Zimný festival jedla 2025, ktorý prebiehal od 11. januára do 23. februára, sa stal historicky najúspešnejším. Prilákal rekordných 8 935 hostí, pričom tržby vzrástli o 29,7 %. Tento obľúbený gastronomický sviatok ponúkol milovníkom jedla špeciálne menu v 53 top reštauráciách na Slovensku, vybraných renomovaným bedekerom Gurmán na Slovensku.
Rekordný ročník
Zimný festival jedla 2025 dosiahol historické rekordy a potvrdil svoju rastúcu popularitu:
- Najvyšší počet zapojených reštaurácií: 53
- Nárast rezervácií: +22 % oproti roku 2024
- Zvýšenie tržieb: +29,7 %
- Rekordná návštevnosť: 8 935 hostí
Výber 53 top reštaurácií z celého Slovenska potvrdil, že slovenská gastronómia ponúka vysokokvalitné kulinárske zážitky. Cieľom festivalu nebolo len prekonať rekordy, ale predovšetkým ukázať bohatstvo a rozmanitosť slovenskej kuchyne. Preto sa do festivalu zapojili tie najlepšie podniky, ktoré ponúkajú jedinečné chute a profesionálny servis.


Pozitívne ohlasy hostí a odborníkov
Zimný festival jedla 2025 získal nadšené reakcie od gurmánov aj odborníkov. Návštevníci si pochvaľovali pestrú ponuku festivalových menu a vysokú úroveň služieb. Okrem toho mnohí ocenili aj príležitosť objaviť nové gastronomické koncepty. Prostredníctvom online rezervačného systému bolo uskutočnených 4 684 rezervácií, čo svedčí o rastúcom záujme o kvalitné gastronomické podujatia.
Organizátori vyjadrili veľkú vďaku všetkým zúčastneným reštauráciám aj hosťom: „Vďaka vám bol tento ročník nezabudnuteľným a plným výnimočných gurmánskych zážitkov. Preto veríme, že aj ďalšie ročníky prinesú rovnako skvelé momenty. “Vďaka patrí aj partnerom podujatia, ako aj mediálnym partnerom za ich podporu a poskytnutie mediálneho priestoru navyše,“ uviedol riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavným partnermi boli SLOVAKIA TRAVEL a KON-RAD, s. r. o., ktorý festival podporil cez svoje značky San Pellegrino a Champagne Laurent-Perrierpartnermi. Ďalej festival podporili BAVARIA TT, Prémiový pivovar ERB a Lunter. Hlavní mediálni partneri boli Fun Rádio a Startitup, medzi ďalších partnerov patrili Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka, Pravda a Hotelovo.


Nováčikovia festivalu zabodovali
Tento ročník priniesol viacero nových reštaurácií, ktoré oslovili gurmánov svojimi kreatívnymi menu. Medzi nováčikov, ktorí si získali priazeň návštevníkov, patria:
- Reštaurácia KLÁRA
- GOYA vitality
- Hotel Voderady
- MOOZI creative asian cuisine Michala Konráda
- Bistro Ferdinand
- Plzenská Hodovňa Malacky
- Penzión Rosel Nové Zámky
- Terra Jasová
- SLOWENSKA Starý Smokovec
- Villa Sandy Košice
Výrazný úspech hotelových reštaurácií

Okrem klasických reštaurácií zaujali aj hotelové podniky, ktoré ponúkli nielen vynikajúcu kuchyňu, ale aj jedinečnú atmosféru.
- Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica ***** (Tatranská Lomnica)
- Reštaurácia CLOUD – Hotel DoubleTree by Hilton (Bratislava)
- Boutique Hotel Pri Mlyne (Lozorno)
- Grand Hotel Permon**** (Podbanské)
- Hotel Siglisberg****(Štiavnické Bane)
- Hotel Elizabeth**** (Trenčín)
- Francúzska reštaurácia – Hotel Devín**** (Bratislava)
- Reštaurácia Belene – Chateau Gbeľany****
Jolly Joker a 3x NAJ
Novinka z minulého roka sa osvedčila, a preto sa prestížna 2-michelinská reštaurácia Platán šéfkuchára Ištvána Péštiho z Maďarska opäť zapojila so svojim BISZTRÓ PLATÁN.
Najobľúbenejšie festivalové menu podľa hostí
Východné Slovensko:
- OhniskO fire dining & brew bar, Košice
- Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica*****, Vysoké Tatry
- SEVEN Restaurant Café, VILLA SANDY, Košice
Stredné Slovensko:
- Afrodita, Kaštieľ Čereňany
- Lovecký zámoček Antonstál, Nemšová
- Semillon – Vinárstvo Predium, Vráble
Západné Slovensko:
- UFO watch.taste.groove
- Mlyn 108, Modra
- Reštaurácia Klára – GOYA Vitality Hotel, Kaštieľ Voderady
Najvyšší počet realizovaných degustácií premiérovo dosiahla reštaurácia Lovecký zámoček Antonstál so šéfkuchárom Michalom Škorcom.
Reštaurácia, ktorá najviac prekvapila na ZFJ 2025: Reštaurácia Klára, GOAY Vitality Hotel, Kaštieľ Voderady pod vedením výborného kuchára Petra Bracha.
Menu, ktoré najviac upútali nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – UFO watch.taste.groove a SEMILLON Vráble.
Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2025 najviac prekvapili Peter Bracho z GOYA Vitality rezortu vo Voderadoch, Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava a Matej Vilem z reštaurácie Pri Mlyne Lozorno.
Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2025 stali:
Chute regiónov:
- Zubáč zo Stupavy, petržlen, náš kefír, jablko, chren, kôpor- GOYA Vitality Hotel Voderady
- Domáce ravioli, omáčka z rakov, pohánka, parmezán – Hotel Elizabeth, Trenčín
- Boršč 2025 – grilované kačacie prsia, fermentovaná štava z červenej repy, chips z kyslej smotany a hubová gyoza s cesnakom a kôprom – OHNISKO FIRE DINING & BREW BAR, Košice
Ikonické jedlo
- Kačka – gyosa – Semillon, Vráble
- Sumec, zeler, kaleráb, šošovica – BUBBLES Ponton, Bratislava
- Kačacie stehná, kapustové cestoviny, dule – Platán Bistro, Tata
Kuchárova voľba:
- Slanina, daikon reďkovka marinovaná v kombu a kaviár z marakuje – Mlyn 108
- Tartar trilógia 2025 bažant, tvarôžky, jeseter- Lovecký Zámoček Antonstál
- Kačica, mrkva – VILLA SANDY, Košice
- Mini wagyu burger, tekvicová žemľa, domáci kečup – CARNEVALLE Bratislava
Dezert festivalu:
- Biela čokoláda, tekvica, rakytník, červený pomaranč – UFO Bratislava
- Krémová čokoláda, verjus, višňa, lieskovce, baileys – Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica
Zimný festival jedla 2025 pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku – lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska