Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
OsobnostiRozhovoryZo sveta

Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 9. januára 2024
22 min. čítania
Zdieľať

Treba si ísť za svojim snom a venovať sa tomu, čo viete robiť

Po desiatkach rokov v cestovnom ruchu predal svoje dva hotely na Slovensku a splnil si svoj sen. Postavil si hotel na Peloponéze, najjužnejšom cípe Grécka na pobreží mora. Hotelier Boris Gula sa s vami podelí o svoje skúsenosti zo stavby a prevádzkovania hotela White Donkey v Grécku, porovná podnikanie v tejto južanskej krajine a u nás… a tiež možno zmení váš pohľad na gréckych zamestnancov.

Porovnanie Slovenska a Grécka začneme zamestnancami, ich nedostatkom a fluktuáciou, ktoré sú u nás v branži témou číslo jedna. Je to v Grécku rovnako?

- Inzercia-
Ad image

V slovenských hoteloch som mal pomerne veľkú fluktuáciu zamestnancov. Mladí ľudia brali prácu tak, že sa idú niečo naučiť a potom sa chcú posunúť ďalej, ísť pracovať do zahraničia za lepších finančných podmienok. V Grécku je cestovný ruch a hotelierstvo tradíciou. Mám tam hotel otvorený už štvrtý rok. Gréci tu pracujú len počas sezóny, šesť mesiacov. Od mája do októbra, kedy idú všetci pracovať do iných oblastí. Tým, že turizmus tam má dlhodobú históriu, je pre nich prestížou dlhodobo pracovať v nejakom dobrom hoteli. Preto sa mi už štvrtý rok všetci v máji vracajú. Na Slovensku sa mi na 33 pozíciách za rok vystriedalo 70 zamestnancov. Stále som to bol ja, rovnako som s ľuďmi komunikoval, dával im rovnaké podmienky. Je to mentalitou ľudí.

Tím hotela White Donkey, majiteľ Boris Gula dole v strede.

Zdá sa mi, že tam častejšie pracujú aj starší ľudia, na rozdiel od Slovenska, kde v hoteli pracujú zväčša mladí…

Áno, tam pracujú v hoteli aj starší ľudia. Napríklad šéfkuchári bývajú starší a majú rešpekt, autoritu. Pre mladých je to vec prestíže a prácu si vážia. U nás pracujú tiež starší ľudia, ale zväčša v tradičnejších prevádzkach a sú tam už dlho. Všetky nové hotely, ktoré sa otvárajú, naberajú nových ľudí a zvyčajne mladých, staršiemu sa už nechce riskovať a ísť do nového. Dôsledkom je, že v nových prevádzkach sú väčšinou mladí ľudia s pomerne veľkou fluktuáciou.

- Inzercia -
Ad image

Kladie sa aj v Grécku taký extrémny dôraz na starostlivosť o zamestnancov?

Nie. Viem to posúdiť preto, že keď som na Slovensku prišiel ako majiteľ do hotela, každý bol pod stresom a nik mi nevenoval zvýšenú pozornosť typu „prišiel šéf“. V Grécku keď vedia, že mám prísť, upracú mi izbu, kuchár mi pripraví jedlo, keď prídem neskoro večer mám ho pripravené v chladničke. Na Slovensku, keď som prišiel a pripravovali sme sa na akciu, bolo tam 10 zamestnancov a kuchár pripravil 10 rezňov. Keď som prišiel na obed, povedali, že rezeň už nie je. Tak hovorím – povedzte kuchárovi, nech urobí ešte jeden. Odpoveď bola, že „Kuchár teraz spí”… Na Slovensku som mal pocit, že som skôr ja zamestnanec ich, ako oni moji. V Grécku to tak nepociťujem. Je tam väčší rešpekt voči autoritám, na Slovensku je veľmi slabý – aspoň z mojich skúseností.

To je veľmi zvláštne, čo hovoríte.

Takto to cítim a takáto je realita.

Myslíte, že tento stav nastal od určitého času, alebo sa postupne vyvinul?

Myslím si, že to prišlo vtedy, keď sa postavilo veľa nových prevádzok. Vzdelaní ľudia, ktorí si vedeli vážiť prácu, mnohí odišli do zahraničia za lepšími podmienkami. Na Slovensku zostali menej kvalifikovaní ľudia, ktorí hotel berú ako prestupnú stanicu. Nepočítajú s tým, že zostanú pracovať v cestovnom ruchu ďalších 10 – 15 rokov. Preto k tejto práci nemajú príliš vzťah. Z tých, ktorí ten vzťah mali, je veľké percento v zahraničí.

1234Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Top 10 hotel openings 2025
Prestížna súťaž Hotelier roka je späť! Kto bude víťazom?
Adam Žampa je „hotelák“ telom i dušou
Butikové pêle-mêle sieťových hráčov
Čím aktuálne žijeme? Radim Beneš, pre-opening manager Swissôtel Damian Jasna
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
Nasledujúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta