Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Juraj Marko: Bratislavu čaká výrazný nárast ubytovacích kapacít
    12. mája 2025
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
  • O nás
Čítanie: Gastro dobieha zmena zvyklostí a personálna podvýživa
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Gastro > Trendy > Gastro dobieha zmena zvyklostí a personálna podvýživa
GastroTrendy

Gastro dobieha zmena zvyklostí a personálna podvýživa

Vojto Artz
Vojto Artz
Uverejnené: 12. marca 2023
4 min. čítania
Foto: Fabrizio Magoni
Zdieľať

Korona úplne zdecimovala gastro, skončil takmer každý tretí podnik, hovorí šéf slovenskej gastroscény Vojto Artz, prezident Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska a načrtáva možné východiská.

Obsah
Branžu ovplyvňuje zmena spotrebiteľského správaniaOstalo nám personálne podvyživené gastroKľúč je v zručnostiach, vzťahoch a benefitoch Fine dining ešte dýcha, ale zdá sa, že len pomocou prístrojov 

Koronou to, žiaľ, nekončí a tragédia pokračuje naďalej. Po predošlých rokoch, počas ktorých bola prevádzka podnikov výrazne, ale naozaj výrazne obmedzená, prichádzajú pre gastrobiznis nové výzvy. Podľa prezidenta zväzu prevádzkam pomôže len cielená a adresná pomoc. 

- Inzercia-
Ad image
Foto: Jay Wennington

Počet hostí sa stále ešte nevrátil do starých koľají, frekvencia návštev klesla na maximálne raz týždenne. Po odlive pracovnej sily počas korony a krátko po nej, podniky naprieč celým spektrom zápasia s nedostatkom kvalifikovaného personálu. 

Branžu ovplyvňuje zmena spotrebiteľského správania

Po odznení niekoľkých vĺn pandémie HORECA branža vo veľkej miere dopláca na zmenu správania sa spotrebiteľov, ktorí si do určitej miery odvykli od pravidelnej návštevy podnikov. K zlepšeniu situácie neprispieva ani súčasná ekonomická neistota, zvýšenie cien energií a spomínaný odliv profesionálneho personálu.

Kým v roku 2019 udávalo ešte návštevu prevádzok viac ako jedenkrát týždenne takmer polovica opýtaných, dnes je to zhruba tretina, ak nie menej. 

- Inzercia -
Ad image

Až tretina klientov začala obmedzovať návštevy gastro podnikov. Hlavnými dôvodmi sú potreba šetriť a zvyk variť si doma z rokov korony, prípadne si jedlo a nápoje objednávajú formou donášky, čo bolo počas pandémie jediné možné riešenie a ľudia pri ňom ostali. Jedným z dôvodov je výrazný nárast úrovne tohto spôsobu doručovania, vďaka čomu narástla aj kvalita doručovaného jedla. 

Ostalo nám personálne podvyživené gastro

Zatiaľ čo po prvej vlne pandémie nebol až taký obrovský problém vrátiť personál späť do práce, neistota pracovných miest vyhnala zo sektora takmer 8-tisíc zamestnancov. Podľa vtedajších štatistík zažívalo gastro v máji 2020 svoj vrchol. Na jednu pracovnú pozíciu reagovalo v priemere 45 záujemcov, no a v apríli 2022 to bolo už len necelých 10 uchádzačov. 

Foto: Mae Mu

Najväčšou motiváciou pre návrat ľudí do tejto brandže tvorí vyšší plat a benefity. Takúto možnosť označilo až 60 % respondentov. Istota pracovného miesta by presvedčila takmer 56 % opýtaných a lepšie pracovné podmienky by motivovali asi 42 % respondentov. Návrat k predošlému zamestnávateľovi by si vybralo len niečo vyše 26 % z nich. Naopak, u nového zamestnávateľa by skúsilo šťastie 53 % respondentov. Pätina respondentov, čiže okolo 20 % sa priznalo k tomu, že v tomto segmente už pracovať nehodlá.

Kľúč je v zručnostiach, vzťahoch a benefitoch 

Personál zväčša nerozmýšľa o odchode do inej prevádzky, či celkovej zmene zamestnania, pokiaľ je spokojný s pracovnými podmienkami. Ide o súbor atribútov ako sú plat, benefity , pracovný čas, pracovné zaťaženie, komunikácia s nadriadeným, celkové vzťahy na pracovisku a aj s hosťami, čiže celková atmosféra v podniku.

Foto: Daniel Bradley

Fine dining ešte dýcha, ale zdá sa, že len pomocou prístrojov 

V krízových a post-krízových časoch vyvstáva pre odborníkov a nadšencov vyššej gastronómie otázka, či ešte vôbec dnes žije fine dining. Nuž zdá sa, že áno. No keďže sa rozdiely medzi jednotlivými sociálnymi skupinami ešte viac prehlbujú, tak je skôr zábavkou majetnejších alebo občasným výstrelkom hŕstky nadšencov, ktorí na gastro nezanevreli , ale ekonomicky si ho nemôžu dovoliť ako kedysi. 

Cestovný ruch u nás síce ožíva, no zahraniční turisti, ktorí by tento druh kuchyne vyhľadávali, tvoria len zlomok. Dokonca aj zopár špičkových šéfkuchárov zmenilo zamestnanie alebo aspoň  koncept prevádzky.

Na miesto fine diningu sa trendom a módou v poslednom čase stáva čoraz viac tradičná kuchyňa. 

Mohlo by sa vám páčiť

Žilinská hotelová akadémia prepája teóriu s praxou
Next Chef je Samuel Idešic
Polievka je grunt!
Živé varenie s hviezdami Michelin, workshopy a semináre
Zimná slovenská kuchyňa? Návrat k tradíciám
OZNAČENÉ:GastrotrendyVojto Artz
ZDROJE:Foto: Unsplash
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Vojto Artz
Ak je niekto nekorunovaným kráľom slovenskej gastroscény, tak to posledné desaťročia je určite Vojto. Len miesto koruny má aktuálne na krku majestátnu reťaz s odznakom prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov, čo hovorí za všetko. Vojta pozná v branži úplne každý, je profesionál v každom ohľade a my máme tú česť, že je našim spolupracovníkom od prvého vydania časopisu Hotelier v roku 2007.
Predchádzajúci článok Pre lepší život v Tatrách
Nasledujúci článok Skibusy v Jasnej premávajú aj naďalej
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

AktualityCestovný ruch

Rural Tour: Slovensko hosťovalo event európskeho vidieckeho turizmu

TS
TS
23. mája 2025
Potrebujete zvýšiť obsadenosť v hoteli, penzióne či rezorte?
HORECA Konferencia 2025 priniesla transformáciu aj rovnováhu
Leo Cyrzyk, riaditeľ Grand Hotela River Park, Bratislava
Gastronomy Slovakia 2025
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta