Jesenný víkend v strede októbra je bohatý na gastronomické udalosti. Tu sú tri tipy pre vás aj vašich hostí. Zažijete profesionálny fine dining, „najfajnejšiu kuchňu“ aj tajomný Nočný medokvas.
Bratislava: METRO GUSTO
Na bratislavskom Námestí Eurovea sa 13. až 14. októbra 2023 pod jednou strechou stretnú profesionáli a odborníci zo sveta gastronómie spolu so širokou verejnosťou. Gurmánske podujatie ponúka dvojdňový zážitok plný chutí aj odborných tém. Návštevníci nahliadnu do atraktívneho zákulisia vysokej gastronómie a kulinárskeho umenia. Súčasťou festivalu bude kuchárska súťaž Bocuse D’OR Slovakia 2023.
Chcú ukázať atraktívnosť práce v gastronómii
HoReCa segment a služby súvisiace s cestovným ruchom patria medzi najviac zasiahnuté odvetvia pandémiou, inflačnou a energetickou krízou. „Ešte pred letnou sezónou chýbalo v ‚gastre‘ viac ako 10 000 zamestnancov. Preto sú podujatia tohto typu mimoriadne dôležité. Dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme verejnosti ukázať, že práca ľudí v tomto segmente je zaujímavá, atraktívna a aj mimoriadne dôležitá pre ekonomiku,“ vysvetľuje Vojto Artz, šéfkuchár METRO Slovakia a prezident Slovenského zväzu cukrárov a kuchárov. „HoReca segment je reťaz na seba naviazaných profesií. Nie sú to len kuchári, cukrári, ale aj pekári, vinári, pivári, technológovia, výrobcovia, pestovatelia a mnohí ďalší.“ Cieľom festivalu slovenskej gastronómie METRO GUSTO je dostať túto tému bližšie k ľuďom. Bude sa hovoriť o trendoch, zaujímavých kombináciách, o snúbení jedla s vínom.
„Slovenská gastronómia sa za posledné roky posunula vpred. Mladí šéfkuchári, ktorí získali skúsenosti v renomovaných reštauráciách po celom svete, sa dnes postupne vracajú na našu scénu. Som veľmi rád, že môžeme priniesť festival slovenskej gastronómie METRO GUSTO, ktorý bude ukážkou týchto schopností. Zároveň sme hrdým generálnym partnerom tak renomovanej súťaže akou je BOCUSE D‘OR,“ hovorí Romain Vincent, generálny riaditeľ METRO Slovakia a pokračuje: „S nadšením budem sledovať ako štyri tímy zabojujú o postup do európskeho kola v nórskom Trondheime v roku 2024.“
Festival slovenskej gastronómie METRO GUSTO prináša aj podujatie Bocuse D‘OR Slovakia 2023. Prestížne svetová súťaž kuchárskeho umenia sa počas svojej 36-ročnej existencie rozšírila na všetky kontinenty. Stala sa gastronomickým „Oscarom“ najlepších profesionálov. V Eurovei sa na nej stretne sa špička slovenskej gastronómie a zaujímaví zahraniční hostia. V piatok si štyri súťažné tímy zmerajú sily v národnom kole.
„Už tretíkrát budeme mať možnosť prezentovať kuchárske umenie slovenských kuchárov na medzinárodnej úrovni. Najlepší tím z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále postúpi 12 krajín do svetového finálového kola. Tam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších z celého sveta. Tím reprezentuje svoju krajinu, nie reštauráciu, či hotel. Ocitne sa v medzinárodnom gastronomickom ringu a bude bojovať za najprestížnejšie ocenenie, ktoré môže kuchár získať,“ konštatuje Peter Duranský, prezident BOCUSE D‘DOR SLOVAKIA.
Viac informácií nájdete TU