Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Zimný festival jedla 2023
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Zimný festival jedla 2023
Gastro

Zimný festival jedla 2023

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 1. novembra 2022
6 min. čítania
Illustračná snímka Pexels.com
Zdieľať

Slovenskí gurmáni sa už po desiaty raz tešia na zimné gastronomické dobrodružstvo.

Už 10. ročník Zimného festivalu jedla z celého Slovenska organizuje bedeker Gurmán na Slovensku. O popularite akcie vo svete gurmánov svedčí nielen jeho desaťročná história, ale aj každoročne narastajúci počet prihlásených reštaurácií. Tento rok ich je rekordných 40. Sú medzi nimi viaceré nové „tváre“ – či už novovzniknuté reštaurácie, alebo mladí nadaní šéfkuchári.

- Inzercia-
Ad image

Na koho sa môžete tešiť?

Na bohaté menu a pestrú škálu rôznorodých chutí od hviezdnych stálic slovenskej gastronomickej scény ako sú UFO, Gašperov mlyn, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Hotel Slávia, či Albrecht.

- Inzercia -
Ad image

Mnohé z nich mávajú vypredané termíny v rekordne krátkom čase a tak ak budete otáľať s rezerváciou, môžete odísť na prázdno.

Rezervovať termín si môžete tu: https://www.zimnyfestivaljedla.sk/?page=kupit_degustaciu

Degustačné menu si môžete vychutnať aj na ďalších osvedčených gurmánskych adresách –  Carnevalle, Au Cafe, Nostalgie, Villa Rosa, Ohnisko, Chateau Gbeľany, Hotel Hviezdoslav, Zylinder…

Ak vás zaujímajú nováčikovia, a tých je tento rok naozaj veľa, vyskúšajte bratislavské reštaurácie Bubbles, Duetto alebo veľmi ambiciózny projekt Bistronomy. Z Dunajskej Stredy je nováčikom Lokál Bistro, z Nitrianskeho kraja Terra Jasová a Áčko Šurany, zo Žiliny Olivia´s.

Z Popradu sa zapojila 2 Zlatými vidličkami ocenená reštaurácia Gaba Kocáka Doma u nás, z Prešova Poetika Bistro a z Halíča Zámok Galícia Nueva.

K nováčikom nielen zimného festivalu, ale aj bratislavskej gastronomickej scény patrí aj nedávno otvorená reštaurácia MENJU šéfkuchárov Martina Korbeliča a Tomáša Siku v hoteli Aston, kde bude 20. januára prebiehať aj Otváracia večera ZFJ.

NOVINKOU je Jolly Jocker v podobe prestížnej reštaurácie z Rakúska TRIAD oceňovaného šéfkuchára  Uwe  Machreicha.

Hlavnými partnermi ZFJ 2023 sú spoločnosť KON – RAD s.r.o., dodávateľ svetoznámych vôd S.Pellegrino a Acqua Panna, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu, hlavnými mediálnymi partnermi sú RTVS a FUN rádio. Medzi ďalších dlhoročných mediálnych parterov patrí aj Hotelier.sk, kde sa môžete tešiť na ďalšie reportáže a články z gurmánskeho festivalu.

 

 

Rado Nackin: Ochutnať festivalové menu sa oplatí, lebo každý sa chce pochváliť tým najlepším

Organizátorom Zimného festivalu jedál je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické  akcie na Slovensku, ako sú Gastronomy Slovakia, Thuries Academy, Školy varenia pre        gurmánov vo Svätom Jure, či Gurman Awards, je autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku.  

 

Ako si objednať degustáciu?

Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť si pozrie zoznam reštaurácií a ich festivalové menu pozostávajúce z 3 – 4 jedál, 2 dcl vína a minerálnej vody. Zarezervuje si to, ktoré ho najviac osloví.

V akých cenových reláciách sa pohybuje ponuka?

Trojchodové menu vo všetkých reštauráciách stojí 25 alebo 29 €. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú 4-chodové menu, ktoré stojí 45 €. Počty miest v každej reštaurácii sú rôzne a nie sú k dispozícii každý deň, preto si degustáciu treba rezervovať v predstihu. Verte mi, oplatí sa to. Menu sú výnimočné a každá reštaurácia sa chce pochváliť tým svojím.

Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?

Áno, vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30 percent. V zahraničí ide skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, tam príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a akcia je spojená aj s festivalom na pláži, akýmsi nonstop piknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 – 7 000 hostí, čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 60 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 10 až 14 percent.

V minulosti premával v rámci festivalu gastrobus, vďaka ktorému mohli účastníci ochutnávať jedlá vo viacerých mestách Slovenska. Pripravujete aj tohto roku novinky?

Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom návod, ako si môžu urobiť aj sami gurmánsky výlet po zaujímavých reštauráciách. Pre ročník 2023 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom, šéfkuchárom reštaurácie UFO a Kuchárom roka 2020 na Slovensku. Pripravujeme ešte jeden takýchto výnimočný kurz. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí, viac informácií o ňom nájdete tu: https://www.zimnyfestivaljedla.sk/?page=sprievodne_akcie

A na záver, dovoľte pár osobných otázok. Ako je to s vami a gastronómiou? Patríte medzi gurmánov alebo preferujete populárny zdravý životný štýl? Ktorú kuchyňu uprednostňujete?

Ja som bol vychovaný od malička tak, že čo mama alebo babka navarili, tak sme to zjedli. Nikto sa nás na nič nepýtal a ani sme moc na výber nemali… J Varili nám skutočne všetko a preto som si na jedlá privykal postupne, moja mama vo mne vypestovala úctu a rešpekt ku každému jedlu, surovine, či zvieraťu. Nič u nás nesmelo vyjsť nazmar. Môj stravovací štýl je jednoduchý – jem všetko s mierou a rozumom. Nič netreba preháňať a mám pocit, že ľudia sa v posledných rokoch celkom zbláznili a nechajú sa nachytať všelijakými poradcami, že toto nesmiete a tamto je nezdravé. Veď v Amerike boli slanina a vajcia 20 rokov zaradené medzi zdraviu nebezpečné potraviny. A potom ich, naopak, začali ľuďom odporúčať, že sú zdravé. Ja rád ochutnávam neznáme a nové jedlá a suroviny všade, kam cestujem. Obzvlášť rád mám stredomorskú kuchyňu, japonskú a indickú, pretože východné kultúry už pred tisícimi rokmi vedeli, čo je dobré s čím kombinovať a čo prospeje organizmu.

Zdroj: ZFJ

Mohlo by sa vám páčiť

Vianoce s profi-receptami
Otvorený deň Akadémie hoteliera prináša inšpirácie, novinky a stretnutia
Nesmrteľný TATARÁK. Pompéznosť jedla zavŕšte pri zákazníkovom stole namiešaním na mieru
Francúzov nadchli bryndzové halušky, tvrdí šéfkuchár Vlado Morochovič
Erasmus a duálne vzdelávanie formujú ďalšiu generáciu hotelierov
OZNAČENÉ:festivalfestival jedla
ZDROJE:Zimný festival jedla
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Raňajky po celý deň
Nasledujúci článok Kurz varenia s Ľubom Herkom – STEAKY
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta