Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína
    9. mája 2025
    V hoteli na brehu Štrbského plesa privítajú jar aj nové tváre
    24. apríla 2025
    Swissôtel Damian Jasna
    Swissôtel Damian Jasna prináša na Slovensko švajčiarsku pohostinnosť
    27. marca 2025
    Hotel ACADEMIA
    Hotel ACADEMIA: Ikona Tatier, ktorá spája vedu, pohodlie a harmóniu s prírodou
    13. marca 2025
    Bratislavský hotel Sheraton oslavuje 15. výročie otvorenia
    25. februára 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
    SVETOVÁ VÝSTAVA V JAPONSKU: Slovenskí vinári sa úspešne odprezentovali
    30. apríla 2025
    EXPO 2025: Slovenská expozícia v Osake otvorila svoje brány
    14. apríla 2025
    Zábava na snehu pokračuje! Na ľadovci lyžujete do mája
    9. marca 2025
    Top 10 hotel openings 2025
    9. februára 2025
  • O nás
Čítanie: Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Osobnosti > Rozhovory > Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas
OsobnostiRozhovoryZo sveta

Hotelier Boris Gula: V Grécku má všetko svoj čas

Zlatica Kramárová
Zlatica Kramárová
Uverejnené: 9. januára 2024
22 min. čítania
Zdieľať

Hovoríte o nákladoch na údržbu hotela, a čo náklady na mzdy? Koľko percent tvoria v Grécku?

- Inzercia-
Ad image

Keď porovnám Slovensko s Gréckom, tak na Slovensku máme 12 platov a odvody v porovnaní s čistou mzdou sú zhruba dvojnásobné. To znamená, že keď niekto zarába tisíc eur v čistom, tak mňa ako zamestnávateľa stojí dvetisíc eur. V Grécku neexistuje pojem hrubá mzda, lebo aj tak odvody stále platí zamestnávateľ. U nás je čistá mzda a superhrubá mzda predstavuje dvojnásobok. V Grécku je spojená sociálna a zdravotná poisťovňa do jednej, takže odvody sú nižšie. Keď má niekto plat 1 000 eur, odvody tvoria 80 %.

Ale na druhej strane, čo je veľmi nákladné a preto v Grécku nevidíme žiadne automobilky a veľké zahraničné investície, je tam povinný 13. a 14. plat – vianočný a veľkonočný príspevok. Zo zákona musíte v každej sfére dať ľuďom 14 platov. Navyše, počas dovolenky dávate zamestnancom 1 a 1/2-násobok mzdy. Čiže ak má niekto 1 000 eur v čistom, tak mu musíte dať 1 500 a z toho zaplatiť aj odvody.

Takže ten nápor na podnikateľa aj finančné zaťaženie sú veľmi vysoké. Vyššie ako na Slovensku. Preto gréckych zamestnancov ani nenájdeme pracovať v zahraničí v hotelierstve, skôr tam nájdete iné národy. Lebo im je v Grécku dobre, majú dobré sociálne zázemie. Im sa preto oplatí pracovať v hoteli, lebo majú z toho rôzne výhody. Ich reálny plat nie je len tých 1 000 eur, ale po spriemerovaní všetkých bonusov je to o 25 % viac. Takéto bonusy nedostanete ani vo Švajčiarsku, tam máte len 12 platov, síce vyšších, ale neriešia sa formou odmien. Tento sociálny systém pochádza ešte spred roku 2010, keď boli pri moci vlády, ktoré sľúbili ľuďom rôzne sociálne istoty. Potom neskôr, keď príde situácia, že štát už nemá peniaze, tieto výhody sa už ľuďom nedajú zrušiť.

- Inzercia -
Ad image

Čiže percento na mzdy je vyššie ako na Slovensku?

Áno, je vyššie. Ďalej, po kríze, ktorá bola v Grécku sa tam zaviedli rôzne dane a poplatky, ktoré na Slovensku nemáme. Napríklad daň z pôžičiek. Keď si iba chcete poslať peniaze zo súkromného účtu na podnikateľský účet, ktorý je tiež váš, tak platíte tri percentá daň, lebo to už je pôžička. Ak chcete navýšiť kapitál vo firme, musíte tiež platiť percentá. V prípade, že máte firemné autá, platíte cirkulačnú daň. Tá je v tisícoch, nie ako u nás, že daň z motorových vozidiel je vo výške 200 – 300 eur. Za 2l motor už platíte 2 000, za 3l do 4 000 ročne, preto ho tam takmer nikto nemá. Niektoré dane sú také vysoké preto, aby štát vyzbieral peniaze, ktoré dlží ešte z čias gréckej krízy, aby bol schopný splácať úvery.

Na druhej strane, Grécku sa darí a úspešne spláca svoj dlh. Jednou z vecí, ktoré sa riešili, je zrušenie jedného dňa víkendu, aby sa pracovalo 6 dní v týždni. To len na margo toho, že na Slovensku sa riešil 4-dňový pracovný týždeň. Môže to byť aj ponaučenie pre Slovensko, že niekedy príliš veľké výhody pre široké masy ľudí môžu z dlhodobého hľadiska spôsobiť problém, lebo štát na to nebude mať. Potom neexistuje žiadna iná cesta len zvyšovanie daní pre tých, ktorí pracujú a podnikajú. To následne spôsobí utlmenie veľkých zahraničných investícií – preto ich v Grécku nenájdete, je tu len miestny trh.

Gréci vo všeobecnosti nemajú povesť úplne najväčších pracantov. Je to aj vaša skúsenosť?

Toto mi hovorí veľa ľudí. Podľa mňa to vzniklo tým, že ľudia keď prídu do Grécka, vidia domácich posedávať na káve, viesť uvoľnený štýl života. Za seba musím povedať, že moja skúsenosť je pravým opakom. Keďže som jediný investor zo Slovenska, (čo mi povedali na slovenskej ambasáde v Aténach) ktorý zamestnáva Grékov, viem to posúdiť. Viem to tiež porovnať, lebo som mal prevádzky aj na Slovensku. Slováci už po troch dňoch práce „odpadávali“. Predstavte si, že Gréci robia celú sezónu a niektorí v kuse každý jeden deň.

Ani raz som neriešil, že niekto neprišiel do práce, alebo prišiel neskoršie. Gréci berú prácu veľmi vážne. Samozrejme, nadčasy majú zaplatené, ale to mali ľudia aj u nás a neboli ochotní pracovať takým tempom ako Gréci. Čiže v žiadnom prípade nesúhlasím s názorom, že sa Grékom chce menej pracovať. Za štyri roky v Grécku som sa nestretol s alkoholom u zamestnancov, čo na Slovensku som mal obrovské problémy. Po šichte si čašníci a kuchári radi vypili a na druhý deň mali problémy prísť do práce. V Grécku radi pijú kávu a fajčia, večer nesedia doma pri televízoroch, ale idú von a sedia pri káve.

Koľko ich vypijú denne?

Šéfkuchár vypije denne aj osem káv, je to grécka zalievaná káva. Fajčia viac ako u nás, lebo tam nie je taký tlak na fajčiarov. Radi si spolu posedia a rozprávajú sa. Životný štýl je tam oveľa pokojnejší ako u nás. Majú iné priority. U nás si ľudia kúpia drahé auto na úver, musia ho splácať. Gréci žijú jednoduchšie. Grék radšej zoberie rodinu každý týždeň do dobrej reštaurácie, kde si posedia a porozprávajú sa, namiesto drahého auta. Ja to hodnotím veľmi pozitívne. Takúto zmenu som aj ja potreboval. Je to veľmi upokojujúce, príroda, voda a slnko tomu nahráva. Je to presne to, čo som hľadal.

Predchádzajúca stránka1234Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

OH 2024: V slovenskom olympijskom dome zaujal cyklotrenažér a kuchyňa
Stoličky, stoličky, hýbte sa!
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
Zázrak za humnami
Letecké spojenie Tel Aviv – Piešťany vstúpilo do druhej sezóny
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Zlatica Kramárová
Sledovať:
Spoluzakladateľka časopisu a šéfredaktorka Hoteliera má za sebou viac ako 300 rozhovorov, takmer 10 000 stránok časopisu, množstvo novinárskych ciest, akcií, výstav, konferencií a mediálnych partnerstiev. A stále ju baví prinášať vám nové témy, informácie, atraktívne reportáže a najmä inšpiratívne príbehy ľudí z hotelového sveta.
Predchádzajúci článok Premaľovať, prelepiť, odstrániť… Aj váš interiér si pýta UPDATE?
Nasledujúci článok Silvia Manduľáková Silvia Manduľáková: Čo ma posúva ako hotelierku?
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

Najčítanejšie za posldných 7 dní

Hotely

Thermal Šírava Spa Resort – termálne srdce Zemplína

PR
PR
9. mája 2025
Rozwitha Bieber: V hotelierstve som sa naučila pokore aj číslam
Aká je vaša tohtoročná stratégia na dosiahnutie úspechu?
Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
HORECA & EXPO 2025 riešila aktuálne výzvy sektora hospitality
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta