Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotel Bivio
Hotelier > Gastro > Koncepty > BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA
HotelyKoncepty

BIVIO a jeho NENORMÁLNA POHODA

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 19. marca 2024
11 min. čítania
Hotel Bivio
Zdieľať

Vykladal poháre z umývačky a nosil ich na druhý koniec reštaurácie. Potichu si pohmkával a letmo pohladil po pleci čašníka, ten sa na neho usmial. V hoteli BIVIO zažije hosť atmosféru, akú nikde inde…

Centrum BIVIO je sociálny podnik založený s cieľom začleniť do spoločnosti ľudí s mentálnym postihnutím. Jeho zriaďovateľom je Združenie na pomoc ľudí s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike.

- Inzercia-
Ad image

Najlepším spôsobom, ako otvoriť týmto ľuďom dvere, sa ukázalo pomôcť im nájsť si prácu, lebo ich zamestnanosť je na Slovensku veľmi nízka. Zástupcovia združenia hľadali oblasť, v ktorej by ich mohli podporiť, a skúsenosti zo zahraničia ich nasmerovali na stravovacie a ubytovacie služby vrátane práčovne. „Vedeli sme, že veľmi ťažko zoženieme partnera, ktorý dá ľuďom s mentálnym postihnutím priestor naučiť sa prácu chyžnej alebo pomocné práce v kuchyni. Preto sme sa napokon rozhodli založiť si svoje zariadenie, bola to vlastne z núdze cnosť,“ uvádza nás do obrazu zástupca riaditeľky združenia Marián Horanič. Títo ľudia pracujú väčšinou v chránených dielňach, ktoré sa zaoberajú výrobou darčekových predmetov, textilných doplnkov, pečiva, perníkov… Ale v ubytovacích a stravovacích službách takéto zariadenie na Slovensku nebolo a ani doteraz iné nie je.

Hotel a reštaurácia Bivio funguje od októbra 2018. Na snímke Marián Horanič a Iveta Mišová, riaditeľka Združenia na pomoc ľudí s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike

Občianske združenie funguje 40 rokov a má takmer 10-tisíc členov – ľudí s mentálnym postihnutím a ich rodičov. V problematike sa teda pohybujú dlhodobo a vedia, ako fungujú školy pre ľudí so zmenenou pracovnou schopnosťou. Hoci sa snažia ľudí vzdelávať, nemajú možnosti poskytnúť im aj praktickú výuku, ktorá je pre zamestnanie nevyhnutná. Dôkazom je aj duálne vzdelávanie, hlásajúce návrat k spojeniu teórie a praxe tak, ako to bolo v minulosti. Pre mentálne postihnutých na Slovensku je iba málo možností, kde by sa mohli naučiť, ako to v reálnej prevádzke funguje.

Cieľom je zamestnávať, aj školiť

BIVIO si kladie pred seba dva hlavné ciele – zamestnávať a školiť ľudí s mentálnym postihnutím. Aktuálne tu pracuje 9 ľudí s mentálnym postihnutím v trvalom pracovnom pomere a ďalšia skupina v tréningovom procese. Ľudia v tréningu tu strávia potrebný čas na základe individuálneho programu a prejdú si všetky strediská prevádzky. Zástupcovia združenia sa snažia nájsť pre každého z nich najvhodnejšie miesto, kde si potom zdokonaľuje svoje zručnosti. Po absolvovaní výcviku sa klientom snažia nájsť prácu s rovnakým zameraním.  

- Inzercia -
Ad image

Natíska sa otázka, či nie je pre absolventov takéhoto výcviku stresujúce po čase zmeniť miesto práce. „Tí, ktorí prídu na tréning, vedia od začiatku, že u nás nezostanú,“ hovorí M. Horanič a dodáva: „Od začiatku s nimi takto pracujeme. Aj rodičom komunikujeme, že nie sme stacionár, kde môžu dať dieťa, ale tréningové centrum, kde je na to, aby sa niečo naučilo. Môžeme napríklad po roku zistiť, že ani pri maximálnej snahe tento mentálne postihnutý človek nie je schopný pracovať. Vtedy nemá dôvod tu zostávať, pre takéto prípady existujú iné druhy služieb. Musí uvoľniť miesto pre niekoho, kto bude mať šancu sa uplatniť – toto vedia rodičia od začiatku.“

Hotel a reštaurácia Bivio funguje od októbra 2018. Za ten čas sa podarilo zaučiť a zamestnať deväť absolventov. „Môže sa to niekomu zdať málo, ale nie je to tak. Paralelne pracujeme s 9 – 10 ľuďmi, takže to nie je málo, najmä keď je na Slovensku miera zamestnanosti ľudí s mentálnym postihnutím možno na úrovni 2 – 3 percent,“ vysvetľuje zástupca združenia. V kuchyni pracujú traja, v reštaurácii dvaja, dvaja pracujú na hoteli a dvaja v práčovni.

Celkovo v kuchyni sú ďalší štyria, v reštaurácii dvaja a v hoteli štyria zamestnanci. Ich vyšší počet ovplyvňuje práve to, že sa okrem svojej práce musia venovať ľuďom s mentálnym postihnutím, ktorých školia, tí sú na nich naviazaní. Snažia sa nielen učiť ich zručnosti, ale aj ovplyvňovať v budúcom živote, aby vedeli fungovať medzi ľuďmi, naplánovať si cestu, čas, vyhľadať si informácie, rozdeliť si peniaze, hospodáriť, samostatne rozhodovať, aby mali základy cudzích jazykov…

V Bivio vyškolia zamestnanca „na mieru“

Každý zo záujemcov o zamestnanie má osobné preferencie, ktorým sa treba prispôsobiť. Keď niekto nerád upratuje, tak to nebude robiť, hoci mu to ide dobre. Spoločnou úlohou je teda nájsť činnosť, ktorá človeku ide a ktorú robiť chce. Podľa toho ho vedia dosadiť do jednotlivého strediska. Ďalším kritériom je to, aby človek zapadol do konkrétneho kolektívu a vhodne ho doplnil.

Impulz na prácu príde niekedy aj z opačnej strany, teda zadaním dopytu od zamestnávateľa, ktorý chce poskytnúť priestor pre zamestnanca so zmenenou pracovnou schopnosťou. Vtedy majú v centre možnosť vybrať človeka s konkrétnou zvládnutou zručnosťou, ktorú bude robiť. Či bude napríklad iba prestierať, alebo debrasovať, to závisí tiež od typu prevádzky, spôsobu obsluhy, či ide o bufetové zariadenie, alebo s obsluhou, bistrá, stánky s občerstvením… Tam všade vedia vyškoliť človeka na požadovaný typ zručnosti. Alebo keď napríklad podnikateľ povie, že potrebuje človeka, ktorý bude najmä variť kávu a popritom obsluhovať malú umývačku riadov, pripravia na toto pracovné miesto zamestnanca „na mieru“ . To bola doteraz aj najčastejšia skúsenosť spolupráce centra so zamestnávateľom.

12Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Tomáš Sokologorský, The Grand Vígľaš: Obmedzené možnosti z vás vydolujú kreativitu
Prestieranie a 5 štýlov, ktoré by ste mali ovládať
Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
Jedinečné tematické hotely. Nie je zážitok ako zážitok…
V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
OZNAČENÉ:Centrum BIVIOchránené dielneHotelpráčovňapraxreštauráciavzdelávanie
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Francúzsky večer, Hotel Hviezdoslav, Kežmarok Tematické večery prinášajú oživenie aj novú klientelu
Nasledujúci článok Slovensko medzi svetovou kuchárskou elitou!

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Pozvánka

Revolúcia v prístupe k hotelierstvu – prichádza HORECA KONFERENCIA 2025

PR
PR
12. mája 2025
Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
Norbert Longauer: Krízový manažment je umenie navigácie v búrke
Praktická maturita V.C v znamení Art of Taste
Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta