Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!
Eventy, súťaže, ocenenia

Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!

Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová
Uverejnené: 21. marca 2024
3 min. čítania
Zdieľať

V Trondheime postúpilo do svetového kola súťaže Bocuse d´Or

Slovenská gastronómia obstála medzi svetovou elitou! Táto veta znie síce neuveriteľne, ale je pravdivá.

Mladý slovenský tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel sa zaradil v európskom finále najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Bocuse d´Or medzi 10 najlepších tímov Európy. V nórskom Trondheime, kde súťaž prebiehala, tak postúpil tak do svetového kola súťaže, ktoré bude na budúci rok v Lyone.

- Inzercia-
Ad image

O miestenku súťažilo 20 tímov a Slováci sa umiestnili na 9. mieste. A to len pri svojej druhej účasti na tejto súťaži, ak nepočítame účasť pred 12 rokmi!

- Inzercia-
Ad image
Slovenský tím Bocuse d´Or  2024
Slovenský tím Bocuse d´Or 2024

Nechali za sebou také gastronomické veľmoci ako je Holandsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nemecko či Španielsko. Po rokoch sa súťaže zúčastnil aj český tím, skončil 19.

Už minulý ročník vyzerala slovenská účasť veľmi nádejne. Vtedy tímu na čele s Petrom Duranským, ktorý je teraz prezidentom Bocuse d’Or Slovakia, svetové finále tesne ušlo. Druhý pokus sa tímu na čele s Marekom Minaričom vydaril.

- Inzercia -
Ad image

Európskemu finále dominovali Severania. Vyhral tím Dánska, pred Švédskom a Nórskom. Pre zaujímavosť – pravidelná účasť v tejto súťaži a neskoršie úspechy stáli na začiatku boomu napríklad maďarskej gastronómie.

Témy jedál boli regionálne

Témy jedla ktoré tímy varili boli výsostne regionálne. S mnohými surovinami sa súťažiaci stretli vôbec po prvýkrát. Témou pre rybu bola treska Skrei, špecialita, ktorá je dostupná len od januára do apríla, kedy sa z hlbín Barentsovho mora tresky vracajú k pobrežiu severného Nórska. Ďalšími surovinami boli sušená treska Stockfish a nórske hrebenatky.

Druhou témou bolo mäso, opäť nič, čo by ostatných nechalo na pochybách, kde sa bude súťaž konať. Súťažiaci si svoje prezentácie na tanier pripravovali zo soba (jazyk, nožina, stehno) a pri príprave museli použiť aquavit (alkohol zo zemiakov a obilia), ktorý má v Škandinávii tradíciu výroby už od 15. storočia.

Slovenské kuchárske umenie porota ocenila.
Bocuse d´Or Slovakia

So severskou gastronómiou má 27-ročný Marek Minarič skúsenosti. Posledný rok totiž pracoval v reštauráciách Alchemist v Kodani (má dve hviezdičky od Michelina) a Marv&Ben. Po tom ako vyhral so svojim tímom slovenské kolo Bocuse d´Or sa v januári sa vrátil na Slovensko kvôli príprave na európske kolo tejto prestížnej súťaže.

Európske finále Bocuse d´Or

  1. Dánsko
  2. Švédsko
  3. Nórsko
  4. Veľká Británia
  5. Francúzsko
  6. Maďarsko
  7. Taliansko
  8. Island
  9. Slovensko
  10. Fínsko
Víťazný tím Bocuse d´Or 2024 bol z Dánska.
Víťazný tím Bocuse d´Or 2024

Mohlo by sa vám páčiť

Nesmrteľný TATARÁK. Pompéznosť jedla zavŕšte pri zákazníkovom stole namiešaním na mieru
Aké je VÍNO ROKA 2023®?
Poznáme výsledky finále Bocuse d´Or! Slováci obstáli nad očakávanie
Slovenský gin získal zlato v súťaži World Gin Awards
Poznáme víťaza Rastlinného produktu roka 2023
OZNAČENÉ:Bocuse d´Orfinálekuchárska elitašéfkuchársúťaž
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Jarmila Horváthová
Odborných redaktorov, ktorí sa dokonale vyznajú v hotelovej branži a gastrobiznise môžete na Slovensku spočítať na prstoch jednej ruky. Jarka medzi nich patrí už roky, počas ktorých bola srdcom i hlavou prestížnych hodnotení Trend Top Hotely a reštaurácie Slovenska, ako aj odborných konferencií, spájajúcich hoteliersku branžu.
Predchádzajúci článok Hotel Bivio BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA
Nasledujúci článok Hlavni akteri Happy z Tatier Na Lomnickom štíte si pripomenuli 10. výročie od vzniku videoklipu Happy (We are from High Tatras, Slovakia)
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Gastro

Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku

TS
TS
23. júla 2025
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Gastrolove 2025: Ako žiť a prežiť v gastronómii aj ďalšie roky
Multifunkčné technológie – výkonné SRDCE vašej kuchyne
Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta