Viac ako hotelierka je Silvia Manduľáková verejnosti známa ako držiteľka ocenenia Absolútna Slovenka roka 2023 za dlhoročnú podporu technického vzdelávania detí na Slovensku. Vyštudovaná pedagogička teda okrem vlastného Hotela Zelená Lagúna na brehu Veľkej Domaše riadi aj neziskovú organizáciu Eductech, ktorú založila. Koncom roka 2023 prevzala tiež ocenenie za prínos v oblasti hotelierstva a gastronómie, podporu talentov a odborného vzdelávania, udeľované pri príležitosti 30. výročia založenia AHRS. Najnovšie k jej aktivitám pribudol päťhektárový vinohrad v Tokaji s ročnou produkciou 8-10 tisíc fliaš vína. Nás zaujímalo, čo ju posúva v jej hotelovom svete…
Pozícia hotelierky vo výkonnej pozícií a vnímanie spolumajiteľky hotela je v istých témach rozdielna. Smerovanie hotelového manažmentu je o sledovaní investícií a jej návratnosti. Práve tam začína skutočná práca hoteliera.
Kvalita hotelových služieb vždy závisí od ľudí. Častou chybou investorov je preceňovanie svojich schopností a spoliehanie sa na dobrú investíciu. Ani najlepšia investícia bez potrebnej koncepcie a myšlienky neprinesie žiadané výsledky. Dôležitým faktorom pre návratnosť investícií je čas a doba.
Hotelový segment posledné tri roky prechádza krízou. Nevýhodou tohto obdobia je, že v kombinácii času a faktorov akými sú pandemická, energetická a environmentálna kríza sprevádzaná nedostatkom personálu, celosvetové dianie zmietané vojnami, vedie k zhoršovaniu prognózy dlhodobých plánov. Zmena súčasnej spoločnosti urýchlila v nadväznosti na udržateľnosť rozbehnuté projekty ekologického charakteru.
Ak zvažujem, čo ma najviac posúva v mojej profesii, je to práve minimalizmus a kvalita vo všetkých oblastiach života.
Nezačalo to iba posledné roky. Celý hotelový komplex sme už od výstavby a otvorenia v roku 2015 nastavili ako ostrovnú sebestačnú prevádzku. Využíva alternatívne zdroje energie vrátane súčasného obhospodarovania pôdy, pestovania a spracovania vlastných produktov pre hotelovú reštauráciu.
Každé stredisko má svoje špecifiká a pre tento dôvod sú vždy pre mňa nosnými témami ekológia a minimalizmus.
V prípade minimalizmu je obmedzenie objemu nákupov, tvorby odpadu a šetrenie energie a prostriedkov. Svoju pozornosť sústredím na podstatu a kvalitu. Postupná zmena zásobovania vlastnými produktami – vínom, rybami, ovocím, zeleninou, až po živé kvety na stole… Výstup je pre mňa veľmi dôležitý a teší najmä našich klientov.
Samozrejme, pri nastavení týchto procesov vzniká tlak na flexibilitu nielen pri plánovaní, ale aj pri realizácii.
Zvládnuť výzvy tejto doby a pracovné nasadenie je pre hotelierku, mamu a manželku po všetkých stránkach osobnosti náročné. Zároveň takzvane manažérsky nevyhorieť a posúvať firmu vpred, inšpirovať zamestnancov, udržať spokojnosť a pozornosť hostí si žiada veľkú dávku životnej energie. Nachádzam ju najmä v prírode. Obdivujem jej dokonalý súlad a hodnoty, ktoré ma najviac v živote posúvajú.
Nie sú to len dlhé prechádzky lesom, krásne výlety na chalupu s rodinou a priateľmi, ale najmä pochopenie princípov a podstaty života. Mám deti a voči nim aj zodpovednosť šetriť zdroje a byť zodpovedná voči životnému prostrediu. Nie pre trend doby, ale pre život v harmónii v súlade s prírodou. Naplniť súčasne potreby bez toho, aby sme ohrozili schopnosť žiť v zdravom prostredí našim budúcim generáciám je prvoradá úloha, ktorá posúva moje vnímanie aj v pozícii hoteliera.
Udržateľnosť nie je pre mňa výzvou, ale šancou meniť veci k lepšiemu.