Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Menu à la Tichá noc
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Menu à la Tichá noc
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Menu à la Tichá noc

Yka Hricková
Yka Hricková
Uverejnené: 21. novembra 2022
4 min. čítania
Zdieľať

Po prvýkrát zaznela v roku 1818 v kaplnke v Oberndorfe. Zahral ju učiteľ a organista Franz Xaver Gruber, ktorý vymyslel hudobný podklad k pôvodnej básni Josepha Mohra. Mesto Salzburg si túto príležitosť pripomína prostredníctvom viacerých akcií. Jednou z nich je originálne menu reštaurácie Zum Hirschenwirt, ktorú vlastní rodina Kreuzsalerovcov. Štyri špeciálne chody vás zavedú na prechádzku históriou a predstavia vám vianočné jedlá, ktoré sa pripravovali presne v ére vzniku známej vianočnej piesne. Hostia si ho v podniku môžu objednať od 22. novembra až do 22. decembra.

Cesta za pôvodnými jedlami nebola ľahká

- Inzercia-
Ad image

„S nápadom pripraviť špeciálne menu k výročiu Tichej noci sme prišli pred dvoma rokmi. Vtedy sme začali pátrať po dobových zápisoch o gastronómii z tej éry. Postupne sme oslovili šiestich historikov. Každý z nich pridal iné fakty a z toho sa nám nakoniec podarilo poskladať výsledné menu,“ približuje príbeh svojho vianočného majiteľ reštaurácie. Vyhľadávanie informácii v archívoch nebolo jednoduché. Vždy sa dostal len k čiastkovým informáciám, celkový obraz si musel pospájať. Originálne pôvodné recepty sa podarilo zohnať len na dezerty. Ostatné jedlá vytvoril spolu s rodinou na základe postupného skúšania a dopĺňaním nových informácií. Celý proces trval dva roky a dokončili ho až krátko pred spustením predaja v reštaurácii.

Menu sa rozhodli pomenovať podľa Franza Xavera Grubera a Josepha Mohra, dvoch autorov piesne Tichá noc. „Jednotlivé jedlá vychádzajú z historických nákupných zoznamov a kroník. Všetky ingrediencie vtedy jedli alebo kupovali od jedného z dvoch obchodníkov v z týchto čias,“ približujú Kreuzsalerovci proces prípravy menu z prvej polovice 18. storočia.

Štyri historické chody

- Inzercia -
Ad image

Prvým chodom je pozdrav z kuchyne. Chutné predjedlo sa skladá z dvoch častí. Plátok domácej tlačenky je doplnený čerstvou cibuľou. V malej miske vám naservírujú delikatesu tých čias v podobe nadrobno pokrájaných dusených pľúcok s omáčkou.

Podobnú kapustnicu, ako sa varila pred dvesto rokmi v okolí Salzburgu, vám naservírujú aj v Zum Hirschenwirt. Nepripravovala sa z kyslej kapusty, ale z klasickej hlávkovej. Napriek tomu je varená s octom a je dochutená nakyslo. Do nej vkladajú špecialitu v podobe malých knedličiek zo strúhanky. Podobná „závarka“ sa dáva u nás do kapustnice na Liptove. K tomu Kreuzsalerovcov podávajú domáci ražný chlieb s trochou čerstvého chrenu a plátkom údeného bravčového mäsa.

Hlavné jedlo je rovnaké, ako sa počas sviatkov servíruje v západnej časti Európy aj v súčasnosti. V rámci menu nájdete pomaly pečené morčacie mäso marinované v medovo-bylinkovej marináde. Prílohou sú gaštanovo-chlebové knedle, dusená mrkva, ružičkový kel a na dochutenie brusnicová omáčka.

Najviac autentický je dezert, na ktorý sa jeho autorom podarilo nájsť originálne recepty. Ten pozostáva z niekoľkých menších ochutnávok. Na tanieri nájdete pečenú buchtička s vanilkovým krémom, šišku, žemľovku a tanieri nechýbajú ani plátky sušeného jabĺčka – týmto všetkým si osladzovali život v čase vzniku dodnes obľúbenej skladby.

Oslava 200-ročnice aj pivnou edíciou

Po skončení večere dostanú hostia reštaurácie na pamiatku vytlačené menu. Ku jedlu si môžu objednať špeciálnu edíciu piva Tichá noc. Na šiestich rôznofarebných etiketách vám priblížia príbeh vzniku tejto piesne. Ďalšou zaujímavosťou sú dva druhy soli s rovnakým pomenovaním. Prvá je dochutená bylinkami a druhá je vyrobená spolu s rozmarínom a pivom. Sladkou odmenou sú horké čokolády plnené nugátom, ktoré sú taktiež nazvané podľa tejto vianočnej piesne.

Autor: yka Hricková
Foto: autorka, Salzburger Land Tourism a Tirol Verbung

Mohlo by sa vám páčiť

Poznáme víťaza Rastlinného produktu roka 2023
Otvorený deň na prestížnej švajčiarskej univerzite Les Roches
Sýte recepty bez mäsa
Nesmrteľný TATARÁK. Pompéznosť jedla zavŕšte pri zákazníkovom stole namiešaním na mieru
V Poprade hosťovala najlepšia talianska šéfkuchárka
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Yka Hricková
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Stravou k zdraviu
Nasledujúci článok l‘atelier du foie gras, kráľovná sviatočných tabúľ
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta