Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v sektore cestovného ruchu najviac zasahuje podnikateľov počas letnej a zimnej sezóny. Schválený návrh o odpočítateľnej položke na daň a odvody podporuje sezónne zamestnávanie, čím pomôže nielen udržať súčasnú pracovnú silu, ale aj prilákať nových zamestnancov.
Pretrvávajúci nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v sektore cestovného ruchu v najväčšej miere cítia hotely a reštaurácie počas letnej a zimnej sezóny. Pandémia, energetická kríza a inflácia v uplynulých rokoch ešte viac zhoršili situáciu a spôsobili odliv zamestnancov z branže. Schválený návrh o odpočítateľnej položke na daň a odvody výrazne podporí sezónne zamestnávanie, čím pomôže nielen udržať súčasnú pracovnú silu, ale aj prilákať nových zamestnancov.
Zavedenie daňovo-odvodovej odpočítateľnej položky
Sezónne zamestnávanie je témou, ktorú považuje za dôležitú aj Ministerstvo cestovného ruchu a športu. Preto víta a aktívne podporuje schválenie návrhov poslancov SNS, ktoré umožnia sezónnym zamestnancom v sektore cestovného ruchu a gastronómie uplatniť si daňovo-odvodovú odpočítateľnú položku.
Táto legislatívna zmena predstavuje ďalší dôležitý krok smerom k zatraktívneniu podnikania v oblasti cestovného ruchu. „Zavedenie tejto odpočítateľnej položky predstavuje konkrétnu pomoc, ktorá podnikateľom uľahčí podmienky na trhu a zabezpečí lepšiu dostupnosť pracovnej sily. Po schválení historicky najnižšej 5% DPH pre gastro a ubytovacie služby ide o ďalší zásadný krok smerom k zvýšeniu kvality a konkurencieschopnosti slovenského cestovného ruchu a gastro sektora,“ zdôraznil minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi. Dodal, že tieto kroky umožňujú posilniť atraktivitu pracovných miest. Napomôžu tie návratu kvalifikovaných zamestnancov do týchto odvetví a rozvoju cestovného ruchu na Slovensku.
Ministerstvo financií odhaduje, že tento návrh si vyžiada niekoľko miliónov eur. Ministerstvo cestovného ruchu a športu však považuje túto investíciu na sezónne zamestnávanie za nevyhnutnú pre zabezpečenie stabilného rozvoja cestovného ruchu. Ten má významný prínos nielen pre HORECA branžu, ale aj pre celkovú zamestnanosť a slovenskú ekonomiku.