Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: AI v cestovnom ruchu a hotelierstve
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > AI v cestovnom ruchu a hotelierstve
AktualityCestovný ruch

AI v cestovnom ruchu a hotelierstve

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 14. júna 2024
3 min. čítania
Zdieľať

Umelá inteligencia sa stala súčasťou našich životov a nášho podnikania. O možnostiach využitia AI v cestovnom ruchu hovoril na MICE DAY Bratislava Tourist Board (BTB) v Hoteli Devín Rastislav Talárovič, expert na marketing a digitalizáciu.

Fungovanie s AI je pre nás všetkých nových fenoménom, preto si všetkých viac ako 50 profesionálov z cestovného ruchu a hotelierstva so záujmom vypočulo workshop experta. O to viac, že bola podaná veľmi zrozumiteľným spôsobom. „Výzvou pri používaní AI vo firmách je zmena myslenia ľudí. Aby pochopili, že nasadením softvéru, ktorý efektívnejšie vykonáva procesy, človek nepríde o prácu,“ povedal R. Talárovič. Podľa jeho skúseností firmy aj majú záujem o AI, ale nevedia ako začať. Tu odporúča začať od seba – najskôr ju skúsiť využívať pre seba osobne, v čom môže byť mne užitočná, aké procesy robím, aké sú moje rutiny, ktoré denne robím v ktorých by ma mohla nahradiť. Keď sa človek naučí s AI riešiť svoje vlastné aktivity, otvorí sa mu cesta na jej využitie vo firme. Najčastejšie oblasti jej využitia sú AI text/content/chat, AI speach-to-text/text-to speach, AI image, AI video, AI music a AI 3D.

- Inzercia-
Ad image

Efektívny hotel s AI

Súčasťou workshopu bola prípadová štúdia hotelovej spoločnosti Accor s cieľom využitím AI redukovať plytvanie jedlom vo svojich prevádzkach. Cieľom je znížiť plytvanie jedla do roku 2030 na polovicu. Skupina prevádzkuje 550 hotelov a 10 tisíc reštauračných prevádzok, v rámci ktorých podáva ročne na celom svete 200 miliónov jedál. Zavedením AI sa zachránilo 137 ton jedla pred plytvaním a zabránilo sa 345 tonám nadbytočných emisií CO².

- Inzercia-
Ad image

Ďalším príkladom využitia AI v hotelovom biznise je hotel blízko letiska. V závislosti od predpovede počasia, odložených letov a lokalizácie sa ľuďom ešte pred vzniknutou situáciou objavuje reklama na hotel. Vďaka takejto kampani budúcnosti (Avinash Kashik, Google) sa hotelu navýšili rezervácie o 60 %.

Výhody, nevýhody, riziká

Predtým začatím práce s AI ju odporúča lepšie spoznať – ako funguje, aké má výhody a nevýhody. Za hlavné výhody využitia AI považuje expert efektivitu a produktivitu, personalizáciu a prediktívnu analýzu na predvídanie trendov a správania sa na základe dát. Rizikami a nevýhodami AI v momentálnom štádiu môže byť ochrana citlivých dát, zaujatosť a nepravdivosť, priemerný obsah a porušenie autorských práv generovaného obsahu. V súčasnom štádiu vývoja je podľa Talároviča AI ako malé dieťa, ktoré sa vie učiť. Má k dispozícii nekonečné množstvo dát, ale vy s ním musíte hovoriť jednoducho a čo najpresnejšie mu vysvetliť ako dieťaťu, čo od neho chcete. Nevie však vyhodnotiť vonkajšie súvislosti, nemá úsudok a emócie. Preto musíte výstupy kontrolovať.

- Inzercia -
Ad image

„Digitalizujte svoj biznis, neustále sa inšpirujte príkladmi využitia. Dajte AI šancu a buďte trpezliví, chce to nejaký čas. Hľadajte, tesutje a využívajte nástroje s AI, budú stále dostupnejšie. A napokon, zachovajte si kritické myslenie – overujte si pravdivosť z viacerých zdrojov,“ znie záverečný odkaz workshopu BTB o AI v cestovnom ruchu.

Realizované s podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR

Mohlo by sa vám páčiť

Zásadný je záujem zahraničných turistov
Bratislavskému letisku pribudlo päť nových leteckých liniek
Štatistiky letnej návštevnosti sú známe. Čo ukázali?
Na Inchebe otvorili ITF Slovakiatour a Danubius Gastro 2025
EXPO 2025 sa blíži, Slovakia Travel finalizuje prípravy
OZNAČENÉ:AI v cestovnom ruchuBTBMICEOpen AI
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok ZA7HORAMI: Rozprávkové prázdniny klopú na dvere
Nasledujúci článok Poznaj svojho hosťa: Pozor na rozdiely kultúr
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

TémaTrendy

Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?

Lea Lisá
Lea Lisá
22. júla 2025
Gastrolove 2025: Ako žiť a prežiť v gastronómii aj ďalšie roky
Multifunkčné technológie – výkonné SRDCE vašej kuchyne
Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
Tričko, vôňa, džem. Hotelový merch predlžuje zážitok z pobytu
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta