Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Aa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Hotel Wallackhaus
    Od vlakov k hotelom
    11. augusta 2023
    Koncept Easy stavia na jednoduchosti zážitkov a hostia to milujú
    20. júna 2023
    Čo robiť, keď sa šéf zblázni?
    16. júna 2023
    Hotelový komplex Gréta
    Zažite autentický aj moderný Liptov v rezorte Gréta
    13. júna 2023
    Generálny riaditeľ hotela Rudolf Križan privítal Ursulu von der Leyen
    Grand Hotel River Park hostil Globsec
    2. júna 2023
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Letenky do Atén zadarmo?
    9. septembra 2023
    Hotelovým svetom
    28. augusta 2023
    Dubaj objavuje slovenskú kuchyňu
    29. júla 2023
    3 dôvody, prečo (opäť) navštíviť Dubaj
    25. júna 2023
    Libanon je nádherná, ale akoby prekliata krajina
    20. mája 2023
  • O nás
Čítanie: Bratislavské hotely ocenili najšikovnejších praktikantov
Zdieľať
Aa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Rozhovory
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Články > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Bratislavské hotely ocenili najšikovnejších praktikantov
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Bratislavské hotely ocenili najšikovnejších praktikantov

Zlatica Kramarová
Zlatica Kramarová Uverejnené: 4. júla 2022
6 min. čítania
Zdieľať

V januári začali prevádzky fungovať s dlho očakávanou nižšou DPH na reštauračné a stravovacie služby. Desaťpercentným zdanením sa Slovensko dostalo na úroveň Česka a Talianska, ďalšie susedné členské štáty EÚ spolu s Veľkou Britániou majú 5 % (Maďarsko a Rakúsko) a 8 % Poľsko.

Obsah
Gastronomickú scénu čaká ťažký rokKoho sa znížená sadzba netýka?Podporné službyKritéria pre posúdenieVyjadrenie asociácie hotelov a reštauráciiAko teda vidíme my tento rok?

Branža sa teší z dosiahnutého výsledku dlhoročného boja. 

- Inzercia-
Ad image
Stanislav Pavlík, hovorca iniciatívy Zachráňme gastro!

Menej ako my platia Francúzi (5,5 %), Belgičania (6 %), Íri (9 %), Nemci (7 %), Holanďania (9 %), Slovinci (9,5 %), Rumuni (5 %), Bulhari (9 %), Gréci (5 %) a najnižšiu DPH na stravovacie služby v rámci EÚ platia podnikatelia v Luxembursku – len 3 %. Viac ako našich 10 % si štát pýta v severských štátoch únie – vo Švédsku 12 %, vo Fínsku 14 % a v Estónsku 20 %. Najviac zo štátov EÚ platia majitelia reštaurácií v Lotyšsku a Litve – 21 %.  

Gastronomickú scénu čaká ťažký rok

Stanislav Pavlík je presvedčený, že štát urobil dobrý krok pre podporu stoviek slovenských podnikateľov, tisícoch zamestnancov a ich rodín: „Krajine sa táto pomoc vráti v podobe menej prázdnych priestorov v centrách miest a obcí, vyššom výbere poplatkov a daní a rozvoji cestovného ruchu.“ Aj tak si však myslí, že slovenskú gastronomickú scénu čaká ťažký rok.

- Inzercia -
Ad image
Tu by bol popisok obrázka, zas iné písmo, aby to bolo prehľadnejšie

„Nedostatok pracovnej sily a nepružný pracovný trh, nepredvídateľné pohyby cien energií pred nás postavia mnohé výzvy. Vďaka 10 % DPH pre naše podniky ich zvládneme ľahšie.“

Viac podobných článkov

Next Chef je Samuel Idešic
V hlavnej úlohe cestoviny
Ako chutí leto II.
Pre letnú pohodu
Lahodné krémové rizoto

 Pellentesque diam eros, dapibus vel tristique sit amet, semper at diam.

Quisque scelerisque aliquet dui. Sed ac venenatis metus, ut mattis orci. Sed viverra finibus auctor. Curabitur a lacinia nisl, nec blandit leo. Cras blandit vel nibh in sagittis.

- Inzercia-
Ad image

Koho sa znížená sadzba netýka?

Znížená sadzba DPH však neplatí pre všetky podnikateľské subjekty v gastrobiznise rovnako. Za reštauračné a stravovacie služby sa považujú tie, ktoré pozostávajú z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla alebo nápojov (resp. obidvoch), ktoré sú určené na ľudskú spotrebu, pričom tieto služby sú sprevádzané dostatočne podpornými službami umožňujúcimi okamžitú spotrebu takýchto jedál alebo nápojov. Ktoré to sú?

Reštaurácie to majú ťažké

Renomovaný daňový špecialista Ján Mintál konkretizuje, že podpornými službami sú napríklad poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, umývateľného riadu, príborov, stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov (napr. šatne). Poskytovanie jedál a nápojov predstavuje teda len časť celku, v ktorom prevládajú služby.

Reštauračné služby sú poskytovaním týchto služieb v poskytovateľových priestoroch a stravovacie služby sú poskytovaním týchto služieb mimo týchto priestorov. J. Mintál upozorňuje, že poskytovanie jedál a nápojov, bez ohľadu na to, či zahŕňa prepravu, ale bez toho, aby sa poskytovali akékoľvek iné podporné služby, sa nepovažuje za reštauračné ani stravovacie služby (napr. rozvoz pizze).

Podporné služby

Podobne, ak poskytovanie jedla sprevádzajú len elementárne zariadenia (napr. jednoduché pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, tieto prvky predstavujú vedľajšie minimálne plnenia a nemôžu zmeniť prevažujúci prvok hlavného plnenia, ktorým je dodanie tovaru. 

Kritéria pre posúdenie

„Rozhodujúce kritéria pre posúdenie, či služby spojené s poskytnutím pripravovaného jedla možno považovať za dostatočne podporné, sa týkajú úrovne služieb ponúkaných spotrebiteľovi, berúc do úvahy najmä také skutočnosti, akými sú prítomnosť čašníkov, existencia servisu spočívajúca v odovzdaní objednávok do kuchyne, prezentácia a servírovanie jedál zákazníkom na stôl, existencia uzavretých vykurovaných miestností určených na konzumáciu jedla, existencia šatní, toaliet, ako aj poskytnutie riadu, nábytku, príborov.

Ak však z kvalitatívneho posúdenia plnenia ako celku vyplynie, že neprevládajú prvky poskytovania služieb, ktoré predchádzajú dodávke potravín alebo ju súčasne dopĺňajú, ide o dodávky tovaru,“ dodáva odborník na dane.

  • jednoduché pulty
  • prítomnosť čašníkov
  • existencia uzavretých vykurovaných miestností určených na konzumáciu jedla,

V čase energetickej krízy sme očakávali rýchlejšiu podporu zo strany štátu.

Povedal niekto

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc eget condimentum tellus. Quisque elit justo, tempus at tortor sodales, posuere rutrum purus. Quisque hendrerit eros in nibh facilisis, at aliquet justo fringilla. 

Vyjadrenie asociácie hotelov a reštaurácii

Zníženie DPH pre reštauračné a stravovacie služby považuje za veľký úspech a výsledok svojej dlhoročnej práce Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Asociácia zastupuje zariadenia s komplexnými – a teda aj s požadovanými tzv. podpornými – službami, takže sa týka všetkých jej členov. Prišla v hodine dvanástej – v čase energetickej krízy – a tak konkrétnu a okamžitú pomoc štátu bude branža potrebovať aj naďalej. 

„V súvislosti s energetickou krízou je však i naďalej potrebná systémová podpora zo strany štátu, ktorý by mal zároveň dodávateľom energií včas komunikovať potrebné informácie o plánovaných opatreniach,“ konštatuje prezident asociácie Marek Harbuľák a dodáva: „Od januára stúpli mnohým prevádzkam zálohové platby za energie dokonca až desaťnásobne.

Extrémne, násobne vyššie, náklady za energie podniky jednoducho dlhodobo nemajú z čoho pokryť. Na Slovensku máme približne 20-tisíc gastro prevádzok, tretina z nich pritom už pre krízu zatvorila, nie je vylúčené, že budú nasledovať aj ďalšie.“

Ako teda vidíme my tento rok?

Prevádzkam znížená DPH pomôže, samozrejme, za predpokladu, že má hostí, tých je však začiatkom roka pomenej. Aký bude rok, ako sa budú vyvíjať ceny a či prevádzky zachráni ťažko vydobytá úľava na DPH je dnes ešte ťažko predvídať, keďže január je cestovnom ruchu každoročne „slabý“ mesiac a rok 2023 nie je výnimkou.

Mohlo by sa vám páčiť

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

Great Taste pre slovenskú medovinu

Poznáte poke?

Čo možno neviete o grilovaní

OZNAČENÉ: Praktikanti, Školáci
Zlatica Kramarová 4. júla 2022
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor: Zlatica Kramarová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Adam Žampa je „hotelák“ telom i dušou
Nasledujúci článok Zvýšte počet priamych rezervácií
Zanechať komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať
- Inzercia-
Ad image
- Inzercia-
Ad image
Najčítanejšie
Aktuality

Otvorený deň Akadémie hoteliera

red. red. 18. septembra 2023
Horské strediská a vodné parky majú za sebou  vydarené leto
Drevení strážcovia doliny
Letná sezóna v top destináciách Slovenska
Tokajské domčeky v korunách stromov
- Inzercia-
Ad image

Mohlo by sa vám páčiť

GastroProdukty

Infinity – šoker, ktorý varí za vás!

12. septembra 2023
AktualityEventy, súťaže, oceneniaRegióny

Vôňa jesene vo Vinárstve Mrva & Stanko

8. septembra 2023
Eventy, súťaže, oceneniaRegióny

Great Taste pre slovenskú medovinu

1. septembra 2023
GastroKoncepty

Poznáte poke?

24. augusta 2023

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta

Registrovať Stratili ste heslo?