Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
    2. júna 2025
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
  • O nás
Čítanie: AI v cestovnom ruchu a hotelierstve
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > AI v cestovnom ruchu a hotelierstve
AktualityCestovný ruch

AI v cestovnom ruchu a hotelierstve

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 14. júna 2024
3 min. čítania
Zdieľať

Umelá inteligencia sa stala súčasťou našich životov a nášho podnikania. O možnostiach využitia AI v cestovnom ruchu hovoril na MICE DAY Bratislava Tourist Board (BTB) v Hoteli Devín Rastislav Talárovič, expert na marketing a digitalizáciu.

Fungovanie s AI je pre nás všetkých nových fenoménom, preto si všetkých viac ako 50 profesionálov z cestovného ruchu a hotelierstva so záujmom vypočulo workshop experta. O to viac, že bola podaná veľmi zrozumiteľným spôsobom. „Výzvou pri používaní AI vo firmách je zmena myslenia ľudí. Aby pochopili, že nasadením softvéru, ktorý efektívnejšie vykonáva procesy, človek nepríde o prácu,“ povedal R. Talárovič. Podľa jeho skúseností firmy aj majú záujem o AI, ale nevedia ako začať. Tu odporúča začať od seba – najskôr ju skúsiť využívať pre seba osobne, v čom môže byť mne užitočná, aké procesy robím, aké sú moje rutiny, ktoré denne robím v ktorých by ma mohla nahradiť. Keď sa človek naučí s AI riešiť svoje vlastné aktivity, otvorí sa mu cesta na jej využitie vo firme. Najčastejšie oblasti jej využitia sú AI text/content/chat, AI speach-to-text/text-to speach, AI image, AI video, AI music a AI 3D.

- Inzercia-
Ad image

Efektívny hotel s AI

Súčasťou workshopu bola prípadová štúdia hotelovej spoločnosti Accor s cieľom využitím AI redukovať plytvanie jedlom vo svojich prevádzkach. Cieľom je znížiť plytvanie jedla do roku 2030 na polovicu. Skupina prevádzkuje 550 hotelov a 10 tisíc reštauračných prevádzok, v rámci ktorých podáva ročne na celom svete 200 miliónov jedál. Zavedením AI sa zachránilo 137 ton jedla pred plytvaním a zabránilo sa 345 tonám nadbytočných emisií CO².

Ďalším príkladom využitia AI v hotelovom biznise je hotel blízko letiska. V závislosti od predpovede počasia, odložených letov a lokalizácie sa ľuďom ešte pred vzniknutou situáciou objavuje reklama na hotel. Vďaka takejto kampani budúcnosti (Avinash Kashik, Google) sa hotelu navýšili rezervácie o 60 %.

Výhody, nevýhody, riziká

Predtým začatím práce s AI ju odporúča lepšie spoznať – ako funguje, aké má výhody a nevýhody. Za hlavné výhody využitia AI považuje expert efektivitu a produktivitu, personalizáciu a prediktívnu analýzu na predvídanie trendov a správania sa na základe dát. Rizikami a nevýhodami AI v momentálnom štádiu môže byť ochrana citlivých dát, zaujatosť a nepravdivosť, priemerný obsah a porušenie autorských práv generovaného obsahu. V súčasnom štádiu vývoja je podľa Talároviča AI ako malé dieťa, ktoré sa vie učiť. Má k dispozícii nekonečné množstvo dát, ale vy s ním musíte hovoriť jednoducho a čo najpresnejšie mu vysvetliť ako dieťaťu, čo od neho chcete. Nevie však vyhodnotiť vonkajšie súvislosti, nemá úsudok a emócie. Preto musíte výstupy kontrolovať.

- Inzercia -
Ad image

„Digitalizujte svoj biznis, neustále sa inšpirujte príkladmi využitia. Dajte AI šancu a buďte trpezliví, chce to nejaký čas. Hľadajte, tesutje a využívajte nástroje s AI, budú stále dostupnejšie. A napokon, zachovajte si kritické myslenie – overujte si pravdivosť z viacerých zdrojov,“ znie záverečný odkaz workshopu BTB o AI v cestovnom ruchu.

Realizované s podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR

Mohlo by sa vám páčiť

Trendom je outdoor
Drevení strážcovia doliny
V Trnave o víne pri víne
Rozšíria sa rekreačné poukazy aj na služby v cestovnom ruchu?
Hotelovým svetom
OZNAČENÉ:AI v cestovnom ruchuBTBMICEOpen AI
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok ZA7HORAMI: Rozprávkové prázdniny klopú na dvere
Nasledujúci článok Poznaj svojho hosťa: Pozor na rozdiely kultúr
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Wellness

Longevity: Hotel ako oáza zdravia a vitality

Lea Lisá
Lea Lisá
3. júna 2025
TRI dekády nitrianskej ikony. Hotel Zlatý Kľúčik oslávil 30. narodeniny 
Uspejú hotelieri v hromadnej žalobe proti Booking.com ?
Pribudla nová letecká linka Bratislava – Tel Aviv
Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta