Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
AktualityOsobnostiRozhovoryRozhovory

Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové

red.
red.
Uverejnené: 24. júla 2024
14 min. čítania
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Zdieľať

Udržateľnosť v hotelierstve a gastronómii je stále dôležitejšia. Ako vnímate tento trend?

Udržateľnosť sa stáva v našom sektore stále dôležitejšou, a to so zreteľom na ochranu životného prostredia a podporu spoločenskej zodpovednosti. Tento trend je dôkazom rastúceho povedomia o potrebe chrániť náš svet pre budúce generácie. Udržateľnosť je totiž neoddeliteľnou súčasťou stratégie rozvoja pre hotelový sektor a gastronómiu. AHRS a jej členovia sa týmto trendom zaoberajú a podnikajú aktívne kroky na dosiahnutie udržateľnejších postupov.

- Inzercia-
Ad image

O akých konkrétnych krokoch hovoríte?

Jedným z hlavných aspektov udržateľnosti v hotelierstve je energetická efektivita. Prevádzky sa snažia minimalizovať svoju spotrebu energie a hľadať alternatívne zdroje energie, ako sú solárne panely, tepelné čerpadlá, tieniace systémy, izolačné materiály, systémy na využitie odpadového tepla a množstvo ďalších inovatívnych technológií. Členovia AHRS investujú do moderných technológií a infraštruktúry, ktoré pomáhajú znižovať ich ekologickú stopu a prispievať k ochrane životného prostredia.

V oblasti gastronómie je minimalizácia obalového materiálu a redukcia používania jednorazových obalov kľúčovou prioritou. Reštaurácie a stravovacie zariadenia členov AHRS sa snažia minimalizovať množstvo odpadu tým, že používajú recyklovateľné materiály a podporujú opätovné využitie obalov. Investujú do ekologických riešení, ako sú kompostovacie systémy alebo programy na separovaný zber odpadu, čo pomáha znížiť ich environmentálny odtlačok. Nezabúdame ani na využitie lokálnych potravín, a tým aj krátkych dodávateľských reťazcov.

- Inzercia -
Ad image

Aké sú vaše vízie a plány do budúcnosti pre slovenský HORECA sektor?

V mojej vízii pre slovenský HORECA sektor vidím výrazné posilnenie spolupráce medzi členmi Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) prostredníctvom kooperácie a networkingu. Verím, že táto spolupráca a vzájomná podpora medzi členmi asociácie môžu viesť k celkovému zlepšeniu odvetvia a zvýšeniu jeho konkurencieschopnosti.

Mojimi témami sú najmä rozvoj programov na odbornú prípravu a celoživotné vzdelávanie zamestnancov v HORECA, duálne vzdelávanie ako prirodzená cesta prípravy študentov pre HORECA prax, udržateľnosť a digitalizácia.

Zrejme budete čeliť aj viacerým výzvam. Viete dnes povedať, aké výzvy očakávate?

Výzvy, ktoré očakávam, zahŕňajú potrebu neustálej adaptácie a inovácie, aby sme sa úspešne vyrovnali so zmenami v odvetví, ako aj s meniacimi sa preferenciami zákazníkov a regulačným prostredím. Napriek týmto výzvam som presvedčený, že prostredníctvom spolupráce a cieľavedomého úsilia môžeme dosiahnuť trvalý a prosperujúci rozvoj slovenského HORECA sektora. Chcem sa naďalej angažovať v lobbingu s cieľom zvýšiť povedomie o potrebách a záujmoch HORECA sektora medzi vládnymi inštitúciami a orgánmi. V tomto smere je dôležitá aj komunikácia či spolupráca s ministerstvom športu a cestovného ruchu. Rovnako tak aj s ďalšími kompetentnými orgánmi štátnej správy na tvorbe, implementácii politík a opatrení, ktoré podporia rozvoj HORECA sektora. Na záver už len dodám, že aktívne sa zapájam do konzultačných procesov a pracovných skupín.

Foto: AHRS/ Peter Brichta

Jarná HORECA konferencia, foto: AHRS/ Peter Brichta

Predchádzajúca stránka123

Mohlo by sa vám páčiť

Najlepšie saunové rituály majú v Bešeňovej
Stoličky, stoličky, hýbte sa!
Zima odštartovala na lyžiach aj módnou prehliadkou
Generálnym riaditeľom SLOVAKIA TRAVEL je Matej Fekete
OH 2024: V slovenskom olympijskom dome zaujal cyklotrenažér a kuchyňa
OZNAČENÉ:Asociácia hotelov a reštaurácií SlovenskaMartin Novotný
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Nasledujúci článok Pizza a víno? Určite áno! Taliani by nevymysleli jedlo, ktoré sa k vínu nehodí
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityCestovný ruch

EXPO 2025 OSAKA: Slovenská expozícia prilákala už milión návštevníkov

TS
TS
21. júna 2025
Elegancia v pohári – to sú TOP koktaily roku 2025
Mário Bajs: Som VYJEDNÁVAČ
Leto s deťmi aj bez. Ponuka nielen pre rodiny
Zážitkové golfové ihriská ako súčasť moderného hotelového konceptu
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta