Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotelieri predstavili študentom udržateľnosť v hotelierstve
    27. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
    Kaskády zrejú ako víno. 20 rokov oslávili komorne
    10. októbra 2025
    Od vášne k histórii k silnému hráčovi v hospitality segmente
    5. augusta 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Vianoce v Dubaji – otvorená náruč rozmanitosti
    4. decembra 2025
    Ciel Dubai Marina: Najvyšší hotel sveta otvoril svoje brány
    28. novembra 2025
    Inšpirácia pre hotelierov. Ako premeniť lokalitu na zážitok
    7. novembra 2025
    Ktoré sú TOP slovenské hotely podľa World Travel Awards 2025?
    2. novembra 2025
    České hotely získali prestížne ocenenia MICHELIN Key Hotels
    26. októbra 2025
  • O nás
  • HOTEL MarketplaceNOVÉ
Čítanie: AI v cestovnom ruchu a hotelierstve
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • HOTEL MarketplaceNové
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Aktuality > Cestovný ruch > AI v cestovnom ruchu a hotelierstve
AktualityCestovný ruch

AI v cestovnom ruchu a hotelierstve

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 14. júna 2024
3 min. čítania
Zdieľať

Umelá inteligencia sa stala súčasťou našich životov a nášho podnikania. O možnostiach využitia AI v cestovnom ruchu hovoril na MICE DAY Bratislava Tourist Board (BTB) v Hoteli Devín Rastislav Talárovič, expert na marketing a digitalizáciu.

Fungovanie s AI je pre nás všetkých nových fenoménom, preto si všetkých viac ako 50 profesionálov z cestovného ruchu a hotelierstva so záujmom vypočulo workshop experta. O to viac, že bola podaná veľmi zrozumiteľným spôsobom. „Výzvou pri používaní AI vo firmách je zmena myslenia ľudí. Aby pochopili, že nasadením softvéru, ktorý efektívnejšie vykonáva procesy, človek nepríde o prácu,“ povedal R. Talárovič. Podľa jeho skúseností firmy aj majú záujem o AI, ale nevedia ako začať. Tu odporúča začať od seba – najskôr ju skúsiť využívať pre seba osobne, v čom môže byť mne užitočná, aké procesy robím, aké sú moje rutiny, ktoré denne robím v ktorých by ma mohla nahradiť. Keď sa človek naučí s AI riešiť svoje vlastné aktivity, otvorí sa mu cesta na jej využitie vo firme. Najčastejšie oblasti jej využitia sú AI text/content/chat, AI speach-to-text/text-to speach, AI image, AI video, AI music a AI 3D.

Efektívny hotel s AI

Súčasťou workshopu bola prípadová štúdia hotelovej spoločnosti Accor s cieľom využitím AI redukovať plytvanie jedlom vo svojich prevádzkach. Cieľom je znížiť plytvanie jedla do roku 2030 na polovicu. Skupina prevádzkuje 550 hotelov a 10 tisíc reštauračných prevádzok, v rámci ktorých podáva ročne na celom svete 200 miliónov jedál. Zavedením AI sa zachránilo 137 ton jedla pred plytvaním a zabránilo sa 345 tonám nadbytočných emisií CO².

Ďalším príkladom využitia AI v hotelovom biznise je hotel blízko letiska. V závislosti od predpovede počasia, odložených letov a lokalizácie sa ľuďom ešte pred vzniknutou situáciou objavuje reklama na hotel. Vďaka takejto kampani budúcnosti (Avinash Kashik, Google) sa hotelu navýšili rezervácie o 60 %.

Výhody, nevýhody, riziká

Predtým začatím práce s AI ju odporúča lepšie spoznať – ako funguje, aké má výhody a nevýhody. Za hlavné výhody využitia AI považuje expert efektivitu a produktivitu, personalizáciu a prediktívnu analýzu na predvídanie trendov a správania sa na základe dát. Rizikami a nevýhodami AI v momentálnom štádiu môže byť ochrana citlivých dát, zaujatosť a nepravdivosť, priemerný obsah a porušenie autorských práv generovaného obsahu. V súčasnom štádiu vývoja je podľa Talároviča AI ako malé dieťa, ktoré sa vie učiť. Má k dispozícii nekonečné množstvo dát, ale vy s ním musíte hovoriť jednoducho a čo najpresnejšie mu vysvetliť ako dieťaťu, čo od neho chcete. Nevie však vyhodnotiť vonkajšie súvislosti, nemá úsudok a emócie. Preto musíte výstupy kontrolovať.

„Digitalizujte svoj biznis, neustále sa inšpirujte príkladmi využitia. Dajte AI šancu a buďte trpezliví, chce to nejaký čas. Hľadajte, tesutje a využívajte nástroje s AI, budú stále dostupnejšie. A napokon, zachovajte si kritické myslenie – overujte si pravdivosť z viacerých zdrojov,“ znie záverečný odkaz workshopu BTB o AI v cestovnom ruchu.

Realizované s podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR

Mohlo by sa vám páčiť

Živé varenie s hviezdami Michelin, workshopy a semináre
Branža požaduje systémové zmeny
Čo priniesol HORECA Excellence Summit 2024?
Fórum Break the Ice prvýkrát na Slovensku. Priláka Bratislava kongresy?
Letná sezóna v top destináciách Slovenska
OZNAČENÉ:AI v cestovnom ruchuBTBMICEOpen AI
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok ZA7HORAMI: Rozprávkové prázdniny klopú na dvere
Nasledujúci článok Poznaj svojho hosťa: Pozor na rozdiely kultúr
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Gastro

Petra Tóthová, sladká autorita v porote Bocuse d’Or

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
14. decembra 2025
Slovensko láka zahraničných turistov na vianočné mestá a zážitky
Tekuté Vianoce: Najlepší vaječný koňak, grog, punč…
Pod Kráľovou Hoľou otvorili originálnu lesnú saunu
Vianočná hostina talentov – Gastro Vianoce 2025 Piešťany

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta