Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Menu à la Tichá noc
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Menu à la Tichá noc
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Menu à la Tichá noc

Yka Hricková
Yka Hricková
Uverejnené: 21. novembra 2022
4 min. čítania
Zdieľať

Po prvýkrát zaznela v roku 1818 v kaplnke v Oberndorfe. Zahral ju učiteľ a organista Franz Xaver Gruber, ktorý vymyslel hudobný podklad k pôvodnej básni Josepha Mohra. Mesto Salzburg si túto príležitosť pripomína prostredníctvom viacerých akcií. Jednou z nich je originálne menu reštaurácie Zum Hirschenwirt, ktorú vlastní rodina Kreuzsalerovcov. Štyri špeciálne chody vás zavedú na prechádzku históriou a predstavia vám vianočné jedlá, ktoré sa pripravovali presne v ére vzniku známej vianočnej piesne. Hostia si ho v podniku môžu objednať od 22. novembra až do 22. decembra.

Cesta za pôvodnými jedlami nebola ľahká

- Inzercia-
Ad image

„S nápadom pripraviť špeciálne menu k výročiu Tichej noci sme prišli pred dvoma rokmi. Vtedy sme začali pátrať po dobových zápisoch o gastronómii z tej éry. Postupne sme oslovili šiestich historikov. Každý z nich pridal iné fakty a z toho sa nám nakoniec podarilo poskladať výsledné menu,“ približuje príbeh svojho vianočného majiteľ reštaurácie. Vyhľadávanie informácii v archívoch nebolo jednoduché. Vždy sa dostal len k čiastkovým informáciám, celkový obraz si musel pospájať. Originálne pôvodné recepty sa podarilo zohnať len na dezerty. Ostatné jedlá vytvoril spolu s rodinou na základe postupného skúšania a dopĺňaním nových informácií. Celý proces trval dva roky a dokončili ho až krátko pred spustením predaja v reštaurácii.

- Inzercia-
Ad image

Menu sa rozhodli pomenovať podľa Franza Xavera Grubera a Josepha Mohra, dvoch autorov piesne Tichá noc. „Jednotlivé jedlá vychádzajú z historických nákupných zoznamov a kroník. Všetky ingrediencie vtedy jedli alebo kupovali od jedného z dvoch obchodníkov v z týchto čias,“ približujú Kreuzsalerovci proces prípravy menu z prvej polovice 18. storočia.

Štyri historické chody

- Inzercia -
Ad image

Prvým chodom je pozdrav z kuchyne. Chutné predjedlo sa skladá z dvoch častí. Plátok domácej tlačenky je doplnený čerstvou cibuľou. V malej miske vám naservírujú delikatesu tých čias v podobe nadrobno pokrájaných dusených pľúcok s omáčkou.

Podobnú kapustnicu, ako sa varila pred dvesto rokmi v okolí Salzburgu, vám naservírujú aj v Zum Hirschenwirt. Nepripravovala sa z kyslej kapusty, ale z klasickej hlávkovej. Napriek tomu je varená s octom a je dochutená nakyslo. Do nej vkladajú špecialitu v podobe malých knedličiek zo strúhanky. Podobná „závarka“ sa dáva u nás do kapustnice na Liptove. K tomu Kreuzsalerovcov podávajú domáci ražný chlieb s trochou čerstvého chrenu a plátkom údeného bravčového mäsa.

Hlavné jedlo je rovnaké, ako sa počas sviatkov servíruje v západnej časti Európy aj v súčasnosti. V rámci menu nájdete pomaly pečené morčacie mäso marinované v medovo-bylinkovej marináde. Prílohou sú gaštanovo-chlebové knedle, dusená mrkva, ružičkový kel a na dochutenie brusnicová omáčka.

Najviac autentický je dezert, na ktorý sa jeho autorom podarilo nájsť originálne recepty. Ten pozostáva z niekoľkých menších ochutnávok. Na tanieri nájdete pečenú buchtička s vanilkovým krémom, šišku, žemľovku a tanieri nechýbajú ani plátky sušeného jabĺčka – týmto všetkým si osladzovali život v čase vzniku dodnes obľúbenej skladby.

Oslava 200-ročnice aj pivnou edíciou

Po skončení večere dostanú hostia reštaurácie na pamiatku vytlačené menu. Ku jedlu si môžu objednať špeciálnu edíciu piva Tichá noc. Na šiestich rôznofarebných etiketách vám priblížia príbeh vzniku tejto piesne. Ďalšou zaujímavosťou sú dva druhy soli s rovnakým pomenovaním. Prvá je dochutená bylinkami a druhá je vyrobená spolu s rozmarínom a pivom. Sladkou odmenou sú horké čokolády plnené nugátom, ktoré sú taktiež nazvané podľa tejto vianočnej piesne.

Autor: yka Hricková
Foto: autorka, Salzburger Land Tourism a Tirol Verbung

Mohlo by sa vám páčiť

Gault Millau prišiel na Slovensko a vybral najlepšie reštaurácie
Vojtove tekuté Vianoce
Gastronomy Slovakia 2025
Leto v pohári – vyskúšajte TOP koktaily roku 2025
BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Yka Hricková
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Stravou k zdraviu
Nasledujúci článok l‘atelier du foie gras, kráľovná sviatočných tabúľ
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

OsobnostiRozhovoryZo sveta

Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
11. augusta 2025
Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta