Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Housekeeping > Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa
DodávateliaHousekeepingRozhovory

Lámeme hotelové tabu alebo poznaj svojho nepriateľa

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 12. septembra 2024
14 min. čítania
Ilustračné foto: Pexels
Zdieľať

“My máme čisto…”

Dá sa im teda vôbec vyhnúť? Viem si predstaviť, že väčšina hotelov povie, že oni majú čisto, oni takéto problémy neriešia…

Ploštici posteľnej je úplne jedno, či máte čisto, alebo špinavo. Dokonca nemá rada prach, do ktorého sa zamotá a nedokáže sa odtiaľ pohnúť, čiže v čistom zariadení je to pre ňu jednoduchšie. Tým, samozrejme, nenabádam k zníženej hygiene, len hovorím fakty. Ona nemá s čistotou nič spoločné, ona sa živí krvou. Prebýva v priestoroch, kam svetlo nedopadá. Človeka cíti, jeho vibrácie, teplotu, to nie je len o tom, že dáme do izby nejaký feromón a chytíme ju. Tak to nefunguje. Funguje naozaj len prevencia a kontrola. Ale nie taká prevencia, že ideme striekať izby, lebo to nám nepomôže, nedokáže to ochrániť izbu. Existujú metódy, ako zlikvidovať ploštice – chemické, kombinované alebo nechemické.

- Inzercia-
Ad image

Čo sa na ich likvidáciu využíva v zahraničí?

V západnom svete sa vo veľkom využíva tzv. heating, teda vyhriatie izby nad 60 stupňov, vtedy ploštica neprežije. Táto služba je však veľmi drahá, generátory veľa stoja, majú veľkú spotrebu energie, a napriek tomu nemajú stopercentnú účinnosť. Potom sa pristupuje k tzv. kombinovaným metódam, buď naparovanie určitých miest v kombinácii s postrekom, alebo čisto chemická metóda. Ja som vyskúšal už všetky metódy, a aj tak som sa nakoniec vrátil k tej chemickej metóde, lebo je najúčinnejšia. Neexistuje žiadna ekologická cesta, keď už máme ploštice. Jediná ekologická cesta je prevencia. Monitoring a školenia chyžných, manažérov, aby vedeli, ako rýchlo reagovať. Raz ročne treba chyžné školiť, čo si treba všímať v izbách.

Koľko trvá prezretie jednej izby?

- Inzercia -
Ad image

Pri ploštici posteľnej je to 3 – 5 minút.

Nadšená cestovateľka

Môže mať ploštice aj nový čistý hotel? Ako sa tam vlastne dostanú?

Plošticu prinesie vždy hosť v kufri.

A čo môžem urobiť ja ako hosť, aby som si ju neodniesla domov?

Ja vždy odporúčam aspoň si zbežne prezrieť izbu, či sa tam nenachádzajú exkrementy. Na internete je množstvo videí, ako si pozrieť hotelovú izbu predtým, než sa ubytujete. To robím aj ja a už sa mi párkrát stalo, že som ju tam našiel.

Keď prídete domov z ciest, čo robíte s kuframi?

Ja si vždy pozerám izbu, a preto sa nemusím báť. My však odporúčame dať si kufor najskôr do kúpeľne, a keď sa mi zdá, že je izba v poriadku, kufor vybalím a dám si veci do skríň. Pokiaľ sa mi stane, že niečo prehliadnem a prídem domov poštípaný, všetko vybalím a dám to prať na 60 stupňov. Netreba zabúdať na kufor, ten je tiež dobré postriekať nejakým voľne dostupným prípravkom, určeným na lezúci hmyz. Pokiaľ ju priamo zasiahnete aj nejakým prírodným prostriedkom, tak neprežije. Ale pokiaľ ju netrafíme, tak prežíva. Alebo použite parný čistič. Funguje aj 24 hodín v mrazničke, ale kto si dá kufor do mrazničky… Alebo povysávať všetky záhyby. My napríklad, ak máme v hoteloch veľmi malý výskyt, ani nepoužívame chémiu – vysávač a parný čistič dokážu spolu zázraky. Pokiaľ vidíme, že sa tam namnožili, tak už použijeme chémiu. Všetko, čo má nad 60 stupňov, zabije aj vajíčka.

Vy ste odborník, má šancu ju nájsť aj bežný hosť?

Určite áno, nie je to žiadna jadrová fyzika, treba si len všímať exkrementy. A ak mám podozrenie, treba to skonzultovať s personálom, ten bude vedieť, či sa vykonávali nejaké zásahy. V prípade, že izba nie je v poriadku, by sa podľa môjho názoru nemala predávať.

Spoľahnite sa na odborníkov

Čo ostatná deratizácia?

Odporúča sa pri systéme HaCCP pri kuchynských prevádzkach a potravinových skladoch raz za tri mesiace. Väčšina zariadení však vykonáva túto prevenciu kvôli úspore nákladov iba raz za pol roka. Ak tam niečo je, tak vtedy je už situácia taká zlá, že sa následne vynaloží oveľa viac peňazí s cieľom, aby sme výskyt dostali na nulu, ako keď je to na trojmesačnej báze. Najlepšia prevencia je však raz mesačne, lebo vtedy sa problém zachytí v zárodku. Vtedy viem garantovať, že sa infestácia nerozšíri do okolitých prevádzok a aj ekologický prístup, že sa chémia použije v minimálnom množstve.

Sú ploštice aj v reštaurácii?

Nie, tam je iný hmyz. V reštaurácii by som odporučil najmä dostatok svetelných pascí na muchy a lietajúci hmyz. Pasca musí byť lepová – nesmie byť výbojková elektrická, lebo tá hmyz roztrhne a jeho časti odletia do potravín. Ďalej odporúčam lapače na lezúci hmyz a kontrolu hlodavcov.

Do akej miery využívajú hotelieri služby členov cechu deratizátorov ako prevenciu? Alebo vás volajú, až keď obrazne horí?

Väčšina nás volá, až keď „horí“. No tie zariadenia, ktoré majú zazmluvnených pravidelných deratizátorov, už potom ploštice neriešia, túto starosť prenechávajú im. Už sa im potom nemôže stať, že im ploštice objaví hosť a napíše negatívnu recenziu. Neznamená to, že tento problém sa tam nevyskytne, ale rieši sa a nestane sa, že sa príde na recepciu sťažovať hosť obsypaný štípancami.

Hovorili ste, že DDD robil aj váš otec a dedo. Je teraz ploštíc viac alebo menej ako v minulosti?

Keď túto prácu robil môj dedko, na plošticu posteľnú natrafil možno raz do roka. Môj otec, keď som u neho začínal pred 25 rokmi, ju mal tak raz do mesiaca. My ich robíme na dennej báze a nie je to preto, že by sme mali nejako veľa klientov, ale tým, že tých ploštíc je skrátka veľmi veľa. Na úplne všetkých úrovniach – či sú to bytové domy, hostely, ubytovne, alebo hotely.

Predchádzajúca stránka123

Mohlo by sa vám páčiť

Simoneta Vargová: Tí najlepší organizujú súťaže o najkrajšie zázemie
Juraj Marko: Nachádzame cesty, ako napredovať
Dodávateľské trendy sú komplexnosť, úspora práce aj nealko víno
Václav Mika, SLOVAKIA TRAVEL: Vďaka korone sme sa naučili neuveriteľne improvizovať
Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
OZNAČENÉ:DDDhousekeepingploštica posteľnáprevencia
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok IMESO: Technologické riešenia pre kávu a gastronómiu
Nasledujúci článok Martin Novotný, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Čím aktuálne žijeme? Martin Novotný, generálny manažér AHRS
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Cestovný ruch

Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv

TS
TS
31. mája 2025
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
Júnová výzva Ministerstva cestovného ruchu a športu SR
Vybavenie hotela s príbehom. Bohéme Collection vstupuje na Slovensko
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta