Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Hotelová izba I.
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Téma > Interiér/Exteriér > Hotelová izba I.
Interiér/Exteriér

Hotelová izba I.

Zlatica Kramarová
Zlatica Kramarová Uverejnené: 30. augusta 2023
7 min. čítania
Zdieľať

Kým všetko v hoteli je vaše, hotelová izba je od hosťovho vstupu jeho súkromnou oázou. Ako môžete prispieť k tomu, aby sa v nej cítil ako doma? Inšpirujte sa v našom trojdielnom seriáli o hotelovej izbe.

Bezpečnosť na prvom mieste

Čo je pre hosťa najdôležitejšie? Jeho prvoradou požiadavkou je ochrana jeho zdravia, života a majetku. Bezpečie. Pre hotel to znamená zabezpečenie hotelovej izby výberom kvalitného kartového systému a trezoru na odloženie osobných vecí, prípadne bežné uzamykanie izby so stráženou recepciou. Na druhej strane medzinárodné hotelové siete dnes už nahrádzajú aj moderné hotelové karty aplikáciami v telefóne hosťa. Sú praktické a hygienické zároveň. Aplikácia zabezpečuje komunikáciu na oboch stranách, hosť si objednáva služby, zároveň dostáva a vyhľadáva si informácie, ktoré ho zaujímajú. Je tiež účinnou a nevtieravou formou predaja doplnkových služieb.

- Inzercia-
Ad image

Ľahké a funkčné uzamykanie okien a dverí zvnútra by malo byť samozrejmosťou a nie formalitou. Nikdy sa nemôžete zaručiť za ostatných ubytovaných hostí. Skúsený hotelier vie, aké neuveriteľné „kúsky“ vedia inak slušní ľudia v hoteli stvárať. Vašou úlohou je ostatných hostí od takýchto klientov ochrániť. Ochranu majetku hostí zaisťujú okrem kariet presné štandardy a postup upratovania izieb počas pobytu. Musia zabezpečiť, aby sa do izby počas obdobia neprítomnosti hosťa nedostal nikto cudzí. Toto platí nielen pri hosťoch na viac nocí, ale aj pri hosťovi na jednu noc. Aj ten viackrát opustí svoju izbu – či už v čase raňajok, večere alebo návšteve wellness. Toto, prirodzene, vedia aj potenciálni zlodeji. Tak isto, ako vedia o hotelových kartách vo vreckách županov zavesených vo wellness priestoroch.

Rôzne druhy izieb

Väčšina ubytovacích zariadení má v ponuke rôzne druhy izieb, ktoré sa líšia veľkosťou, štandardom a cenou. Všeobecne platí, že to, za čo si hosť priplatí v nižšom štandarde ubytovania, je vo vyššom štandarde súčasťou ceny. Teda kým v jednoduchších chatách a ubytovniach sú drahšie izby so samostatným sociálnym zariadením, v hoteloch od 3* nahor sú samozrejmosťou. Povinnú výbavu izieb jednotlivých kategórií ubytovania až do novembra 2020 stanovovala vyhláška 277/2008 Zb. z. o kategorizácii ubytovacích zariadení. Jej zrušenie a prechod na európsky štandard Hotelstars Union možno nazvať revolučným krokom v modernom slovenskom hotelierstve. Najmä keď berieme do úvahy, že susedná Česká republika bola už pri zrode Hotelstars Union v roku 2009.

- Inzercia -
Ad image

Chodba

Vstupný priestor do hotelovej izby má byť maximálne účelný, lebo sprevádza hosťa doslova prvými krokmi v jeho dočasnom domove. Tieto kroky výrazným spôsobom ovplyvňuje svetlo – či ho hosť hneď nájde, či trafí puzdro na hotelovú kartu, alebo dve minúty šmátra rukou po stene, nohou drží dvere, aby sa mu nezabuchli a potkýna sa pritom o batožinu.

V chodbe by mal byť dostatok odkladacích priestorov a vešiakov, hoci už nebude stanovený ich počet ako doteraz. V lepších hoteloch čaká hosťa vrecúško na použitú bielizeň, kefa na odev, čistič topánok, obuvák.

Súčasťou chodbovej skrine býva aj trezor. Môže byť umiestnený aj inde, ako napríklad ako súčasť základu postele. Vo vstupných priestoroch bývajú vešiaky, odkladacie priestory, boxy na kufor a v prípade zimných hotelových stredísk aj odkladacie plochy na obuv. Vybavenie vstupných priestorov pobytových hotelov odkvapkávačmi na topánky ochráni podlahu a koberec a predĺži ich životnosť, ale málo hotelov ich využíva.

- Inzercia-
Ad image

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Hotelová izba III.

Hotelová izba II.

Tienenie alebo keď svieti až príliš…

Vinylové podlahy sú hitom

Od podlahy

Zlatica Kramarová 30. augusta 2023
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Zlatica Kramarová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Hotelovým svetom
Nasledujúci článok Great Taste pre slovenskú medovinu
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
Najčítanejšie
Aktuality

Reakcia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska na zistenia Finančnej správy

TS TS 25. septembra 2023
Ako chutí jeseň
Týmto vchodom prechádzajú najlepší zamestnanci na svete
Richard Blaško, F & B manažér Hotela Sheraton Bratislava: Vždy čakáme aj nečakané
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

Interiér/Exteriér

Hotelová izba III.

14. septembra 2023
Interiér/Exteriér

Hotelová izba II.

7. septembra 2023
Interiér/Exteriér

Tienenie alebo keď svieti až príliš…

25. júla 2023
Interiér/Exteriér

Vinylové podlahy sú hitom

6. mája 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Registrovať Stratili ste heslo?