Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Koncepty > Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
GastroKonceptyTrendy

Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám

Vlado Morochovič
Vlado Morochovič
Uverejnené: 30. novembra 2023
8 min. čítania
Zdieľať

Zima bola vždy obdobím pokoja, oddychu, ľudia prirodzene utlmovali svoje činnosti a s pribúdajúcimi dlhými večermi sa čoraz viac tešili zo spoločných stretnutí pri dobrom jedle.

Hoci je obdobie zimných mesiacov pokojným a oddychovým, je bohaté na gastronomické tradície. Zima sa vždy v histórii nášho národa delila na dve obdobia – čas pred sviatkami a po nich. Tomu zodpovedala aj kuchyňa a stravovacie zvyklosti Slovákov. Nik sa v minulosti do Kračúna – a po príchode kresťanstva do Božieho narodenia – neprejedal. Jedlo a žilo sa skromne a s pokorou, aby ostalo na druhú fázu zimy. Tam bolo treba aj osláviť v pohanskom období návrat slnka Slnovrat a v kresťanstve príchod Spasiteľa. Potom si už ľudia viac dopriali „silnejších“ fašiangových jedál. Aká je dnes zimná slovenská kuchyňa?

- Inzercia-
Ad image

Späť ku tradíciám – aj v kuchyni

Posledné roky badáme návrat k tradíciám v každom ohľade. Ako módou folklórnych motívov, návratom ku kultúrnym tradíciám regiónov, tak aj v gastronómii. Možno práve dnes je vhodný čas vrátiť sa aj k zvyklostiam, ktoré stáročia fungovali. Samozrejme si myslím, že raz za čas nie je zlé dopriať si chuť sveta, ale podľa hesla – „cudzie objavuj a nehaň, domáce si váž, zveľaďuj a zachovávaj“.

Čo by teda malo u nás v zime na tanieri dominovať?

Foto: Unsplash

Určite zelenina čerstvá aj sterilizovaná. Zimná slovenská kuchyňa, to je predovšetkým kyslá kapusta a zimné druhy kapusty. Ďalej kel, ľadový šalát, cvikla a čierna reďkovka, čerstvý zázvor a cesnak, čerstvá koreňová zelenina každého druhu pretrvá z jesene. Na rad prichádzajú zimné odrody zemiakov a všetky druhy sterilizovaného ovocia a zeleniny. Uhorky, hrášok, mrkva, kukurica, fazuľa, cvikla, chren, cibuľka, špargľa, kapia, paradajky v rôznych formách atď.

- Inzercia -
Ad image

Zo syrov sú to tvrdšie druhy, ako ementál, eidam a čedar plus tofu syry s rôznymi príchuťami.

Obilniny a strukoviny v zime zastupujú krúpy, ovos, cícer, fazuľa, hrach, šošovica – robia sa z nich kaše a prívarky. Hojne sa využívajú všetky semienka – tekvicové, ľanové, slnečnicové, sezamové a podobne.

Foto: (c) Dušan Křístek

Všeobecne zimná slovenská kuchyňa častejšie využíva do jedálnych lístkov lokálne suroviny a jedlá z nich.

S lahodnou chuťou prichádzajú rôzne druhy medov a orechov, vynikajúce sú vo vzájomnej kombinácii. K lieskovcom ide lesný med, vlašské orechy si sadnú s lúčnym medom. Ďalšie kombinácie sú borovicový med a pekanové orechy aj agátový med a para orechy.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Celosvetové finále Bocuse d’Or – tentokrát aj so slovenským tímom!
Leto na tanieri je karnevalom chutí, farieb a vôní
Prestieranie a 5 štýlov, ktoré by ste mali ovládať
Predaj noviniek ako zábavný tímový projekt, aktívnych nápadito odmeňte
Gurmán Award 2024: Najlepšie hotelové reštaurácie sú v Tatrách
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vlado Morochovič
V gastrobranži platí, že každý úspešný šéfkuchár je v niečom konkrétnom dobrý – ba najlepší. Ak ste to náhodou nevedeli, tak od dnes poznáte najlepšieho tovaroznalca na Slovensku! Vlado vám poradí, ako najlepšie využiť suroviny, čo svedčí o ich (ne)kvalite a čím môžete obohatiť jedálny lístok v jednotlivých obdobiach roka. S láskou a zanietením rozpráva dopodrobna o každej surovine a my veríme, že túto lásku a rešpekt k nim prenesie aj na vás.
Predchádzajúci článok Peter Mudrý Peter Mudrý: Čo ma posúva ako hoteliera
Nasledujúci článok Lyžovačka začína rekordnou porciou zjazdoviek
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta