Od najvyššieho šéfa slovenských šéfkuchárov Vojta Artza čakáte určite skvelé a overené vianočné recepty… Dočkáte sa aj tých. Ako inak však začať Vianoce v kuchyni, ako prípravou punčov a vajcového koňaku?
Najlepší vaječný koňak
Na 1 liter potrebujete:
500 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
300 – 350 g krupicového cukru
5 žĺtkov
75 ml tmavého rumu
75 ml brandy
½ vanilkového struku
V kastróliku spolu krátko povaríme kondenzované mlieko, cukor a vanilkový struk (semienka aj struk). Necháme čiastočne vychladnúť a struk vyberieme. Pripravíme vodný kúpeľ – kastról s troškou vody a misu tak, aby sa misa nedotýkala vody. Do misy dáme žĺtky, pridáme mliečnu zmes a šľaháme nad parou do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame oba druhy alkoholu a nalejeme do fliaš. Uchovávame v chladničke.
Štedrovečerné varené víno
Na 1,5 litra potrebujete:
1 l bieleho vína
1 dl jablčného sirupu
3 dl jablkového džúsu alebo šťavy
4 jablká
1 pomaranč
1 celá škorica
klinčeky
šťava z 1 citróna
Víno, sirup, jablkový džús, citrónovú šťavu, škoricu a klinčeky dáme variť. Zohrievame tiahnutím asi 20 minút, potom pridáme nakrájané jabĺčka a ešte 10 minút zohrievame. Do hotového vína pridáme na kolieska nakrájaný pomaranč a prelejeme do sklenenej misy. Pijeme horúce.
VOJTOV TIP: Do vína môžete pridať aj iné ovocie alebo kúsok nasekaného čerstvého ďumbiera (zázvoru).
Horúci zázvorový nápoj s ovocím
Na 4 poháre potrebujete:
500 ml jablkového džúsu
3 cm čerstvého zázvoru alebo zázvorový čaj
50 ml kubánskeho rumu alebo calvadosu
hrsť čerstvého nakrájaného ovocia (jablko, mango…)
V kastróliku necháme zovrieť jablkový džús a zalejeme ním nakrájaný zázvor alebo vrecko zázvorového čaju. Necháme 5 minút lúhovať. Čaj vyberieme a pridáme rum či calvados a nakrájané ovocie.