Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas so Zásadami ochrany osobných údajov.
Súhlasím
HotelierHotelierHotelier
Oznámenie Zobraziť viac
Font ResizerAa
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Hotely
    HotelyZobraziť viac
    Tohtoročné leto pri Domaši: Málo vody a veľa noviniek
    16. júla 2025
    Čím aktuálne žijeme: Lucia Melnová, event a front office manažérka, Liptovský Dvor****
    14. júla 2025
    Château Gbeľany: Záverečné skúšky, ktoré spájali generácie
    11. júla 2025
    Dáma v červenom. Lady in Red oslavuje 15 rokov
    7. júla 2025
    Slovenské Maledivy. Tília Resort ukázal novú letnú tvár Oravy
    6. júla 2025
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
    Zo svetaZobraziť viac
    White Donkey Hotel****
    Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
    25. júla 2025
    Obľúbené Chorvátsko ponúka 13 reštaurácií s hviezdami Michelin
    10. júla 2025
    Južné Čechy. Láska na prvý pohľad, ktorá zostane navždy
    30. mája 2025
    Ženy menia pravidlá turizmu: dámske jazdy aj sólo výlety
    14. mája 2025
    Svetová výstava v Osake: Akú má návštevnosť slovenská expozícia?
    3. mája 2025
  • O nás
Čítanie: Hotelierstvo a soft skills
Zdieľať
Font ResizerAa
HotelierHotelier
Hľadať
  • Domov
  • Komentáre
  • Aktuality
    • Cestovný ruch
    • Regióny
  • Téma
    • Ekonomika
    • Housekeeping
    • Interiér/Exteriér
    • Manažment
    • Obchod a marketing
    • Personál/Osobný rozvoj
    • Vzdelávanie
    • Technológie
    • Wellness
  • Hotely
  • Gastro
    • Eventy, súťaže, ocenenia
    • Interview gastro
    • Jedlá a recepty
    • Koncepty
    • Nápoje
    • Produkty
    • Trendy
    • Vzdelávanie
  • Osobnosti
    • Rozhovory
    • Čo ma posúva ako hoteliera
    • Čím aktuálne žijeme
  • Dodávatelia
    • Hotel
    • Reštaurácia
    • Wellness
  • Zo sveta
  • O nás
  • Záložky
    • Prispôsobte záujmy
    • Moje záložky
Máte existujúci účet? Prihlásiť sa
Nasleduj nás
Hotelier > Téma > Manažment > Hotelierstvo a soft skills
Manažment

Hotelierstvo a soft skills

Iveta Pupišová
Iveta Pupišová
Uverejnené: 3. júla 2023
10 min. čítania
Zdieľať

Protipólom vyvažujúcim svet digitalizácie a automatizácie je dôraz na obyčajnú ľudskosť. Tzv. mäkké techniky v riadení, soft skills, sa dnes cenia viac ako vedomosti a zručnosti.

Pred rokmi sa mäkké zručnosti a emócie nebrali v práci do úvahy a platilo to plošne, hotelierstvo nevynímajúc. Hlavným a jediným kritériom bolo to, čo človek vie robiť. Dnes sa karta obrátila. Firmy pochopili, že je jednoduchšie zaučiť niekoho do pracovných procesov, ako prestaviť jeho osobnostné nastavenie.

- Inzercia-
Ad image

O čo vlastne ide?

Mäkké zručnosti sú danosti, s ktorými sa rodíme a počas života ich môžeme zdokonaľovať, zveľaďovať a rozvíjať. Nie sú merateľné, ale pre každého jedinca sú charakteristické. Patria sem komunikačné zručnosti, zdravé sebavedomie, analytické myslenie, dôveryhodnosť, presvedčivosť, empatia, schopnosť tímovej práce, vyjednávania, ale aj sebadôvera, flexibilita, prispôsobivosť, zvedavosť, schopnosť zorientovať sa v situácii, presadiť sa, či zvládať konflikty. 

V hospitality sektore sa mäkkým zručnostiam v minulosti venoval málokto, dôležité bolo, aby človek ovládal profesiu, tzv. hard skills, tá je pre kvalitný výkon nevyhnutná a to nielen zdatnosť v obore, ale napríklad aj ovládanie cudzích jazykov či  počítačové zručností. Čašník potreboval byť vyučený, kuchár musel vedieť variť, recepčná ovládať softvéry. V súčasnej dobe je čoraz väčší problém nielen nájsť nadšencov pre tak náročné odvetvie ako je hotelierstvo, ale aj udržať si existujúcich zamestnancov. Je však potrebné zameriavať sa na soft skills. Tie sú žiadané najmä u manažérov, ktorí riadia tímy.

- Inzercia-
Ad image

Vedenie a riadenie ľudí je totiž najdôležitejšia z mäkkých zručností. Špeciálne pri ich práci je nutnosť okrem tvrdých zručností – odbornosti – disponovať aj soft skills a v tomto duchu viesť tímy. Aby vedeli dobre komunikovať, riešiť konflikty a pracovať pod stresom, byť flexibilní, prijať konštruktívnu kritiku, dávať efektívnu spätnú väzbu, mať dostatočnú sebareflexiu, využívať asertívnu komunikáciu, zvládať time-management, vedieť sa predať, viesť ľudí k želanému cieľu, nadväzovať a udržiavať vzťahy… a toto všetko prenášať na svoje okolie.

Soft skills manažéra ukazujú cestu

Hotelierstvo je celé o zážitku. Aby ho zamestnanec mohol hosťovi poskytnúť, musí byť v pohode. Už nestačí vedieť urobiť latté či kapučíno. Treba mu aj venovať pozornosť, empatiu a záujem, dať práci pridanú hodnotu prostredníctvom svojich mäkkých zručností. Čím je doba náročnejšia, tým viac stojí prax na mäkkých manažérskych zručnostiach.

- Inzercia -
Ad image

Najskôr musí mať soft skills manažér, aby ich vedel podávať ďalej a ukazovať svojim ľuďom cestu, ako sa majú správať. Ak to on nevie, tak to nevie naučiť ani svojich ľudí.

Mal by mať prirodzený rešpekt, ísť príkladom, nehrať sa na majstra sveta a netváriť sa, že vie všetko. Samozrejme, v ideálnom prípade je manažér zdatný aj vo svojom obore a je zamestnancom oporou a pomocou – psychickou, ale aj reálnou. Vedieť ľudí potiahnuť a dosiahnuť, aby zdieľali jeho víziu. Je v moci manažéra a jeho soft skills ovplyvniť situáciu na pracovisku tak, aby ľudia boli radi v práci a slúžili ľuďom s radosťou. Takisto je v jeho kompetenciách ich viesť k rešpektu ku svojim hosťom, k ich odlišnej kultúre a zvyklostiam. Aby neprevracali oči keď príde izraelská skupina, ktorá má požiadavku na kóšer stravu, či skupina hostí s Ázie s celkom inými zvyklosťami, než na aké sú zvyknutí.

123Nasledujúca stránka

Mohlo by sa vám páčiť

Stratégia prielomu – efektívne vyjednávanie v 5 krokoch
Lovebrand
Dávate (alebo dostávate) koncoročné odmeny?
Fungujete „pocitovo“? Je aj jednoduchšia cesta
Eko(no)logicky aj v MICE sezóne
Zdieľajte tento článok
Facebook Twitter E-mail Tlačiť
Autor:Iveta Pupišová
Za nefungujúcimi procesmi často nachádza nefungujúce vzťahy, preto pre Hoteliera už roky píše o vzťahoch medzi zamestnancami, oddeleniami, majiteľmi a riaditeľmi, zamestnancami a klientmi. Nekompromisne a bez príkras poodhaľuje hotelový život „za oponou” do takej miery, že sa v článkoch nájde nejeden hotelier. Vo svojej Akadémii hoteliera je špecialistkou na tréning a mentoring hotelového personálu a mystery shopping.
Predchádzajúci článok V Poprade hosťovala najlepšia talianska šéfkuchárka
Nasledujúci článok Ako by to mohlo byť…
Nekomentované

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.

- Inzercia-
Ad image

Najčítanejšie za posledných 7 dní

Regióny

Priehrada Liptovská Mara – poznaná aj nepoznaná

TS
TS
26. júla 2025
Trochu iná dovolenka. Luxusný únik na grécko-slovenský spôsob 
Aj VY môžete ovplyvniť krutý chov rýchlokurčiat na Slovensku
Svadobné trendy sa zmenili. Viete, kam sa presunul dôraz?
Gastrolove 2025: Ako žiť a prežiť v gastronómii aj ďalšie roky
- Inzercia-
Ad image

Sledujte nás

Nájdete nás na sociálnych sieťach
2.3k Páči sa mi to
2.1k Pin
1.3k Sledovať
454 Odoberať

Kategórie článkov

  • Aktuality
  • Téma
  • Rozhovory
  • Hotely
  • Gastro
  • Zo sveta

Odber newslettra

Prihláste a na odber noviniek
a dostávajte dvakrát mesačne naše najnovšie články či tipy!

Nájdete nás na

  • O nás
  • Kontaktujte nás24/7
  • Inzerujte u násAKCIA
  • Media kitAKCIA
  • Zásady ochrany osobných údajov
© Hotelier 2023. Všetky práva vyhradené. Stránky vytvorené firmou beVisible s.r.o.
Vitaj späť

Prihlásiť sa do svojho konta