Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Plánujete výlet? Spojte Londýn s gurmánskym dobrodružstvom!
    24. októbra 2025
    Desatoro dubajského hotelového sveta, ktoré vás môže inšpirovať
    29. augusta 2025
    Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
    11. augusta 2025
  • O nás
  • MarketplaceNOVÉ
Čítanie: Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové
AktualityOsobnostiRozhovoryRozhovory

Nový šéf asociácie hotelov a reštaurácií: Prinášame viaceré novinky. Inovácie sú pre náš sektor kľúčové

red.
red.
Uverejnené: 24. júla 2024
14 min. čítania
Martin Novotný, foto: AHRS/ Peter Brichta
Zdieľať

Udržateľnosť v hotelierstve a gastronómii je stále dôležitejšia. Ako vnímate tento trend?

Udržateľnosť sa stáva v našom sektore stále dôležitejšou, a to so zreteľom na ochranu životného prostredia a podporu spoločenskej zodpovednosti. Tento trend je dôkazom rastúceho povedomia o potrebe chrániť náš svet pre budúce generácie. Udržateľnosť je totiž neoddeliteľnou súčasťou stratégie rozvoja pre hotelový sektor a gastronómiu. AHRS a jej členovia sa týmto trendom zaoberajú a podnikajú aktívne kroky na dosiahnutie udržateľnejších postupov.

O akých konkrétnych krokoch hovoríte?

Jedným z hlavných aspektov udržateľnosti v hotelierstve je energetická efektivita. Prevádzky sa snažia minimalizovať svoju spotrebu energie a hľadať alternatívne zdroje energie, ako sú solárne panely, tepelné čerpadlá, tieniace systémy, izolačné materiály, systémy na využitie odpadového tepla a množstvo ďalších inovatívnych technológií. Členovia AHRS investujú do moderných technológií a infraštruktúry, ktoré pomáhajú znižovať ich ekologickú stopu a prispievať k ochrane životného prostredia.

V oblasti gastronómie je minimalizácia obalového materiálu a redukcia používania jednorazových obalov kľúčovou prioritou. Reštaurácie a stravovacie zariadenia členov AHRS sa snažia minimalizovať množstvo odpadu tým, že používajú recyklovateľné materiály a podporujú opätovné využitie obalov. Investujú do ekologických riešení, ako sú kompostovacie systémy alebo programy na separovaný zber odpadu, čo pomáha znížiť ich environmentálny odtlačok. Nezabúdame ani na využitie lokálnych potravín, a tým aj krátkych dodávateľských reťazcov.

Aké sú vaše vízie a plány do budúcnosti pre slovenský HORECA sektor?

V mojej vízii pre slovenský HORECA sektor vidím výrazné posilnenie spolupráce medzi členmi Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) prostredníctvom kooperácie a networkingu. Verím, že táto spolupráca a vzájomná podpora medzi členmi asociácie môžu viesť k celkovému zlepšeniu odvetvia a zvýšeniu jeho konkurencieschopnosti.

Mojimi témami sú najmä rozvoj programov na odbornú prípravu a celoživotné vzdelávanie zamestnancov v HORECA, duálne vzdelávanie ako prirodzená cesta prípravy študentov pre HORECA prax, udržateľnosť a digitalizácia.

Zrejme budete čeliť aj viacerým výzvam. Viete dnes povedať, aké výzvy očakávate?

Výzvy, ktoré očakávam, zahŕňajú potrebu neustálej adaptácie a inovácie, aby sme sa úspešne vyrovnali so zmenami v odvetví, ako aj s meniacimi sa preferenciami zákazníkov a regulačným prostredím. Napriek týmto výzvam som presvedčený, že prostredníctvom spolupráce a cieľavedomého úsilia môžeme dosiahnuť trvalý a prosperujúci rozvoj slovenského HORECA sektora. Chcem sa naďalej angažovať v lobbingu s cieľom zvýšiť povedomie o potrebách a záujmoch HORECA sektora medzi vládnymi inštitúciami a orgánmi. V tomto smere je dôležitá aj komunikácia či spolupráca s ministerstvom športu a cestovného ruchu. Rovnako tak aj s ďalšími kompetentnými orgánmi štátnej správy na tvorbe, implementácii politík a opatrení, ktoré podporia rozvoj HORECA sektora. Na záver už len dodám, že aktívne sa zapájam do konzultačných procesov a pracovných skupín.

Foto: AHRS/ Peter Brichta

Jarná HORECA konferencia, foto: AHRS/ Peter Brichta

Predchádzajúca stránka123

Mohlo by sa vám páčiť

EXPO 2025 sa blíži, Slovakia Travel finalizuje prípravy
Václav Mika, SLOVAKIA TRAVEL: Vďaka korone sme sa naučili neuveriteľne improvizovať
Priamy let zo Slovenska do Švajčiarska je realitou
Pestré sezónne novinky v Trnavskom kraji zážitkov
Hotelovým svetom
OZNAČENÉ:Asociácia hotelov a reštaurácií SlovenskaMartin Novotný
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Predchádzajúci článok Bohatú ponuku organizovaných výletov ponúka toto leto región Horehronie
Nasledujúci článok Pizza a víno? Určite áno! Taliani by nevymysleli jedlo, ktoré sa k vínu nehodí
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

ManažmentTéma

33 inšpirácií pre moderný EKO hotel

Radim Beneš
Radim Beneš
4. novembra 2025
HORECA Konferencia prinesie inšpirácie, networking aj Hoteliera roka
Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
Slovensko láka Maďarov a Rumunov na zimné zážitky
Poznáme víťaza národného kola prestížnej súťaže Bocuse d’Or!

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta