Hotelové akcie a eventy sú oživením nielen pre hostí, ale aj pre personál. Sú vždy iné, preto prinášajú do hotela život, aj novú klientelu. Boli sme hosťami na jednom z nich v butikovom Hoteli Hviezdoslav v Kežmarku. Témou bol – Paríž.
Tematické večere majú v historickom hoteli pod Tatrami svoju tradíciu. Riaditeľke hotela Sylvii Holopovej, bývalej pedagogičke, leží na srdci vzdelávanie. Poznávacím znamením týchto večerov je preto nielen tematické degustačné menu, ale aj edukatívna zložka. „Naším zámerom je, aby sa ľudia počas príjemného spoločenského večera dozvedeli na tému večera niečo nové, čo ešte nevedeli,” hovorí Sylvia Holopová. Témy bývajú rôzne, od histórie Kežmarku, cez kultúru, umenie, až po cestovanie po svete.
Do sveta nás zobral aj marcový večer francúzskej gastronómie a kultúry. Akciou hostí sprevádzali moderátor už roky prepojený s HoReCa branžou Richard Vrablec a moderátorka Beáta Oravcová. Špeciálne degustačné menu sprevádzal zaujímavý výklad jednotlivých chodov a párovanie s delikátnym francúzskym vínom, nechýbala ani sabráž. Atmosféru francúzskeho večera umocnili francúzske šansóny v podaní známej šansoniérky Lucie Bujnovej a klavírneho majstra Pavla Bodnára.
Francúzsky večer
Hoci zamerania tematických večerov sú vždy rôzne, francúzske večery sa každoročne opakujú. Pôvodne totiž začali v roku 2015 ako súčasť medzinárodného projektu Goût de France/Good France Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Francúzskej republiky v spolupráci so šéfkuchárom Alainom Ducassom. Počas covidu tento projekt zanikol a komisia, ktorá ho organizovala, sa rozpustila.
„Vlani som zisťovala na francúzskej ambasáde, či nebude projekt pokračovať, ale odpoveď bola nie. Tak som si povedala, že my napriek tomu budeme pokračovať a organizovať francúzske večery. Lebo Francúzsko je veľmi zaujímavá krajina a čo sa týka gastronómie je to premiant, ktorý udáva charakter a ostatným európskym krajinám. Každý rok v rámci francúzskej kuchyne propagujeme niektorý z regiónov. Je tam 26 regiónov, takže tém máme dosť pre budúce roky. Zatiaľ sme robili Provensálsko, údolie rieky Loiry, Bretónsko, vlani Alsasko. Tento rok sme sa zamerali na Paríž v spojení so šansónom, lebo idú k sebe,” uviedla Sylvia Holopová.
Mexiko, Kuba, aj pocta Gottovi či Duchoňovi
Témy večerov sú zaujímavé a kvalitne spracované, preto si našli svoju už stálu klientelu. Ku nej s tále pribúdajú noví hostia.„Organizovali sme napríklad poctu Karolovi Duchoňovi, predtým poctu Karolovi Gottovi. Bola to prekrásna akcia, ale aj veľmi náročná, lebo sme museli mať rôzne povolenia od jeho manželky. Bolo to veľmi zaujímavé, lebo moderátor Richard Vrablec bol sedem rokov Gottov manažér, čo dodalo večeru punc autentickosti,” spomína riaditeľka hotela.
Z ďalších tematických večerov vymenúva toskánsky večer, mexický a vlani bola témou Kuba. Večerom sprevádzal kubánsky spevák Lazaro, vystúpenie spojil so školou tanca. Už dlhšie žije v Bratislave a v Nitre vedie školu samby. Hovorí dobre po slovensky a podľa riaditeľky hotela vie vytvoriť úžasnú atmosféru. Po prvý krát bola vtedy súčasťou večera majestátna ohňová šou, z ktorej boli hostia nadšení. Tento rok chystajú Karibik, sprievať príde opäť Kubánec Lazaro.
Aký je ekonomický prínos takýchto večerov, spýtali sme sa riaditeľky hotela. „Žijeme v regióne kde nemôžeme dávať príliš vysoké vstupné. Takže musíme všetko napasovať tak, aby sme zaplatili kvalitné suroviny, dobrých umelcov a mali z toho aj nejaký minimálny zisk. Robíme to aj preto, lebo sa snažíme prinášať kultúru z väčších miest do nášho malého mesta a tak umožniť aj občanom Kežmarku zažiť kvalitných umelcov.”
Najbližšie čaká ubytovaných aj miestnych hostí Hotela Hviezdoslav koncom mája slovenská vínna cesta. Budú sa na nej prezentovať 4-5 najlepší vinári Slovenska. Hostia budú mať možnosť degustovať ich vína, aj si ich zakúpiť. Tentoraz prekvapí večer v ľudovom štýle s folklórnou hudbou, vystúpenie ľudovej umeleckej skupiny a slovenská kuchyňa.