Reštaurácie ECK, Gašperov mlyn a Irin. Lukáša Heska, ktorý sa stal aj Kuchárom roka 2023 hviezdili v aktuálnom rebríčku Gurmán Award. Kto kraľuje v top trojke hotelových reštaurácií?
Udeľovanie cien Gurmán Award je aktuálne jediným hodnotením gastronomických podnikov na Slovensku a tiež očakávanou udalosťou, kde sa raz do roka stretne gastrobranža. Aj tento rok sa gala večer konal v bratislavskom Carltone. Ocenenia sa udeľovali vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek.
Hodnotia už aj hostia
Aktuálny ročník Gurmán Award priniesol viaceré novinky. Jednou z najvýraznejších bolo zapojenie online hlasovania samotných hostí. Reštauráciám sa po novom udeľuje maximálne 100 bodov v štyroch kategóriách. Hodnotí sa kuchyňa (50 bodov), servis (20), vínna karta (20) a prostredie (10).
Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin. Lukáša Heska a reštaurácia ECK šéfkuchára Daniela Tilingera. Obe sú podľa hodnotiteľov Gurmána bodovo na rovnakej úrovni ako 3-vidličkové reštaurácie. Ako nováčikovia mohli však dostať maximálne 2 Zlaté vidličky, lebo 3 vidličky môže dostať len reštaurácia otvorená najmenej 18 mesiacov.
Šéfkuchár Lukáš Hesko z Irin. sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v bedekeri Gurmán jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie.
Najlepšiu hospitality majú v Mlyne 108 z Modry, kde sa o vás postarajú Otto Chrapčiak a jeho manželka Lujza Kanková.
Somelierom roka na Gurmán Award je podľa nominácie Asociácie somelierov Slovenska Eduard Hybler.
Grand Prix aj zlaté vidličky
Grand Prix v rámci ocenení Gurmán Award za celoživotné dielo dostal Ivan Vozár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky a dve dostali už zmieňované Irin, ECK a tiež prvá hotelová reštaurácia na Slovensku Palffy restaurant Art Hotela Pezinok, kde je šéfkuchárom Martin Novák. Jednu zlatú vidličku prvýkrát dostali reštaurácie Bistronomy, MenJu, OhniskO, Carnevalle, Semillon a Da Andrea.
Regióny patrili stáliciam
Najviac bodov v Bratislave získal ECK. V Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany. V Žilinskom a Banskobystrickom kraji zvíťatil iež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.
Gurmán Award každoročne vyhodnocuje najlepšie reštaurácie v troch kategóriách samostatne. V kategórii Prémiové reštaurácie zvíťazil ECK, za ním nasledovali Gašperov mlyn a Irin..
V kategórii hotelových reštaurácií dominoval Art Hotel Pezinok, 2. miesto získal Grand Hotel Kempinski High Tatras a 3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica.
Medzi tematickými reštauráciami najviac upútal IASAI food bar, na 2. mieste sa umiestnil Penzión a reštaurácia Villa Rosa a na 3. mieste Wabi Sabi.
Novinka – celkový rebríček a zelené vidličky
Novinkou tohto ročníka udeľovania cien bol celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa našich kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 25 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino.
Poradie: 1. miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin.
Druhou novinkou bolo udeľovanie prvých zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoja a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a udržateľná. Zelené vidličky dostali reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa.
Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete,“ odporúča Radoslav Nackin, organizátor Gurmán Award, gurmán a vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku. „Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá má luxusné zariadenie. Trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia.“