Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Zákulisie raňajkovej scény
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Zákulisie raňajkovej scény
GastroKoncepty

Zákulisie raňajkovej scény

Lea Lisá
Lea Lisá
Uverejnené: 15. júna 2023
9 min. čítania
Zdieľať

Ako vyzerajú TOP raňajky?

V súčasnosti na Slovensku neexistuje odborné hodnotenie ubytovacích zariadení. Posledným relevantným rebríčkom bolo hodnotenie Trend Top reštaurácie, hotely a penzióny. Jeho dušou bola roky dopisovateľka našej redakcie Jarmila Horváthová. Jej skúsenosti a kritické body sa však hodia aj dnes.

„Raňajky boli vždy dôležitou kategóriou aj z hľadiska odborného hodnotenia hotela,“ hovorí J. Horváthová. Požiadavky, prirodzene, závisia od kategórie jednotlivých zariadení. „Čo sa akceptuje v rodinnom penzióne, či trojhviezdičkovom hoteli, neobstojí  pri hoteli s najvyššími ambíciami,“ hovorí Jarmila Horváthová. Vo všeobecnosti platí, že dôležitá je nielen ponuka, ale aj prostredie raňajok a tiež aktívny prístup raňajkového personálu. Či sa o hosťa zaujíma a je mu nápomocný, alebo či hosť musí „striehnuť“, kým sa niekto objaví. V posledných rokoch sa tiež vo zvýšenej miere sledovalo, ako hotel minimalizuje odpad. Na raňajky už nepatria jednorazové balenia pre potraviny ako napríklad džemy, nátierky, medy, jogurty, maslo. Servírujú sa v pohároch, v miskách, v nádobách. Veľkým plusom sú aj jednoduché domáce koláče namiesto zmrazených dopekaných polotovarov, celkovo domáce produkty sa cenia viac, ako kupované.“

- Inzercia-
Ad image

Raňajky by sa mali podávať minimálne tri hodiny (zvyčajne od 7. do 10. hodiny), v upratanej reštaurácii s raňajkovým prestieraním. Pri skorších raňajkách sa v hoteloch vyššej kategórie pri skoršom check-oute očakáva balíček na cestu. Iný variant je zľava z ubytovania, ak sú raňajky súčasťou ceny.

Pri vyššom medzinárodnom štandarde hotelov bývajú na stole aspoň dva druhy príboru, pohár na nápoj, šálka na kávu alebo čaj, tanierik na pečivo s nožom na maslo pri ľavej ruke, úplne čisté obrusy a látkové obrúsky. Takýto hotel by mal mať v ponuke minimálne tri druhy 100 %-ných džúsov, prípadne čistých ovocných alebo zeleninových štiav, viac druhov chleba a pečiva vrátane celozrnného, aspoň tri druhy sladkého pečiva, pričom o vašej prestíži vždy viac prezradí vlastné jednoduché pečivo či koláč, ako mrazené dopekané.

Ak chcete byť TOP…

Hotel, ktorý má ambíciu spĺňať najvyššie požiadavky na kvalitu by mal mať v ponuke široký výber ovocia, aspoň dva druhy jogurtov, aspoň tri druhy cereálií vrátane prírodných vločiek. Studený a teplý bufet musí byť v perfektnom stave počas celého času podávania raňajok, už poloprázdna misa sa sem nehodí. Hosť uvíta špecialitu, ktorá sa pripravuje priamo pred zrakmi hostí.

- Inzercia -
Ad image

Súčasťou TOP raňajok je kvalitné espresso, v ponuke by malo byť viac druhov kávy, vrátane kapučína a bezkofeínovej kávy. V luxusných hoteloch sa očakáva  room service (minimálne 18 hodín denne), pričom použitý riad sa na chodbe nesmie nachádzať viac ako dve hodiny. Aj v zariadeniach stredného štandardu, ktoré ašpirujú na TOP raňajky, by mal byť raňajkový výber aspoň zo šiestich jedál. Za veľmi nízky štandard sa považuje sortiment základných potravín alebo výber z dopredu definovaného jedného až piatich menu, čas podávania raňajok dve hodiny a menej a znečistená miestnosť, či miestnosť so stopami pachu po fajčení.

A ktoré slovenské zariadenia považuje bývalá hodnotiteľka za „hviezdy“ raňajok? „Nadštandardné raňajky dostane hosť určite v Hoteli Lomnica, Hoteli Zelená Lagúna aj v Hoteli Karpatia v Humennom, v Palace Art Hoteli Pezinok, v Grandhoteli Bachledka Strachan, ale aj v Penzióne Strachan, kde nechýbajú ani bublinky. Veľmi dobré raňajky som zažila vždy v hoteloch TMR. Príjemným prekvapením bol aj bohatý raňajkový balíček penziónu Sabat v Spišskej Sobote, dva rôzne bohato obložené rožky, jablko, sladkosť a džús,“ spomína vlastné skúsenosti J. Horváthová a dodáva: „Na druhej strane sa mi párkrát stalo, že v hoteli so špičkovou reštauráciou ma prekvapili úplne jednoduché raňajky len s nutným štandardom, tzv. povinná jazda.“

Predchádzajúca stránka123

Mohlo by sa vám páčiť

Ideme sa „najesť”, alebo si chceme užiť kulinársky zážitok?
V LadyChef v Poprade opäť zahviezdila svetová šéfkuchárska celebrita
Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko
Môže mať úspech reštaurácia, kde si jedlo sami navaríte?
Máte svoje obľúbené víno? Dajte mu hlas v súťaži a vyhrajte ho!
OZNAČENÉ:hotelové raňajky
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Lea Lisá
Autorka je externá spolupracovníčka redakcie.
Predchádzajúci článok Hotelový komplex Gréta Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
Nasledujúci článok Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posledných 7 dní

OsobnostiRozhovory

Matej Matejka, APLEND: Hotelov na predaj/prenájom je veľa

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
22. júna 2025
EXPO 2025 OSAKA: Slovenská expozícia prilákala už milión návštevníkov
Elegancia v pohári – to sú TOP koktaily roku 2025
Mário Bajs: Som VYJEDNÁVAČ
Leto s deťmi aj bez. Ponuka nielen pre rodiny
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta