Maslová vianočka s mandľami a brusnicami
Hoci sme ju zaradili až medzi dezerty, VIANOČKA je v už podľa názvu symbolom Vianoc a obľúbenými vianočnými raňajkami.
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
150 ml plnotučného mlieka
120 g masla
100 g lúpaných mandlí
2 hrste sušených brusníc
3 lyžice rumu (nemusí byť)
1 vajce + 3 žĺtky
vanilkový cukor
necelá kocka droždia (¾)
kôra z ½ bio citróna
štipka soli, štipka muškátového kvetu
Brusnice prepláchneme horúcou vodou, scedíme, zalejeme rumom a necháme napučať. Z droždia, cukru a polovice vlažného mlieka pripravíme kvások. Do veľkej misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a koreniny. Prilejeme kvások, mlieko, v ktorom sme rozmiešali žĺtky, a premiešame. Prilejeme rozpustené maslo a vypracujeme na hladké nelepivé cesto, zakryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť. Počas kysnutia raz-dva razy premiešame, aby sme vytlačili vzduch.
Nakysnuté cesto dáme na dosku a zapracujeme doň brusnice a väčšiu časť nasekaných mandlí. Potom rozdelíme na 9 rovnakých dielov a každý kus vyvaľkáme na hrubší valček – pruh cca 30 cm dlhý.
Najskôr spletieme 4 pruhy na spodnú časť, potom 3 na strednú časť a nakoniec 2 pruhy na vrchnú časť. Konce vždy zahneme pod spodok vianočky. Vianočku potrieme vajíčkom a posypeme nasekanými mandľami. Na vrchu zapichneme 3 drevené ihlice, ktoré nám pomôžu udržať tvar vianočky. Necháme vykysnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme asi 20 minút. Potom teplotu znížime na cca 160 °C a dopečieme do zlatista. Vyberieme ihlice a necháme na mriežke vychladnúť. Pred podávaním pocukrujeme.
Štedrák
Koniec dobrý, všetko dobré… Ak ste ho ešte nerobili, vyskúšajte bohatý a sýty koláč štedrák z tradičných slovenských surovín – maku, orechov a tvarohu.
500 g polohrubej múky
300 ml mlieka
80 g škvarenej masti
100 g cukru
žĺtok
vanilkový cukor
kocka droždia
citrón (na kôru)
vajce na potretie
štipka soli
Orechová náplň: 150 g vlašských orechov + 120 g cukru krupica
Maková náplň: 150 g mletého maku + 120 g cukru krupica + 150 g mlieka + štipka mletej škorice
Lekvárová náplň: 150 g slivkového lekváru + 50 g cukru krupica alebo podľa chuti + štipka mletej škorice + rum podľa chuti
Tvarohová náplň: 250 g mäkkého tvarohu + 100 g cukru krupica + 20 g vanilkového pudingového prášku + zrnká z čerstvej vanilky + 1 vajce + 1 citrón na kôru
Do veľkej misy dáme štipku soli, potom pridáme preosiatu múku, cukor, žĺtok, rozpustenú masť, vanilkový cukor, časť mlieka, vykysnutý kvások a za postupného prilievania mlieka vypracujeme cesto. Cesto je polotuhé, mäkkej konzistencie, na povrchu hladké a lesklé. Zľahka ho posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvážime na 5 dielov a každý diel vyvaľkáme natenko. Plech na pečenie si potrieme masťou.
Vymiešame mäkký tvaroh s cukrom, pridáme citrónovú kôru, vajcia, pudingový prášok, zrnká čerstvej vanilky a všetko dobre vymiešame.
Slivkový lekvár dáme do kastrólika, ochutíme ho cukrom, škoricou, rumom a dobre premiešame.
Do kastrólika dáme mletý mak, pridáme mlieko, cukor, mletú škoricu a varíme do zhustnutia. Pred použitím necháme náplň vychladnúť.
Z vody a cukru si uvaríme sirup, do ktorého nasypeme mleté orechy a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
Na plech položíme okrúhlu tortovú formu. Každý diel vykysnutého cesta vyvaľkáme do kruhu, ak je to možné, rovnakej veľkosti ako je forma. Do formy položíme vyvaľkaný diel cesta, na ktorý cukrárskym vrecúškom nanesieme orechovú náplň. Starostlivo ju nanášame aj na okraj koláča. Na ňu položíme druhý vytvarovaný diel cesta a upravíme do formy. Nasleduje maková náplň. Na ňu opäť umiestnime vyvaľkaný diel cesta. Každé cesto musíme rovnomerne rozložiť, aby mal koláč správny tvar aj po upečení. Nasleduje tvarohová náplň a opäť ju zakryjeme plátom cesta. Nakoniec nanesieme na povrch slivkovú náplň. Posledné cesto rozdelíme na 10 dielov a z nich vyvaľkáme valčeky. Musia byť rovnako hrubé, pretože nimi vytvoríme na náplni dekoračnú mriežku. Takto zostavený koláč necháme prikrytý vykysnúť asi 45 minút.
Vykysnutý štedrák potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 165 °C asi 45 – 50 minút. Čas pečenia závisí od výšky koláča a tiež od spotrebiča.
Skvelé vianočné recepty nájdete v kuchárskej knihe
Vojto Artz: Dokonalé Vianoce.
Foto: Dušan Křístek