vrátiť sa vo väčšej miere k našim rybám leta, ako sumec, šťuka, ostriež, úhor.
Výborné je údenie. Dobre vyúdený úhor alebo sumec, to je fakt skutočná delikatesa. Obľube hostí sa po celý rok teší sumček africký, ktorý sa chová u nás v Handlovej. Na popularite mu pridáva filet je bez kostí. Je to sumec, mäso z neho je priam ideálne na údenie pretože má vyšší obsah tuku a práve tento tuk spôsobuje po vyúdení na bukovom dreve fantastickú symbiózu zladenia chutí. Na studené predjedlo sa hodí so smotanovým chrenom a pečivom, alebo na kocky nakrájaná čerstvá uhorka s čerstvým kôprom a kyslou smotanou. Filety sumčeka dobre absorbujú marinády. Tepelná úprava je jednoduchá – rybu sprudka opečieme na oleji alebo prepustenom masle a následne necháme dôjsť v zostatkovom teple. Ako prílohu odporúčam skaramelizované kúsky fenikla pokvapkané čerstvou citrónovou šťavou.
Niet nad emóciu ryby grilovanej vcelku, naplnenej estragónom a pokvapkanej citrónovou šťavou. Spomienkou z detstva ročníkov skôr narodených je vôňa varených rakov. Táto pochúťka sa vracia na stoly reštaurácií vďaka račím farmám.
Šaláty z letných surovín
Medzi obľúbené letné šaláty patria šalát s letnou zeleninou a hydinou; šalát s grilovaným syrom, olivami a letnou zeleninou; šalát z kuskusu, paradajok a mäty, šalát z mixu listov s nátierkou z brokolice a cesnaku; šalát z grilovanej papriky, cukety a baklažánu alebo mexický kurací šalát.
Preliv na šalát:
Olej, bylinky, ocot a cukor rozmixujeme ponorným mixérom pri vysokých otáčkach. Vznikne hustá emulzia, do ktorej na záver zašľaháme kyslú smotanu alebo jogurt.