Gastro Vianoce 2025 na Hotelovej akadémii v Piešťanoch slávnostne otvoril riaditeľ školy Ladislav Blaškovič, ktorý zdôraznil, že toto podujatie je jedinečnou príležitosťou ukázať zručnosti budúcich hotelierov a gastronómov. Slávnostného otvorenia sa zúčastnila pravnučka Ľudovíta Wintera, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ako aj zástupcovia partnerských organizácií, kraja a odborných škôl, ktorí svojou prítomnosťou podčiarkli význam tohto podujatia.



Aj tento rok bola akcia Gastro Vianoce 2025 – ktorú študenti v rámci praktických maturitných skúšok pripravovali celé mesiace – rozložená na dvoch poschodiach školy, kde návštevníkov čakala nezabudnuteľná prehliadka fantázie, vôní a chutí.



Svet rozprávok aj Francúzska ulička
Hneď oproti vstupu do budovy prítomných hostí upútali originálne tematické tabule študentov. Každý tím si vybral filmovú tému – medzi nimi Pán prsteňov, Sám doma, Bob a Bobek či Bambi. Prestierania žiarili farbami, nápaditým svetelným riešením a množstvom netradičných a zaujímavých dekorácií. Nechýbali ani tematické kostýmy, ktoré študenti s nadšením prezentovali, aby dotvorili atmosféru svojho rozprávkového sveta.




Návštevníci prechádzali chodbou plnou slávnostných cateringových tabúľ, predajných stánkov a výstaviek. Študenti ponúkali vlastnoručne vyrobené produkty. Medovníky či ďalšie jedlé darčeky sprevádzala vôňa čerstvo pripravovaných vianočných oblátok. Tento príjemný mix vizuálnych a chuťových zážitkov plynulo navádzal hostí ďalej do jednotlivých učební.




Na oboch poschodiach školy vznikol pestrý „gastronomický svet“. Prítomní mohli na otvorenom dni akadémie navštíviť taliansky bar Notte Rosa, Urban Bistro Vital, Asian Corner, Anglické Vianoce, vináreň Winterka, Matcha Chai, Hotelácka Hospůdka či dokonca autentická Francúzska ulička s francúzskymi palacinkami crêpes. Každá prevádzka mala svoj vlastný koncept, ponuku aj atmosféru. Študenti v nich ukázali nielen odborné zručnosti, ale aj profesionalitu, s akou zvládli obsluhu, prípravu nápojov a organizáciu prevádzky.




Catering s 5*
Študenti sa svojich úloh zhostili mimoriadne zodpovedne a s nadšením. Počas celého podujatia bolo cítiť, že sú to už takmer hotoví profesionáli, ktorí dokázali pripraviť gastronomický zážitok na vysokej úrovni. Po slávnostnom otvorení boli pozvaní hostia na slávnostný catering, ktorý svojou úrovňou evokoval 5-hviezdičkový hotel.

Studená kuchyňa pôsobila ako umelecká galéria – dokonalé kreácie, precízne prevedenie a veľa fantázie. Teplé jedlá stavili na obľúbenú slovenskú klasiku: kačku s červenou kapustou a lokšami, vyprážané rezne so zemiakovým šalátom a pre priaznivcov ľahšej stravy ponúkli kuracie prsia so šampiňónmi a ryžou. Dezerty boli precízne spracované, farebné, dokonale sladké a často tradičné v nečakaných, kreatívnych tvaroch.



Gastro Vianoce 2025 pokračujú zajtra 10. decembra druhým dňom. Už prvý deň sa opäť potvrdili ako jedna z najreprezentatívnejších a najkrajších udalostí školského roka.

