Bratislave pribudla fine dinningová reštaurácia, v Devíne otvorili ECK Restaurant finančníka Patrika Tkáča.
O tejto reštaurácii sa v gastronomických kruhoch veľa hovorilo ešte pred jej otvorením. Na fine dinningový projekt finančníka a vinára Patrika Tkáča v bratislavskom Devíne sa milovníci kvalitnej gastronómie tešili odkedy ho oznámili. Koncept reštaurácie ECK sa rodil takmer 3,5 roka a od 14. decembra sa stal skutočnosťou.
Názov dostala reštaurácia podľa pomenovania honu Gold Eck (z nemčiny Zlatý roh), na ktorom stojí a ktorý sa objavil už na mapách z 18. storočia. Dokonca sa nachádza aj na jeho rohu, takže iné meno by ani nemohlo viac vystihovať začiatok jej príbehu.
Jedlo v ECKu má byť o dobrej chuti, lákavej vôni, či výnimočnom zážitku. O toto všetko sa bude starať šéfkuchár Daniel Tilinger.
Daniel Tilinger
Skúsenosti zbieral takmer desiatku rokov v zahraničí v michelinských reštauráciách a učil sa od kuchárskych majstrov. „Najviac mi učaroval Londýn s obrovskou ponukou reštaurácií a neskôr to bolo Rakúsko, kde majú požiadavky na kvalitné jedlo a top servis hostia už v DNA. Po tomto všetkom však prišla chvíľa, že som sa vrátil. Na Slovensku je čoraz viac hostí, ktorí majú radi dobré jedlo a veľmi dobre sa orientujú vo výbere reštaurácií,” vysvetľuje svoje rozhodnutie prísť späť.
Kľúčovým hráčom v kuchyni bude otvorený oheň, na ktorom sa bude pripravovať jedlo priamo pred očami hostí. Na ich tanier sa dostanú predovšetkým lokálne suroviny, ktoré však nie sú striktne viazané na hranice štátov. „Devín sa nachádza v blízkosti Rakúska, Maďarska a Čiech. Naše kultúry a kuchyne mali predovšetkým rovnaké podnebiu a pôdu. Okrem iného je dnes veľmi ťažké určiť, ktorá ingrediencia patrí do tej ktorej kuchyne,” objasňuje D. Tillinger pojem regiónu.
Hostia sa môžu tešiť na zážitkové, 7 chodové degustačné menu, ktoré sa bude meniť niekoľkokrát do roka podľa sezónnosti a dostupnosti surovín. „K dobrému jedlu patrí prirodzene aj skvelé víno, ktoré dokáže jeho chuť zvýrazniť a umocniť. Preto je dôležitou súčasťou menu aj párovanie s vínami,” pokračuje Daniel Tilinger.
Práve na tom si dali v reštaurácii záležať. Jej vínna pivnica obsahuje viac ako 8 000 fliaš z celého sveta. Vo vinotéke je udržiavaná konštantná teplota 15,5°C a vlhkosť 65 %. Vína sú uložené v horizontálnej polohe a slnečné svetlo tam neprenikne. Vo vínnej karte nájdete predovšetkým malých, butikových výrobcov. „Vína sme vyberali precízne. Hostia u nás ochutnajú fľašky, ktoré ešte na Slovensku nie sú,” vysvetľuje Peter Lunter, hlavný sommelier reštaurácie ECK.
Peter Lunter
Peter Lunter, rovnako ako Daniel Tilinger, zbieral svoje skúsenosti v michelinských reštauráciách v zahraničí.
Reštaurácia má 34 miest a hostia môžu využiť aj samostatný salónik, kde sa nikým nerušená zmestí skupina 10 ľudí. Cena degustačného menu je 90 eur na osobu, k nemu si môžu hostia vybrať párovanie so svetovými vínami (75 eur na osobu), s lokálnymi vínami (50 eur na osobu) alebo nealkoholické párovanie (40 eur na osobu).
ECK Restaurant je určený primárne dospelým hosťom, keďže večera trvá približne 3 hodiny. Práve toľko času je potrebného na vychutnanie si všetkých chutí a vôní v podaní skvelého tímu.
Podnik bude otvorený od stredy do soboty, len vo večerných hodinách a výhradne s rezerváciou. „Ak si hostia spravia rezerváciu, kuchyňa a servis o nich vedia a dokážu sa o nich patrične postarať. Nemôžete mať zvládnutých množstvo malých detailov, ak neviete, koľko ľudí bude večer v reštaurácii. O kvalitu prichádza predovšetkým hosť,” vysvetľuje Daniel Tilinger význam rezervácií, ktoré sú slovenskou Achillovou pätou, aj keď sa to už výrazne lepší.
Foto: archív ECK a autorka