Čokoládové fondue
Ingrediencie na fondue z tmavej čokolády:
225 g 60 % nasekanej horkej čokolády
1 polievková lyžica extraktu z madagaskarskej bourbonskej vanilky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 šálky smotany – 40 % tuku alebo viac
170 g 72 % nasekanej horkej čokolády
1 polievková lyžica bourbonskej whisky, brandy, Gran Marnier alebo likéru
Postup:
Na strednom ohni zmiešajte smotanu, soľ, vanilkový extrakt a alkohol, kým sa neroztopí okolo okrajov hrnca. Znížte teplotu na minimum. Pridajte nasekanú čokoládu a miešajte, kým nebude úplne hladká.
Čo namáčať do čokoládového fondue?
- jablká, pomaranče, jahody, ananás, bobuľové ovocie, hrozno, slané praclíky alebo tyčinky, marshmallows, cookies, sušienky
Sedliacke fondue
Na Slovensku je populárna sedliacka verzia fondue, na ktorú nepotrebujete špeciálnu nádobu, pripravuje sa totiž v chlebe. Môžete ju pripraviť aj ako jednotlivé porcie – do zrezaných bosniakov či kaiseriek.
Ingrediencie:
Okrúhly chlieb
400 g slaniny
4 tavené syry
kyslá smotana
farebná paprika
korenie
soľ
bylinky
Z chleba zrežeme vršok, vyberieme vnútro a rozložíme ho okolo chleba na plech. Vnútro chleba vystelieme polovicou opraženej slaniny. V mise rozmiešame syr so smotanou a nadrobno nakrájanou paprikou. Syrovou zmesou naplníme chlieb, ozdobíme bylinkami a polejeme zvyšnou masťou. Zapekáme 20 – 30 minút pri teplote 180 °C.
Foto: Unsplash, Freepik