Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Turizmus v digitalizácii zaostáva, nové ministerstvo to chce zmeniť
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > Turizmus v digitalizácii zaostáva, nové ministerstvo to chce zmeniť
AktualityCestovný ruch

Turizmus v digitalizácii zaostáva, nové ministerstvo to chce zmeniť

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 28. marca 2024
3 min. čítania
Foto: ZCR SR
Zdieľať


Turizmus na Slovensku v digitalizácii zaostáva za zahraničím, preto je práve táto problematika v hľadáčiku nového ministerstva cestovného ruchu s športu. Ďalšou témou je pretrvávanie nedostatku pracovnej sily.

E-visitor aj databáza atrakcií

Čo konkrétne digitalizovaný turizmus znamená? Ako odznelo 26. marca po valnom zhromaždení Zväzu cestovného ruchu, na ktorom sa zúčastnilo aj vedenie nového ministerstva, je to napríklad projekt e-visitor. O ňom hovorila už vláda Ľudovíta Odóra. Ministerstvo cestovného ruchu a športu považuje túto tému za mimoriadne dôležitú.

- Inzercia-
Ad image

Znamená okrem iného zdigitalizovanie evidencie návštevníkov ubytovacích zariadení – má byť realizovaná on-line, čo o.i. znamená, že dáta o ubytovaných návštevníkoch budú zbierané v reálnom čase – odkiaĺ k nám prichádzajú, koľko sa zdržia atď. Okrem toho, že by sa tak malo potlačiť ubytovanie „načierno“ môžu dáta využiť pri svojej komunikácii a tvorbe produktov regionálne organizácie cestovného ruchu ale aj štátna agentúra Slovakia Travel, ktorá propaguje Slovensko v zahraničí. Napríklad na to, aby efektívne nastavila svoje marketingové kampane.

- Inzercia-
Ad image

Ďalším v projektov digitalizácie je podľa ministra Dušana Keketiho pasportizácia „bodov záujmu“, teda turistických atrakcií a miest, ktoré stoja za návštevu. Vzniknúť by mala ich databáza a mali v budúcnosti nachádzať na jednej platforme. Tú by mohli využívať napríklad cestovné kancelárie, ktoré k nám dovážajú turistov ale vlastne všetci, ktorí v turizme pracujú.
Do pasportizácie by sa mali zapojiť aj oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu, keďže tie
najlepšie vedia o tom, čo je na ich území zaujímavé a tak podporiť turizmus vo svojom regióne.

Tretie krajiny ako šanca

Druhou veľkou témou, o ktorej hovoril štátny tajomník ministerstva Marek Harbuľák je pretrvávajúci nedostatok pracovných síl v cestovnom ruchu. Stále sú ich neobsadené tisíce a to najmä v hotelierstve a v gastronómii.

- Inzercia -
Ad image

Ministerstvo chce spolupracovať s ministerstvom práce a sociálnych vecí aby sa zjednodušovali podmienky pre zamestnávanie pracovníkov z tretích krajín. Podľa M. Harbuľáka tu sa žiada aj väčšia aktivita zamestnávateľov – hotelov a reštaurácií. Tie totiž neobsadené pozície väčšinou nenahlasujú do existujúceho systému nedostatkových povolaní. Preto štát horeca segment nepovažuje za brandžu, kde treba zjednodušovať podmienky pre zamestnávanie občanov z krajín mino EÚ.


„Budú sa tomu musieť začať venovať aj keď je to pre nich možno administratívna záťaž, ak sa niečo má v tomto smere pohnúť. Nielen inzerovať voľné miesta na Profesii,“ konštatoval M. Harbuľák. Keďže práca v cestovnom ruchu je špecifická, chceme získavať pracovníkov z krajín, kde je turizmus rozvinutý a títo ľudia majú s prácou v ňom skúsenosti. Či pre nich môže byť Slovensko atraktívne, závisí podľa Mareka Harbuľáka od podmienok, ktoré im ponúknu konkrétni zamestnávatelia. „Ľudia z tzv. tretích krajín už v slovenskych hoteloch a reštauráciách pracujú a skúsenosti s nimi sú výborné,“ uzatvára M. Harbuľák.

Mohlo by sa vám páčiť

Incoming alebo ako dostať turistov na Slovensko
Hotelov s históriou pribúda
Gurmán Award 2024: Najlepšie hotelové reštaurácie sú v Tatrách
Osobnosťou cestovného ruchu sa stal Norbert Frank
Nové lety z Bratislavy
OZNAČENÉ:cestovný ruche-visitorKeketiMarek Harbuľákministerstvo cestovného ruchu a športuSlovakia Travel
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Akadémia hoteliera Akadémia hoteliera priniesla netradičné témy a bohatú účasť
Nasledujúci článok Najkvalitnejšie medy na svete má Slovensko
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

AktualityRegióny

Novinka v Nízkych Tatrách – turistika so sprievodcom

TS
TS
8. augusta 2025
Hotelieri hodnotia prvú polovicu leta 2025
Pridajte sa k hotelom, ktoré odmietajú krutý chov rýchlokurčiat
Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
Letná sezóna 2025: Návštevnosť rastie, no výzvy pretrvávajú
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta