Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
Čítanie: Festival gurmánov odštartoval, prekvapila šiška v parfume a biely mak
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Eventy, súťaže, ocenenia > Festival gurmánov odštartoval, prekvapila šiška v parfume a biely mak
Eventy, súťaže, oceneniaGastro

Festival gurmánov odštartoval, prekvapila šiška v parfume a biely mak

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 17. januára 2024
5 min. čítania
Zdieľať

Efektný interiér bratislavskej reštaurácie Bubbles na dunajskej lodi Ponton odštartoval zimné radovánky pre milovníkov dobrého jedla – Zimný festival jedla 2024.

- Inzercia-
Ad image

Zimný festival jedla zahájil riaditeľ festivalu Radoslav Nackin na lodi Ponton s impozantným výhľadom na vysvietený Bratislavský hrad. Na úvod sa slova ujal aj Václav Mika, generálny riaditeľ Slovakia Travel, jedného z partnerov festivalu.  

Až do 25. februára tak môžete za podpory Slovakia Travel ochutnať po celom Slovensku špeciálne menu v 43 reštauráciách, ich zoznam nájdete TU Ochutnáte podnik zo svojho regiónu, alebo sa vyberiete na gastronomický výlet po Slovensku? Vybrať si môžete z 3- a 4-chodového menu v hodnote 35 a 55 eur. Dôležité je, že degustačné menu si musíte vopred objednať a zakúpiť za kupón. Bližšie inštrukcie a postup objednávania nájdete TU.

Menu s prekvapením – šiška v parfume aj biely mak

O otváraciu večeru sa ten rok veľkolepo postarala trendová reštaurácia Bubbles na hornej palube lodi Ponton formou trojchodového menu. Menu tvorilo predjedlo kozí syr amuse bouche so šiškovou príchuťou, kapustová polievka s feniklom a pohankou, hlavné jedlo halibut s mušľami zabalený v mangoldovom liste a zaujímavý dezert z bieleho maku, nugátu, čučoriedkami a lieskovcami.

- Inzercia -
Ad image
Predjedlo kozí syr amuse bouche
Kapustová polievka meniaca farbu…
Andrej Turček
ZFJ 2024

Ktorý z podávaných chodov pripravených na Zimný festival jedla je podľa šéfkuchára Andreja Turčeka najzaujímavejší? „Myslím si, že všetky sú zaujímavé. Keby som dal prednosť jednému chodu, bola by to asi urážka tých ostatných,“ usmieva sa a dodáva, že to je skôr otázka pre nás hostí. Nás zaujala najviac predjedlo amuse bouche – kozí syr s cviklou, figou, smrekovými šiškami a píniovými orechmi. Top jedla bola smreková šiška, ktorá bola v jedle záverečnou bodkou. Do jedla sa pridávala veľmi efektným spôsobom. Aromatizovanie naservírovaného jedla streknutím z luxusnej parfumovej nádoby s rozprašovačom bolo wow efektom, na ktorý sa nezabúda.

„Šišková aróma vznikla lúhovaním šišky v gine a následným odstránením  alkoholu vypálením. Šišku sme zakomponovali aj do creme fraiche v báze dezertu, natretého na spodný čips. Zo šišiek máme spracovaný džem. Celé šišky sme vymixovali, pridali sme ich do creme fraiche a biely krém sme dochutili soľou a rôznymi koreninami. Strek je prekvapením a takéto prekvapenie má každý chod. V polievke to bola napríklad farba – polievka je bielej farby a keď ju hosť pomieša, zmení sa na ružovú. Pri hlavnom jedle – halibute – sú prekvapením chute a omáčka, ktorou jedlo obsluha zaliala. V dezerte bola prekvapením kombinácia a použitie bieleho maku, ktorý každý nepozná.”

Bubbles, Bratislava
Dezert z bieleho maku a nugátu
Halibut v mangolde s prekvapením

Fine dining sa rozbehol v Žiline aj v Banskej Bystrici

Radoslav Nackin, riaditeľ Zimného festivalu jedla

„Som rád, že máme tento rok dvoch jolly jockerov – špičkové reštaurácie z Rakúska a Maďarska, dokonca s 2 michelinovými hviezdami, hoci je témou festivalu Ochutnajte Slovensko,” uviedol na margo zaujímavostí aktuálneho ročníka Radoslav Nackin. Dodáva, že dôvod je ten, že chcú Slovákom ponúknuť možnosť porovnať jedlo. „Lebo osobne si myslím, že aspoň desať reštaurácii, ktoré sa zúčastňujú ZFJ sú minimálne také dobré. Rakúska reštaurácia Platán s 2 michelinovými hviezdičkami sa zapojila formou svojho Bistra, čo je porovnateľné s našimi podnikmi. Preto sa tiež nemôžu zapojiť do festivalu naše najnovšie špičkové reštaurácie Eck a Irin., lebo fungujú formou menu a to sa nezhoduje s konceptom festival, troj-, štvorchodovým menu – ich systém rezervácií je nastavený na väčšie menu. Fungujú takým „dvojmichelinským“ štýlom,“ uviedol riaditeľ festivalu a dodal: „Som rád, že máme tento rok zastúpenie vo všetkých krajoch, rozbehli sa Žilinský a Banskobystrický kraj, Prešovský kraj je silný kvôli Tatrám a Košiciam. Žilina a Banská Bystrica sú príkladom toho, ako sa dá fine dining naštartovať aj v oblastiach s nižšou kúpyschopnosťou.“

Kapustová polievka meniaca farbu…
Privítanie…

Po ZFJ čaká profesionálov Gastronomy Slovakia

Najbližšou gastronomickou udalosťou, ktorú pripravuje organizátor ZFJ, je prestížne profesionálne sympózium Gastronomy Slovakia. Bude prebiehať 23. apríla 2023, len pre profesionálov, už teraz máme potvrdených dvoch šéfkuchárov s dvomi hviezdami Michelin, troch s jednou hviezdou.

A čo je najzaujímavejšia informácia pre hotelierov, čaká nás špeciálny panel venovaný hotelovej reštaurácii v spolupráci s časopisom Hotelier. O skúsenosti sa s nami podelí najlepší rakúsky hotelier s najlepšou hotelovou reštauráciou z Rakúska a tiež najúspešnejšia slovenská hotelová reštaurácia podľa Gurmán Award, ktoré sa bude konať deň pred sympóziom. Prinesú na pódium inšpiráciu, ako prilákať do hotela gurmánov a úspešne rozšíriť reštauračný koncept o fine dining.

Motiváciou pre účasť hotelierov na sympózium bude zvýhodnené vstupné pre viacerých profesionálov z hotela. Bližšie informácie vám prinesieme už čoskoro!

Mohlo by sa vám páčiť

Tematické večery prinášajú oživenie aj novú klientelu
Rastlinné jedlá sú novou príležitosťou
Otvorený deň Akadémie hoteliera prináša inšpirácie, novinky a stretnutia
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Súťaž s vôňou likéru
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Ilustračné foto: Unsplash/ Daniel Josef Efektívny hotel vďaka technológiám OPEN AI a OPEN API
Nasledujúci článok Bioluminiscencia – živé svetlo – v službách wellness
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

AktualityCestovný ruch

Rural Tour: Slovensko hosťovalo event európskeho vidieckeho turizmu

TS
TS
23. mája 2025
Potrebujete zvýšiť obsadenosť v hoteli, penzióne či rezorte?
HORECA Konferencia 2025 priniesla transformáciu aj rovnováhu
Leo Cyrzyk, riaditeľ Grand Hotela River Park, Bratislava
Gastronomy Slovakia 2025
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta